Ami azt illeti, azt már rengetegen taglalták, hogy a Starter és az Ultimate között mi a különbség és én sem erről szeretnék most írni. Miután kijött már a magyar verzió is, ezért nálunk is logikusnak látszik erre befizetni, kinek-kinek a szája íze szerint. A probléma akkor kezdődik, mikor az ár kerül szóba...

Miért? Azért, mert lehet hogy külföldről rendelve olcsóbban megúszunk egy ilyen akciót. Igen ám, csakhogy külföldről nehéz vagy esélytelen a lokalizált Windows 7 beszerzése. Megvehetjük angolul és ezután azt RTM mellé kiadott nyelvi csomaggal módosíthatjuk a nyelvet magyarra, ám ez -pláne ha valaki nem tud angolul- már a telepítésnél gondokat fog okozni, a beállítás körülményes, ráadásul elég erős beavatkozás a Windows "lelkivilágába".

Mindig is utáltam a buherált rendszereket (most nem a módosított Xp-kre gondolok, azokkal semmi baj nincs, kivéve a legalitás kérdését), mert egy dolog valamit tisztán telepíteni és utána módosítgatni és megint egy másik dolog egyből stabilra beállítva készen a sok hulladék nélkül feltenni. Értsétek: ha valaki nyelvet vált, akkor bevállalja hogy minimum az angol fájlok is ott ülnek majd tök feleslegesen a HDD-n, foglalva az értékes helyet és az erőforrásokat.

Amit még tisztázni akartam így az elején, az az a téves hit, hogy az RTM verzió egyenértékű azzal amit a boltban lehet kapni. Ez azért nem igaz, mert az RTM pontosan azt nem tartalmazza, amit most fogok megmutatni. Nevezetesen nincs benne nyelv választási lehetőség. Az eredeti és nem agyon-vissza szétszedett RTM angol nyelvű.

Mivel ha valaki vesz egy gyári angol lemezt, akkor szintre byte-ra pontosan ezt kapja, ezért most az RTM angol Ultimate 32 bites kiadásán mutatom meg, mi a teendő, ha szeretnénk ebből egy olyan magyar telepítőt csinálni, ami integrálja a szükséges *MUI-t. Mellékesen megjegyezném, hogy hasonlóm módszerrel az eddig megjelent frissítések is integrálhatóak, de erre most nem térek ki, mert elég húzós anélkül is ezt megcsinálni. Ha valaki végigcsinálja, ami ebben a leírásban szerepel, akkor egy legális angol Windows 7-ből egy teljesen legális magyar telepítővel és magyar felülettel rendelkező Windows 7-et fog kapni. A telepítő első sora és a "Start Windows" képernyő a dvd-ről bootolásnál nem fog változni, de minden más magyarra vált. Később használat közben már ez utóbbi is működni fog és a "Windows indítása" jelenik majd meg.

A hosszúra sikerült felvezetés után lássunk is neki. Mivel és emailben kaptam a leírást, sajnos nem tudom megmondani ki hozta elsőre össze, ezúton is ezer köszönet érte az eredeti szerzőnek. Nem célom egy az egyben kimásolni belőle semmit, inkább megpróbálom megírni a saját véleményem, miközben bemutatom a folyamatot.

Kezdjük is el! A Vista telepítője óta a Windows fájlok két fő tömörített állományban vannak elhelyezve. Az egyik az install.wim, a másik a boot.wim. Ezeket fogjuk most személyre szabni.

Első és legfontosabb dolgunk ennek a fájlnak a letöltése. Ez a kis programgyűjtemény lesz a segítségükre. Szükségünk lesz továbbá a megfelelő *MUI-ra is, amit a neten könnyen megtalálhatunk. Ez esetben ez most az 7600 RTM x86-os (nem adok linket, mert a legtöbb illegális tartalommal elárasztott oldalakra vezet és nem az a célom, hogy erre rávezessek valakit) és ami még a legfontosabb, az gyári Windows lemez már mehet is a meghajtóba.

Miután nekikészültünk az 50 perces ücsörgésnek keressünk egy olyan helyet a merevlemezünkön ahol legalább van 20 giga üres terület és lássunk neki.

Hozzuk létre a következő mappaszerkezetet: Nyissunk egy új könyvtárat "Win7" néven, majd ebben A "Win7" mappában hozzunk létre 3 további könyvtárat: "DVD", "WIM" és "LP" néven.

