Architektúra és grafikai technológia


A Kaveri kódnévvel ellátott AMD processzor kettő és négymagos verzióban kerül forgalomba. A Steamroller architektúrának köszönhetően jelentősen növekedni fog az effektivitás. Az egyes magok másodszintű cache memóriával lesznek kiegészítve, amelyek maximális kapacitása 4MB lesz. A chip GCN (Graphics Core Next) architektúrás grafikus részt is tartalmaz, amely képes működtetni a jelenlegi R7 és R9 200 sorozat tagjait is. Számolni lehet a DirectX 11.2 és OpenGL 4.3 szabványokkal, sőt megerősítésre került, hogy támogatni fogja a Mantle programozási felületet, és a TrueAudio technológiát. A Mantle elsősorban a játékfejlesztők munkáját könnyíti meg, mivel sokkal hatékonyabban képes kihasználni a hardveres erőforrásokat, mint a DirectX segítségével. Játszás közben a TrueAudio technológia olyan érzést kelt, mintha mi is részesei lennénk a történetnek. Ne felejtsük el a hUMA koncepciót sem, ahol az egyes CPU memóriákhoz a GPU is képes hozzáférkőzni. Az AMD Kaveri processzor energiatakarékos működéshez nagyban hozzájárul a 28 nm –es gyártási folyamat, amely leváltja a jelenlegi 32 nm-es Richland APU chipeket.

Kiváló grafikai teljesítmény


A gyártó nyilvánosságra hozta az AMD A10-7850K processzor teljesítményadatait is, amely nagy bizonnyal a jelenleg uralkodó AMD A10-6800K utóda lesz. Az új AMD Kaveri processzor 4 magja egyenként 3,70 GHz órajelen fog működni, de nem tudni még, hogy ez alatt az alap frekvenciát, vagy a Turbo módot kell érteni. A grafikai részen 512 stream processzor található, így az asztali szegmensben a Radeon HD 7750 –hez áll a legközelebb, ami szintén magában hordozza ezt a mennyiséget, és a teljesítménye körülbelül 819 GFLOPS. Ezzel szemben az AMD A10-7850K teljesítménye 856GLFLOPS lesz. A gyártó bemutatta az AMD Kaveri processzor igazi hatalmát, mégpedig a legújabb Battlefield 4 játékszoftver segítségével. Az AMD A10-7850K vetélytársa az Intel Core i7-4770K processzor és a dedikált Nvidia Geforce GT 630 kártya kombinációja volt. Hazai pályán az AMD nem vallott kudarcot (30fps), míg az Intel csupán 13 fps –re volt képes. A viadal kimenetele egy percig sem volt kétséges, mivel a Battlefield 4 alapból az AMD típushoz épült.

A konkurencia reakciói


Az Intel továbbra is magabiztosnak mutatkozik, és az esetleges találgatásokra egyenlőre nem akar válaszolni. Az AMD Kaveri processzor generáció tényleges megjelenése után kiderül, hogy mire képesek a legújabb A10 processzorok. Videokártyában az NVidiának egyáltalán nem kell aggódni, mivel a Geforce GTX Titan stabilan őrzi a vezető pozíciót. Ha a Radeon R9 290X mégis világuralomra tör, akkor még mindig ott van a Maxwell ütőkártya.

Vélemény


Bárhogy is alakuljon a verseny kimenetele, a felhasználók mindenképp győztesen kerülnek ki belőle. Remélhetőleg a harc egyre kiélezettebb lesz, s így mi is profitálhatunk belőle. A legújabb generációs AMD Kaveri processzor továbbra is olcsóbb lesz az Intelnél, és remélhetőleg teljesítményben is közelebb kerülnek az Intel Haswell processzorhoz.