A poszt apropója az, hogy talán mostanra elég embernek van gépe élvezni a GTA IV-et és talán sokan akadnak, akik nem véletlen nem játszották végig, ugyanis egy szót sem értettek belőle. Kijött a várva vár fordítás és hát na ná hogy a profi angolosok egyből jöttek, hogy az egész egy szar. Nos, nem egy tükör fordítás, de hogy szar lenne, azt meg merem cáfolni. Magában a szöveg mennyisége borzasztó sok. kb 1200 oldal. Ebben nem hibázni elég érdekes lett volna. Az persze jogosan merül fel egy-egy emberben, hogy azok a hibák hogy kerülték el a "lektor" figyelmét. Nos, mivel itt a "csapat" nem volt éppen túl magas létszámú, nem feltétlen tartom ezeket hibának. Itt inkább formázó karakterek hiánya, néhány elgépelés és technikai buktatók összessége, ami rontja az összképet, mint félrefordítás. Egyes helyeken egyszerűen túl van fordítva a szöveg, ami viszont kimondottan furcsa. Megint bejött az, aminél már a Sanandreas fordítása alatt is szó volt. Azt, hogy "Ice Cool!" nem kéne lefordítani. Ahogy a raszta dumákat sem. Simán elég lett volna a szövegkörnyezet. Egyszerűen magyartalan tőle. Néha pedig a fordítás átcsap tükörfordításba és akkor aztán minden logikát mellőzve egy az egyben le van tolva az ami angolul volt, csak magyarul nem egyszerű felfogni mire jók azok a poénok. Pl ilyenek a helis városnézések.

Szóval hogy már itt válaszoljak a fenti kérdésre. Magyarul csak akkor játszatok, ha tényleg egyik támogatott nyelvet sem ismeritek igazán jól, mert nem hozza vissza a játék hangulatát ez a fordítás. Tökéletesen elég arra, hogy megértsük miről van szó, de ennyi és nem több.

Sokan reklamáltak az egyébként egyszerűen kivehető töltőképernyők miatt, de engem a netes oldalak fordításának hiánya jobban zavar. Tudom, technikai problémák vannak vele. Kb egy normális programozó kellett volna és nem lennének többet. Roppant módon irritált végig, hogy fele oldal angol, a másik fele magyar. Inkább akkor az egész angol maradt volna.

Az már csak a hab a tortán, hogy az első kiadás az 1.0.7.0 javítás mellé jött. Ezzel egy nagy baj van, hogy igazából ez a javítás kétélű fegyver. Ezzel még a gyári játék alatt is nem egyszer futott a DRM, szóval helyes döntés volt, hogy kidobták gyorsan az 1.0.4.0-ra is.

Így a végére had mondjam el mi a véleményem a GTA IV-ről, mint next-gen GTA-ról, mert az magyarítás ide, túlfordítás oda, nem változott meg. Ez az a rész, ami megmutatta, hogy a grafikával is lehet hódítani. Az egész játék egy fos lenne, ha nem nézne ki úgy, ahogy kinéz. Ennél jobban megcsonkított GTA-t rég láttam. Nem tudom valakinek feltűnt-e, de a mini játékok ugyan jelen vannak, csak éppen semmi hasznuk, mert nincs motiváció ami miatt megkeresnénk őket. Még a Sanandreas esetében legalább megvolt néhány RC misszió, amit fantázia dússá tette az a történetet, itt ezeket a részeket száműzték. A repülésben töltött idő egyszerűen ki lett herélve. Heliben alig vagyunk, akkor is a legtöbbször valami szkirptelt küldetés alatt. A játék nagy része ugyan azt a sablont követi. Menj el, öld meg, gyere vissza. Ebbe már semmi színt nem visz. Nincsenek időre megoldandó feladatok, nincs megmutatva a lehetősége az elrejtett dolgoknak. Van viszont helyette borzasztó idegesítő barátkozó szar, ami az ember agyára megy. Biztos jó móka multiban, de így borzasztó, hogy az egyik szigetről épp mikor a harmadikra érek, akkor telefonál az elsőről valamelyik balfék, hogy neki piálni lenne kedve. Hát nekem meg nem, mert örülök, hogy éppen oda értem végre, a földhöz ragadt közlekedésnek hála.

A másik és szerintem végzetes hiba, hogy a pénz mint olyan értelmét vesztette ebben a részben. Mitől zseniális a Vice City? Attól, hogy nem kapod meg a játék végét, ha nem ismered meg a várost magadtól is és nem kezded el magad megcsinálni a karriered, amihez pénzre van szükséged. Ehhez képest a GTA IV-ben SEMMIT sem kell venni. Egyedül fegyvereket vettem, azt is azért, mert lusta voltam elmenni oda, ahol lehet ingyen is felszedni.

Ezen kívül nem érzetem azt, hogy nekem itt célom lenne. Szintén a Vice City-re visszatérve, ott ugye minden egyes rejtett csomaggal közelebb kerültünk egy-egy fejlesztéshez a házunkon, itt a galambok csak arra vannak, hogy legyenek. Ja meg ugye az ach.-ok miatt. Zseniális. Csak nem érdekel sajnos.

Kapunk két befejezést, ami igazából 4, de ezek közül is az egyik annyival pozitívabb, hogy elég, ha azt végig játssza az ember. Szóval ez megint felesleges volt. Néha dönthetünk, hogy futni hagyunk-e valakit, ez szintén. Sajnos semmin sem változtat. Tök mindegy milyen utat járunk be, a vége ugyan az.

Ezek mellett, az már csak zavaró apróság, hogy olyan zseniális újítások mellett, mint az hogy a mobilunk egyáltalán létezik végre és még a térerőt is keresi, mikor feljövünk egy-egy alagútból, vagy hogy hallunk a tetteinkről a rádiókban, olyan technikai melléfogások vannak, mint az autók sérülésénél az, hogy ha a kereket lövöd, akkor szinte azonnal robban, de ha a tankot, akkor az életben soha... Kár érte.

Egyszer majd, mikor lesz GTA V, még él bennem a remény, hogy olyan szabad lesz, mint a Vice City volt és hogy egyszer végre elég küldetést kapok ahhoz egy helyen, hogy megszokható legyen az egyébként gyönyörű, élettel teli város.

Pár képet tehettem volna be, tudom, de nem akarok mástól, nálam meg nem néz ki elfogadtató minőségben a cucc, szóval inkább kimaradnak. Ez van...