Ha ezzel megvagyunk akkor a magyar nyelvi csomagból bontsuk ki az "lp.cab" fájlt az LP alkönyvtárunkba, majd ebből az "lp.cab" fájlból a "setup" és a "sources" mappákat is szintén az LP könyvtárba. A többit NE!

Most bontsuk ki a "7Work_x86.zip" tartalmát a "Win7" könyvtárba és kattintsunk a jobb gombbal a "wimfltr.inf" fájlra. A felugró menüből válasszuk az telepítés/install lehetőséget.

Navigáljuk a Windows 7 dvd-nkre és az összes fájlt, ami ott van másoljuk át a "DVD" könyvtárunkba.

Másoljuk most még a "C:\Windows\System32" könyvtárból a "wdscore.dll" és a "dism.exe" file-okat, valamint a "Dism" mappát az "Win7" könyvtárba.

Ezzel előkészültünk a telepítő előállítására.

Első körben az "install.wim"-et fogjuk módosítani. Ehhez:

- Indítsuk el a "GImageX.exe"-t,
- Kattintsunk a "Mount" lapra,
- A "Mount point" mezőbe írjuk be "D:\Win7\WIM", vagy kattintsunk a "Browse..."-ra és tallózzuk be a "WIM" mappát, Természetesen a saját meghajtónk betűjelét adjuk meg! Nálam most ez a "D" lesz.
- A "Source" mezőbe írjuk be hogy "D:\Win7\DVD\sources\install.wim", vagy tallózzuk be a "D:\Win7\DVD\sources" mappát és válasszuk ki az "install.wim"-et innen.

Eddig ugye azt adtuk meg, hogy hová és mit fog kibontani nekünk a program.

- Állítsuk most az "Image" értékét 5-re, vagy válasszuk ki a "Select..." gombbal a listából az Ultimate-et, vagy valamelyik másik verziót amivel rendelkezünk és módsítani szeretnénk.
- Kapcsoljuk be a "Read and write" jelölőnégyzetet. Ez nagyon fontos, nehogy elfelejtsétek!
- Végül kattintsunk a "Mount"-ra. Ekkor megkezdődik a kicsomagolás, de ne várjátok hogy a csík működni fog, mert nem fog. Béta még a felület, szóval inkább figyeljetek arra, hogy kiírja, mikor készen van. Ekkor a "Close"-val be lehet csukni ezt az ablakot.

Maga a program maradjon nyitva, később visszatérünk hozzá. Mos viszont menjünk át a Parancssorba! Ehhez írjuk be a Start menü, "Futtatás" mezőjébe, hogy cmd és üssünk egy Entert.

-A megjelenő kis ablakba írjuk be hogy: (értelem szerűen megint figyeljetek, hogy azt a helyet keressétek meg, ahová ti dolgoztatok)

D:
cd Win7
DISM.exe /Image:D:\Win7\WIM /Add-Package /PackagePath:D:\Win7\LP\lp.cab


Ezután várjunk szép türelmesen, eközben ha minden jól ment a következő jelenik meg:

Deployment Image Servicing and Management tool
Version: 6.1.7100.0

Image Version: 6.1.7100.0

Processing 1 of 1 - Adding package Microsoft-Windows-Client-LanguagePack-Package
~31bf3856ad364e35~x86~hu-HU~6.1.7100.0

The operation completed successfully.

D:\Win7>


Most már beállíthatjuk, hogy a magyar legyen az alapnyelv. Ezt a következő képen érhetjük el. Gépeljük be a parancssorba a következőt és tapadjunk rá az enterre egy pillanat erejéig:

intlcfg -genlangini -dist:D:\Win7\DVD -imageD:\Win7\WIM -defaultlang:hu-HU -all:hu-HU

A következőt fogjuk látni:

Input locale has been set to: hu-HU
System locale has been set to: hu-HU
User locale has been set to: hu-HU
UI language has been set to: hu-HU

Are you sure you want to overwrite the existing Lang.ini file? (Y/N)


Itt nyomjunk egy "Y"-t a jóváhagyáshoz, mire megjelenik a következő:

A new Lang.ini file has been generated

The default language in Lang.ini file has been updated to: hu-HU

D:\Win7>


Ha megvagyunk, akkor most térjünk vissza a "GImagex"-hez és tegyük a következőket:

- Jelöljük be a "Commit Changes" jelölőnégyzetet, de nehogy kihagyjátok, mert másképp NEM ment!
- Kattintsunk egyszer a "R/W D:\Win7\WIM D:\Win7\DVD\sources\install.wim 5" sorra a kijelöléshez.
- Végül kattintsunk az "Unmount" gombra. Várjunk, amíg az "install.wim" elkészül. A csík megint nem fog működni, sebaj, figyeljük az ablakot. Ha végzett a program, akkor nyugodtan nyomjuk meg a "Close" gombot.

