Nos, itt klasszikussá vált horrorfilmekről fogok beszélni, amik annak idején kis hazánkban nem igen jelentek meg. De ma már szerencsére jobb a helyzet. A film amiről beszélni fogok az a Henry: Portrait of a Serial Killer (1986).

Szóval ez is egy olyan film, amit annak idején tiltólistára került nálunk. A film USA-ban a legdurvább besorolást kapta, vagyis az X-et.
Hogy miért kapott ilyen durva besorolást és tiltás, annak ellenére, hogy a Cannibal Holocaust brutalitásához képest sehol sincs? Azért, mert a hangulat, a morális üzenet amit sugall a film. Igaz, ebben is vannak durva jelenetek (amin igen látszik az idő vasfoga már), de mégsem azok dominálnak, hanem Henry karaktere, akit Michael Rooker nagyon életűen eljátszott. John McNaughton rendezésére hibát nem találok. Talán a film végét én máshogy képzeltem el.

Hogy miért?

Mert én a film előtt már olvastam a valódi történet eseményeit. Igen, aki arra gondolt most, hogy ez igaz történet alapján készült ez az alkotás, akkor az jól gondolta. Egy híres sorozatgyilkos életének egy részét filmesíti meg ez a mű. De inkább kitalált események ezek, mivel 90%-ban különbözik a valóságtól.



Szóval a valódi eseményekről röviden.

Henry Lee Lucas 1936. augusztus 23-án született egy Virginia melletti faluban. Nem csoda, hogy gyilkossá vált, hisz a gyerekkora mindent elárul. Anyja egy alkoholista, szadista, erőszakos hajlamú prostituált volt, aki néha a fia jelenlétében „szeretkezett” egy másik férfival. Állandóan verte, terrorizálta a csemetéjét. Fél szemére is megvakult anyja jóvoltából. Így nem csoda, hogy kamaszkorában már fokozott szexuális aberrációt és mentális rendellenességet tanúsított.



Első gyilkosságát 14 éves korában követte el, amikor egy 17 éves lánnyal akart „közelebbről” is megismerkedni, aki viszont ellenállást tanúsított, így nem tehetett mást, mint megfojtotta és elásta a közeli erdőben. Végül 1959-ben meggyilkolta édesanyját. Egy veszekedés alkalmával leszúrta, majd utána fajtalankodott a holtestével.

Eztán teltek múltak az évek. Henry börtönben is ült, de helyhiány miatt kikerült.
1970 körül találkozott Ottis Toole nevű homoszexuális, pszichopatával. Henry Ottis családjához költözött. Itt találkozott egyetlen szerelmével a 11 éves Frieda Powell-el.
Később Ottis beinvitálta a Halál Keze nevű, sátáni szektába, ahol ámokfutásuk folytatódott.


Évekkel később, amikor Becky (így hívta Henry Frieda Powell-t) kiábrándult Henry-ből, egy vita során megütötte Lucas-t, aki erre leszúrta azt az egyetlen embert akit szeretett. Innentől kezdve a gyilkosunk sokat hibázott, míg végül el nem kapták.

1984-ben halálos ítéletett mondott ki rá. De egy kavarás miatt George Bush 1998-ban életfogytiglani börtönbüntetésre javította.
2001-ben halt meg, szívrohamban.


És itt kapcsolódnék vissza a filmhez. Nem lehet ezt életrajzi filmnek mondani, sem, hogy megtörtént események alapján. Mivel csak a nevek egyeznek meg, meg egy-két háttér sztori, azon kívül minden más. Vagyis a valóságtól igen eltér a film. De ha ettől eltekintünk, egy nagyon profin összerakott filmet kaptunk.
Én mondom, hogy régen láttam ilyen hatásos kezdést egy filmnél, ami itt volt. Azonnal leszögezte a figyelmemet. Csak annyit mondhatok így utólag, hogy aki teheti, nézze meg. Nagyon jó hangulatú horrorfilm ez. Kár lenne kihagyni.