A mostanában egyre inkább divatos és lassan nálunk is mindenhol elérhető W995-ről kevesen tudják, hogy valamikor a tavalyi év vége felé volt egy korábbi telefon, ami hardverében alig különbözőt ettől a modelltől. Ez volt a C905. Az első próba gyártás körülbelül a tavalyi év közepére datálható. Ekkor még a C905 egy elite kategóriás mobilnak indult, dupla kamerával, videóhívási funkcióval, bőrrel borított numerikus billentyűkkel, selyem hatású külső éj fekete burkolattal. Ez a telefon soha nem lépett ki a gyárakból. Túl magasak voltak a gyártási költségek és technikai problémák is felléptek. Költséghatékonysági okokból mind szoftveresen, mind hardveresen történtek megszorítások, eltűnt az előlapi kamera és csökkent a ledek száma is. A belső változásokon kívül, a külső is átalakult, a kis kamera helyét egy fényérzékelő vette át, a selyem hatású burkolat sima műanyagra váltott és a billentyűzet is egyszerű gumi.
Az utolsó C905e-k szét lettek bontva, soha sem kerültek forgalomba. Egyetlen dolog, ami névlegesen maradt belőlük, az az egyik szoftver rész, ami még megengedi a videó hívást az előlapi kamerán..


A képet a Sony Ericsson tette közzé.

Az új C905 jött, látott és elbukott..

Technikai paraméterek:

Megjelent : 2008 Q4
Tesztgyártás: 2008 június
Hálózat (2G): GSM 900 / GSM 1800 / GSM 1900 / GSM 850
Hálózat (3G) HSDPA 2100
Típus: Slider (szétcsúsztatható)
Teljesítmény: 0.510 W/Kg

Méretek
Súly: 136 g (gyári akkuval)
Készülékház: 104.0 x 49.0 x 19.0 mm

Képernyő
Tejesen grafikus QVGA TFT 262 ezer színnel.

Memória:
160 MB
Memory Stick Micro (M2), 2 GB kárty van a csomagban, de max 4 gigát kezel.

Videó hívás van, de csak a hátsó kamerán keresztül.

Csengőhangok:
Full MP3 vagy midi

Hálózat:
HSDPA sebesség: 3.6 Mbps
GPRS: Van, Class 10 (4+1/3+2 slots), 32 - 48 kbps
EDGE: Van, Class 10, 236.8 kbps
WLAN: Van, Wi-Fi 802.11 b/g, DLNA
USB : Van, 2.0
Bluetooth: Van, 2.0 A2DP-vel
WAP: Van.
GPS: A-GPS
Kamera: 8 MPX (nem 8,1 !!!), 3264x2448 pixeles fotók maximum, autó fókusz, arcfelismerés, digitális kontraszt, videó(QVGA 30fps), xenon vaku.
Java támogatás: Van
Játékok: Támogatja őket, lehet Flash, Java illetve Capuchin alapú

Ezen túl van még minden földi jó: ébresztés, FM rádió, szervező, mozgás szenzor stb..
. Megjegyzés: A fenti lista gyári kézikönyv alapján készült

Teszt:

Amikor kibontjuk a gyári dobozt, akkor a következő dolgok kerülnek elő: kézikönyv, a garancia levél, a gyári telepítő cd, egy USBs memória kártya olvasó, egy 2 gigás memória kártya, az akkumulátor, a füles, a hálózati töltő a sim és ami a lényeg, maga telefon.
A kijelzőt egy átlátszó fólia védi, de egyébként üveg borítású a megszokott plexi helyett, amitől a tapintása hűvös érzést kelt. A két oldalon látszó fémes felületen kívül fém borítja még a fedlap hátulját, aminek a csúszka mechanikája kulcsfontosságú volt a tervezés folyamatában. Szokatlanul erős rugót kapott, szóval nem lehet "reptében" kinyitni. Ez egyben hátrány is, ugyanis a flip felső vége bizony ha sikerül a fülünk mögött becsukni igen komolyan be tudja csípni eme érzékeny testrészünket. A funkció gombok stílushoz híven egy oldalra lettek sorolva, a készülék jobb oldalán, balról pedig kissé szokatlan módon az USB port és a memória kártya foglalt foglal helyet. A előlap felső részén két rejtett gomb van, ezek funkciói a programok szabályozhatják. Köztük a házban belül foglal helyet a GPS vevő modulja és a felső hangszóró. A csúszka alatti navigációs vezérlő sajnos nem qwerty-s, csak egy sima számsor. Erről a fóliáról csatlakozik a jobb oldali kameragomb is a készülékhez. Az alsó részen pedig a mono hangszóró nyílása kapott helyet, melynek foglalata egyben a GSM antenna is. A hátlapon szinte semmi sincs, kivéve a jól elrejtett kamerát, mely a fedlap mechanikája alatt található meg, a xenon fénnyel és az AF leddel egyben.

Kijelző: A színek pazarul élénkek és hűen bizonyítják, hogy nem kell 32 bit ide. A DPI szám jóval magasabb mint egy CRT monitoron így szemünk meresztve sem lájuk a pixeleket. A megjelenő szövegek remekül láthatóak, egy szó panaszunk nem lehet rá.


