Szinte heti rendszerességgel bukkan fel az az átverés, amely úgynevezett Arany besorolású Facebook tagságot ígér 9.99 ropogós amerikai dollár befizetése ellenében, cserébe pedig mindezért "hivatalosan" is fokozott privacy-t ígér (hehe). Érdemes róla pár keresetlen szót ejteni, már csak amiatt is, hogy felkészülten várhassuk a jövőben esetlegesen elkészülő jó magyar forintra átszámolt hoax honosított változatát.

Származástanilag talán a lila és egyéb színű Facebook álhírnek a húga vagy az öccse lehet, hiszen az átszínezett átverésről szóló üzenet is egy örök darab, amely rendszeres időközönként újra és újra megjelenik. Szóval ez a mostani régi-új dolog arról szól, hogy kapunk egy kéretlen üzenetet az alábbi érdekes szöveggel:

“It’s official. Communication media. FACEBOOK has just published its price. fee of $? ($ 9.99), to become a member of ‘gold’ and keep your privacy as it is. If you paste this on your wall will be completely free. Otherwise, tomorrow all your documents can become public. Even those messages that you have deleted or photos that you have not authorized... not cost you anything, copy and paste.”

azaz nagyjából

"Figyelem, ez egy hivatalos közlemény. A FACEBOOK épp az imént tette közzé, hogy 9.99 USD díj befizetése fejében lehetőség lesz arany besorolású taggá válni, és ezzel a lépéssel fokozott magánéleti védelmet élvezhetünk a személyes információinkkal kapcsolatosan. Ha viszont ezt az üzenetet most megosztod az üzenőfaladon, akkor ezért cserébe ingyen megkapod ezt az arany tagságot. Ám ha nem élsz a lehetőséggel, akkor a holnapi napon az összes dokumentumod automatikusan nyilvánossá válik, még a törölt üzeneteid is, beleértve azokat a korábbi fényképeidet is, amelyeknél eredetileg nem engedélyezted a publikus közzétételt. Gondold át ezt a kivételes lehetőséget, hiszen ez most tényleg nem kerülne neked semmibe, mindössze csak egy másolás-beillesztés szükséges hozzá."


Itt azért ha résen vagyunk, már több dolgot is megállapíthatunk. Az évek óta keringő levélben szereplő kétes helyesírás, és a hivatalos közlemények szövegezésétől fényévnyi távolságra lévő fogalmazás már megadja a kellő alaphangot ahhoz, hogy súlyosan gyanakodni kezdjünk valamilyen körmönfont orbitális csalásra. Az adathalász átverésekből unalomig ismert fordulatok, klisék is sorban visszaköszönnek, pl. sürgetés: - ha nem kattintasz most, akkor átmenetileg felfüggesztünk, gyorsan mert különben megszűnik a tagságod, utána mindez már kétszer annyiba fog kerülni, stb. Csak a régi tanácsunkat ismételhetjük el 73 ezredszer is: kéretlen üzenetnél először legalább keressünk rá a neten (pl. HoaxSlayer), nehogy egy jól ismert tipikus csalás fogjon ki rajtunk.

Vagy a másik phishing területről ismerős panel az ijesztgetés, a kilátásba helyezett konkrét retorzió: - különben zárolják a számlád, törlik az accountod, Karcsikának levágják a lábát, jaj lesz neked, közkinccsé teszik a személyes dolgaidat, stb. Végül az e-mailes hoax-okra oly jellemző befejezés megkoronázza mindezt, hiszen az "és küldd el minden ismerősödnek!" Facebookos megfelelője is szembe sétál velünk a "tedd ki az üzenőfaladra!" felhívással.

Mindezekkel ellentétben a privát szféránkat teljesen ingyen a megfelelően konfigurált biztonsági beállításainkkal, a csak megbízható internet kapcsolatról való titkosított https belépéssel, erős és egyedi választott jelszóval, a kétfaktoros autentikáció igénybevételével, a mértéktartó személyes információ megosztással, és a minden hülyeségre való NEM kattintással óvhatjuk meg valóban hatékonyan.