Processzorok, mint a fejlődés legfőbb elősegítői


Tagadhatatlan, hogy a laptopok legfontosabb elemei a processzorok, ezért velük kezdjük a mai eszmefuttatást. A két legfontosabb gyártó továbbra is az Intel és az AMD lesz, amelyek valószínűleg idén dobják piacra legújabb koncepciójukat. Bár a közelmúltban piacra dobott negyedik generációs Intel processzorok elterjedése máig tart, de ha a gyártó követni akarja eddigi stratégiáját, akkor joggal várhatjuk a Broadwell processzor portfóliót. A korábbi architektúrára épülő Broadwell –nél már 14 nm –es gyártási technológiát fognak alkalmazni, és ha minden a tervek szerint megy, akkor még karácsony előtt hozzájuthatunk az ötödik generációs Intel processzorokhoz. Az AMD Kaveri rajtja korábbra várható, ami többhónapnyi fejfájást okozhat az Intel –nek. Összességében az Intel változatok erősebbek lesznek, de grafikai szempontból az AMD viszi a prímet.

Homály a grafikus kártyák körül


Sok felhasználó számára fontos a videokártyák teljesítménye, ezért itt is kiélezett csata várható. Az Intel által forgalmazott integrált verziók nem elégítik ki a profi felhasználókat, ezért az idei elsőségért továbbra is az Nvidia és AMD harcolnak A korábbi híresztelések szerint mindkét fél új grafikai chipeket jelentet meg. Az Nvidia emellett februárra ígérte a Maxwell generációt, amely remélhetőleg új grafikai chippel jelenik meg. A GTX sorozattal biztosan nem lesz gond, de a Geforce GT 800M típusoknál felmerülhet, hogy csupán frissített Kepler architektúrát kapnak. A 800 –as sorozat képviselői továbbra is a 28 nm –es technológiát képviselik, de újdonság lesz például az egységes virtuális memória. Az Nvidia összpontosít a tablet szegmensre is, ahová a Tegra K1 chipet szánja. Az AMD termékskálájáról pontosabb információink vannak, ahol a Radeon HD 8000M sorozattól várják az eredményeket. Az egyes típusokba Mars magok kerülnek, és az egyes családtagok csupán az órajel nagyságában és a memória fajtájában (DDR3, DDR5) fognak különbözni. A nagyobb teljesítményt szolgálja a Boost Clock technológia, ami hasonló elven működik, mint a processzoroknál ismert Turbo Boost.

Érkezik a DDR4 memória


A Samsung rendelkezik az első DDR4 memóriamintákkal, így nemsokára beindulhat a modulok tömeggyártása. A vásárlói kedvet akadályozhatja, hogy a legújabb processzorokra még várnunk kell, de ha ezek is megérkeznek, akkor rögvest megnövekszik majd a kereslet. Mivel a DDR4 vadonatúj technológiának számít, ezért a kezdeti ár viszonylag magas lesz. Bizakodhatunk benne, hogy még az év vége előtt kaphatóak lesznek az első DDR4 memóriával felszerelt laptopok.

Hibrid tárolók


Az SSD tárolók már nem számítanak újdonságnak, de még mindig sokba kerülnek és kevés hellyel szolgálnak. Ugyanakkor a nagy kapacitású merevlemezek ára folyamatosan csökken, de az 5400 rpm sebesség lassúnak számít. Az arany középutat az ún. hibrid tárolók jelentik, amelyek magukban hordozzák mindkét technológia előnyét. A legnagyobb probléma mindeddig az volt, hogy önmagukban szinte elérhetetlenek voltak, és csupán a drágább laptopokba került belőlük. Idén új szereplők jelennek meg a piacon a WD és a Toshiba, akik remélhetőleg képesek lesznek lenyomni az árakat.

Bár még csak a 2014 –es esztendő elején járunk, de elmondhatjuk, hogy idén is sok újdonságra számíthatunk a mobilkészülékek világában. A gyors technikai fejlődés továbbra is meghatározza az idei évet, és közelebb visz minket a tökéletességhez.