Most bemásolhatjuk a nyelvi fájlokat a megfelelő helyre:
Gépeljük be ezt:

mkdir DVD\sources\hu-HU
mkdir DVD\sources\license\hu-HU
xcopy LP\setup\sources\hu-HU\* DVD\sources\hu-HU\ /cheriky
xcopy LP\sources\license\hu-HU\* DVD\sources\license\hu-HU\ /cheriky


Ezután módosítsuk a "boot.wim" file-t, hogy a telepítés nyelve is magyar legyen:

- Váltsunk át a GImageX-re,
- Kattintsunk a "Mount" lapra,
- A "Mount Point" mezőbe írjuk be "D:\Win7\WIM" vagy tallózzuk fel a "Browse..."-zal,
- A "Source" mezőbe írjuk be "D:\Win7\DVD\sources\boot.wim" vagy tallózzuk fel a "Browse..."-zal,
- Állítsuk az "Image" értékét 2-re,
- Kapcsoljuk be a "Read and write" checkbox-ot.
- Kattintsunk a "Mount"-ra.
- Ha elkészült, kattintsunk a "Close"-ra. A GImageX maradjon nyitva!!

Na most ha valaki kezdett örülni, hogy ennyi volt.. hát nem. Még be kell másolnunk egy csomó további nyelvi fájlt a helyére. Irány a parancssor:

xcopy DVD\sources\lang.ini WIM\sources\ /cheryki

Hozzuk létre a "hu-HU" könyvtárat, a következő módon:

mkdir WIM\sources\hu-HU

Másoljuk be a telepítőkészlethez tartozó nyelvi állományokat a következő paranccsal...

xcopy LP\setup\sources\hu-HU\*.* WIM\sources\hu-HU /cheryki

...és a licenchez tartozó állományokat is:

xcopy LP\sources\license\*.* WIM\sources\license /cheryki

Ez utóbbi nekem nem lett magyar, hiába másoltam. Na mindegy....

Térjünk most vissza a GImageX-hez a bemásolt módosítások elmentéséhez:

- Ne felejtsük el bekattintani a "Commit Changes" jelölőnégyzetet, különben a változtatások nem lesznek elmentve!
- Kattintsunk egyszer az "R/W D:\Win7\WIM D:\7Work\DVD\sources\boot.wim 2" sorra, mely ekkor kék színűre vált, jelezve ismét a kijelölést.
- Kattintsunk az "Unmount" gombra. Várjunk, amíg a "boot.wim" elkészül és lecsatlakozik. Az összes file és mappa a "WIM" mappából törlésre kerül, ahogy az install.wim esetében is történt.

Miután megvagyunk, nem maradt más, mint hogy létrehozzuk újra a boot lemezünk. Minek nekünk Nero, van annál sokkal jobb! Na ná hogy megyünk a parancssorba:

oscdimg.exe -h -u2 -m -bD:\Win7\DVD\boot\etfsboot.com -lWindows7DVD D:\Win7\DVD D:\Windows7.iso

Ennyi lett volna. Ezután ha ezt a dvd-t kiírjuk valami tisztességes programmal (ajánlom a Dvd Decryptert hozzá), akkor a bootolás után már választhatjuk a magyar nyelvet.

Lábjegyzet:

*MUI: Az MUI fájlok nyelvi állományok, melyek egy dll és egy MUI header összefűzésével készülnek. A Windows Vista óta ezek a fájlok több csomagban elérhetőek, így a rendszer teljes felülete lokalizálható.

Utószó: mivel a cikket készen kaptam, erős a gyanúm, hogy valahol, valamilyen formában a neten már megtalálható, de mivel nem indítottam nyomozást utána, ezért ezúton is elnézését kérem az szerzőnek az engedély nélküli közlés és módosítás miatt, kérésre a cikket bármikor törlöm, ha úgy adódna, mert nem célom senki szellemi munkáját ellopni vagy másolni, csupán segíteni akarok annak aki esetleg a fenti dologra vállalkozik.