A nálunk kapható verzió, immár jó szokás szerint lokalizálva érkezett, amiről később még szót ejtek, de azt már itt leszögezném, hogy angol nyelvű telepítés nincs. Cseh és magyar. Ezzel kell beérnünk. Az hogy ez jó-e nekünk később fejtem csak ki, ahol részletesen foglalkozom majd a fordítással is.

A csomagolás tartalma meglehetősen szerény: 1 dvd+ kézikönyv és a megszokott fehér színű, idióta módon két rekeszes dvd tok. Bizonyára nincs raktáron másik.

Na de térjünk rá a teszt lényegi részére, magára a játékra. Lemezt a meghajtóba, szokásos setup, semmi bonyolult. Valamiért nálam nem engedte az asztali ikont kitenni, de ez legyen a legkevesebb. Ebből következik, hogy kénytelen voltam elnavigálni a játék főkönyvtárába, ahol 3 fontos fájl található. Egyik maga az indításhoz szükséges állomány, a másik a beállításokat tartalmazza, a harmadik pedig egy automatikus frissítő, ami remélhetőleg jó szolgálatot fog tenni.



Első legyőzendő akadályunkat a Uplay rendszer aktiválása jelenti. Szokásos procedúra, név, jelszó, termékkulcs. Meg kell mondjam őszintén rettegtem ettől. Az eddigi vélemények ugyanis a DRM-et elég rendesen földig alázták. Van egy jó hírem. Alaptalanok a félelmek ezzel kapcsolatban. Jelenleg talán a legrosszabb netem van, amit csak nálunk el lehet érni. Nem elég, hogy 128/128 kbps, de még ehhez jár egy jó nagy ping érték is „ajándékba”. Hát ha ettől nem fekszik ki a rendszer, akkor semmitől. Nincs miért aggódni. Még nem merészeltem kipróbálni, de elvileg ez a rendszer már tud menteni a gépre is. Megnyugodhattok.

A bevezető képsorok megtekintése után, igen hamar megkapjuk az irányítást, amitől egyből nosztalgiaérzésem támadt. Rögtön az első beesésük a pályára, teljesen a T2T hangulatát idézi. Maga az atmoszféra is ehhez van a legközelebb. Megkapjuk a szokásos irányítási instrukciókat és már mehetünk is „élesben” kipróbálni mire jó az idő visszapörgetése. Igen, jól olvassátok. Ez a képesség már a játék elején is velünk lesz. Nem tudom ezt minek köszönthetjük mikor ugye időben most a SoT után vagyunk, ahol sem tőr.. sem homok. Na de mindegy, lépjük túl ezen. Tulajdonképpen nagy reformok nem történtek, inkább afféle „vissza az alapokhoz” dologról van szó, illetve arról ami eddig csak az Assassin's Creed kiváltsága volt: végre tudunk mászni a köveken, amik a falból kiállnak.

Újdonságként szerepel a játékban az elemi erők használata. Tűz, víz, levegő, föld. Nos, ezek talán a legjobb újítások. Eszelősen jól néz ki egy-egy ilyen akció ugyanis. Egyszerűen elképesztő. Nálam csak közepes grafikán fut a cucc akadás mentesen, de itt is lenyűgöző látványt produkál.



Mivel még alig játszottam vele, ezért igazán a történetbe sem sikerült belefolynom. A játék elején a „herceget” láthatjuk, aki éppen a bátyja meglátogatására indul. Odaérve nem mindennapi meglepetésben lesz része, ugyanis a kastély ostrom alá van véve. Ebből adódik, hogy a mi „hercegünk” meg kell találja a bátyót, hogy kiderítse mi is történik. A kezelőfelületen immár látjuk azt, hogy ha valamilyen veszély fenyeget bennünket, ami sürgetőre is fogja az első percekben a az utunkat, mert bizony tüzes nyíllal vadásznak ránk.