A kép a GSM Arena tulajdona.

Kamera: Itt azért nem ilyen rózsás a helyzet. Hiába van a 8 MPX, ami mellé nincs optika. Képtelenség közelre vagy távolra fényképezni vele. Egy fix távolságot kezel, azt viszont méltóan a mértetekhez és ahhoz képest, hogy a 8 MPX is szoftveresen áll elő, az 5-ből amit a kamera tud, amit a K850i-ből örökölt meg a C905.

Hát ilyet is tud:

A képet a Dailymobile közölte

FM rádió: Itt is vegyes érzése van az embernek. Benne van a telefonban az egyik legjobb vevő IC ami létezik a piacon és ami anno az X-Plode vevőjeként lépett színre teljes RDS támogatással. Erre kapunk mellé egy olyan szoftvert, ami ki bír olvasni az RSD csatornából EGY darabi infót, a rádió adó nevét. Hát kösz.. Ha ez még nem lenne elég, lévén hogy ez kameratelefon megkapjuk mellé a legolcsóbb fülest. Na ez gyorsan cseréljük le egy HPM70-esre, azzal viszont NAGYON szól a cucc. simán bármelyik W-s teló mellé be merném álltani.

Média kezelés: Megint az helyzet mint a rádiónál is. A lejátszó program finoman szólva is fapados. Egyáltalán nem tetszik. Rendeben van, hogy tud ID3 tag alapján válogatni, de egy ilyen program megírása kb 30 perc PC-re..szóval ez nagyon kevés.

GPS: Itt jobb a helyzet. Vagyis jobb lenne, de csak azért mert ezeket szoftvereket nem a Sony mérnökei írták. Igaz hogy ez A-GPS, de elég gyors és pontos, ha pedig van nyílt WiFi hálózat, akkor még ingyenes programot is találunk, ami bőven jó.

WiFi: Ez a pont az, amibe kár lenne belekötni. Remekül megtalálja az összes adót a telefon hatótávon beüli, még akkor is ha amúgy hibás az antenna (az enyémben sajnos az.. ), az már más kérdés hogy a csatlakozás nem mindig jön össze.

HSDPA: Kár lenne tagadni, több mint jó egy telefonba. Hihetetlenül gyors a 3G-s rendszer ilyen kis adatmozgás esetén. Hozza amit a nagyok.

Hívás közben: Remek a hangminőség, semmi alapzajt nem hallani és hangerő is bőven elég. Sokan írták korábban lehúzás kép hogy ha összecsúszik a telefon véletlen, akkor bontja a hívást. Nos, aki nem tudja használni, az inkább hallgasson, mert ezt a lehetőséget programból ki lehet kapcsolni, ha valakit zavar. Szóval ez egy baromság.

A további szoftveres dolgok nagyban feldobhatják ezt a telefont. Az alap T-Mobile-os példányokban a flash csak hátérként van engedélyezve, de ha telefon gyári szoft.-al rendelkezik, akkor beállíthatunk flash menüket is, amik nagyban élénkítik a program kinézetét és nem csekély mértékben befolyásolják a nyomkodási kényszerünket is



Ami viszont ennyi revízió után sem jött össze: Ha valaki mindent akar, semmi nem megy. Baromi idegesítő, hogy egy-egy funkció gombra több minden rá van téve. Pl: a hangerő gombbal szokás szerint lehet hangosítani, mily meglepő..() de ez való arra is hogy sötétben megnézzük az időt.. és hát persze hogy ha megnyomjuk, akkor világít az kijelző, mutatja az időt.. és.. közben beszakad a dobhártyád mert felnyomja a hangerőt is..
Ami még idegesítő, az az, hogy a mozgás szenzor alkalmazás vezérelt, az alakhamzások meg baromira nem vezérelhetőek ha nincs támogatás. Pl: fotózásnál mi a bánatnak csak fektetett menü van vajon? Azért hogy ha bal kézzel fogod a telót és épp jobbal igyekszel megnyomni a gombot a fotóhoz, akkor a bal ujjaddal épp benyúlj a kamera elé? Fantasztikusan logikus.. pláne hogy a fotó album követi a mozgás érzékelővel már a teló helyzetét. Ehhez képest pl a média lejátszóban a zenéknél is fordul a kép, ahol aztán baromira nincs érelme.

Ami viszont nagyon kellemes: még a bóvli akkuval is legalább 2 napig bírja töltés nélkül a teló, úgy hogy közben agyon-vissza van hallgatva rajta a zene. Itt cáfolnám meg azt is, hogy PC-ről nem tölt, mert én alig használom a töltőm. Egyébként ha valakinek van ilyen vagy hasonló kategóriás SE telefonja és unja a szolgáltatós cuccokat én tudok segíteni hogy kell leszedni róluk, de ennek csak akkor van értelme, ha már nincs garancia, mert ezzel az ugrik is egyből. Mielőtt valaki illegális dolgokat szimatol ebben, ez nem függetlenítés.

Egy szó mint 100, levonva a következtetéseket a C905 túl drága ahhoz képest amit tud. Fényképezőnek kevés, telefonnak és mp3 lejátszónak az ára miatt nem ajánlott. Akkor már a w995.

Nálam kb 6/10-re vizsgázott.