Korábban írtam, hogy kitérek a fordításra is, amit engedelmetekkel itt meg is tennék. Nagy bátran a játék elején nyomtam egy „új játék”-ot, gondoltam a magyar verzióban csak be van kapcsolva előre a felirat. Hát nincs. Oké, akkor megnézem a beállításokat, hátha ott. Ott nincs ilyen. Na, akkor most mi van? Kiléptem a főmenübe és újra beállítások között kezdtem keresgélni. Nos, ilyenkor szerepel ez a lehetőség, szóval még az új játék előtt állítások be, ha úgy érzitek, hogy nem vagyok elég jók angol vagy esetleg cseh nyelvből. Itt ugyanis a szinkront is lehet állítani még. Eddig nem tapasztaltam hibákat a fordításban és nagyon bízom benne, hogy a közeljövőben sem fogok. Szerencsére a játék alatt elhangzó „herceg”- monológok is feliratozva lettek, szóval mindenki érteni fogja a őket.



A kb egy éves fejlesztési idő viszont ezen az alkotáson is fogott. Már rögtön a játék elején sikerül egy bug-ba bele mennem, mikor is ugrálhattam mint egy megveszett őrült, azért sem nyílott ki az ajtó, ami előttem volt. Szerencsére egy újra betöltés segített a gondon és azóta nem volt ilyen probléma, viszont ami frusztráló, hogy minduntalan nyomva kell tartani az falon futás alatt mind az egér, mind a billentyűzet gombját és ebben ez a rész nagyon szigorú. Ha csak egy kicsit is előbb valamelyikről lecsúszik az ember ujja, már megy is az szakadékba. Rendkívül idegesítő tud lenni, pláne egy olyan „minőségi” egér mellett mint az enyém.

A másik irányítási „hiba”, amit úgy tűnik direkt ehhez a címhez írnak meg rendre, az hogy az ugrások alatt iránygombot is kell használni. Na most az még rendben is van, hogy egy-egy faltól-falig kombinációban ezt nyilván logikusnak érzi az ember, na de egy párkányon, ami alatt 200 méter mély szakadék van, vajon miért nem lehet egyszerűen a mászás gombbal felmászni. Mintha valaki direkt le akarna onnan ugrani.

Van még egy dolog, aminek nem tudok szemet hunyni az értékelés folyamatában és ez pedig a vér teljes hiánya. Egy dolog, hogy egy játék meseszerű, de egy ilyen jellegű akció során legalább egy kis vért tehettek volna be. Mielőtt jönne valaki, aki most azzal áll elő, hogy de hát ez „Prince of Persia” nem az a lényeg… tessék szépen megnézni a klasszikus első részt! Mi az ott a karók körül ha bele találunk esni? Csak nem vér? Jéé.. DE! Attól mert valami mese szerű, nem feltétlen kéne ilyen mértékű cenzúrát belevinni. Na de hát ez magán vélemény, majd ti magatok is meglátjátok, mennyit vesz el vagy ad az élvezeti faktorhoz, a szátok íze szerint.



Már csak egy dolgot nem említettem meg, ami a szinkron és a zene. Az angol szinkront próbáltam ki (a cseh nem szimpi), nekem tetszik. Nem tudok belekötni. Nem úgy a zenébe. Mese szép, csak éppen ezt témát már hallottuk valahol kicsit másképp. Hol is? Ja, persze hogy az előző PoP alatt. Nem jártam utána vajon ugyan az írta-e őket, de nem lennék meglepve.

Összességében azt kell mondjam tehát, most bizonyára úgy érzitek, hogy ahol lehet lehúztam ezt a címet. Pedig nem áll szándékomban. Ha azt mondom, hogy 2010-ben többet várok, akkor hazudok, ha azt hogy 100%-ig hozta amit várok, akkor is. Remek kikapcsolódás, ismét egy remek játék, ami viszont sehol sem tesz túl az elődökön.

Én 90%-ra ítélem.

Ha tetszettek az előző részek, akkor ebben sem fogtok csalódni. Egy dolog viszont jobb ha a fejetekben marad. Inkább kezeljétek ezt is úgy, mint a filmet, külön, önálló történetként, nem mint az előző részek „folytatásaként”.

Update: Tettem fel képeket is, remélem a linkelést sem szúrtam el. Katt a nagyításhoz!