Gameronline Anime Cikksorozat 1. rész:
Fullmetal Panic Japán animációs sorozat;


Fullmetal Panic! (1.évad)

Bevezető:

Ki ne ismerne legalább egy japán animációs sorozatot? Néhányan biztos most nemmel válaszolnak, de ha megemlítek pár hírhedt címet; Pokemon, elég is ennyi, ez az a manapság már lejárt lemeznek számító anime ami rengeteg fiatalkori gyermek szívébe belopta magát. A mostani cím ha nem is olyan nagy hírnévvel bír, mint az előbb említett név, ugyanakkor szintén nagyszabású kicsit szürreális jelenetekkel megáldott (heh a Pokemon nagyon reális volt) anime. A történet kibontakozása három évadra tehető, aminek most az első tagjával fogunk megismerkedni.



Jellemzés:

Miután túlvagyunk azon a traumán ami a Pokemon név után ért minket, akkor el is kezdeném felvázolni a jelen esetben megismerhető anime világát. Persze a sorozat jóval reálisabb és komolyab, mint elődje (jaj ne szegény pikatchu!) ezért is van 12+os korhatárral ellátva, mint a legtöbb ilyes jellegű japcsi rajzfilm. A különlegessége a történet karakterek változatosságában egyéni megjelenítésében van. Míg sok animében, itt is sok szereplőről beszélhetünk (párhuzam a valóélet közt), főszereplőből két fókuszálandó és a sorozatot nézve teljesen kiismerendő karakterről van szó, a többi gyakran szereplő személy is sokszor fókuszba kerül a sorozat közepette, habár némelyik már átfolyik a Fumoffuba (2.évad).



Ha már világnál tartunk, akkor had vezesselek be benneteket a színfalak mögé... Először is le kell szögeznem, hogy a történet a jelenkorban játszódik, kisebb nagyobb politikai és technikai változtatásokkal. Milyen változtatásokról beszélek? Sokféle téren kicsit előrébb tart a technika már hivatalos szemek előtt, mint amit jelen világunkban tudnivélünk. Ugyanis megjelennek a különböző robotok (MI és vezető vezérelte lépegetők) és velük együtt egy titkos technológia, melyet a rajzfilmben Lamdba-meghajtónak hívnak. Ez az a technológia mely képes az emberi gondolatokat valós energiává formálni és ezáltal szinte hallhatatlanná téve az arra képes embert. Persze a történetben nem sok katona tud erről az úgy nevezett "Fekete Technológiáról", viszont vannak olyan emberek akik már születésük óta hordozzák a meghajtó tervrajzát, technológiáját, őket úgy nevezik, hogy "Suttogók".

És akkor itt csöppenünk bele egy újabb nagy politikai-gazdasági konfliktus közepébe, ami egyetlen suttogó lányra fókuszál, aki szintén az előbb említett speciális képességű csoporthoz tartozik. Természetesen vannak a jó fiúk, akiknek egyetlen céljuk a nagy nemzeti szövetségekhez hasonlóan az egyensúly létrehozása a világon, ők úgynevezik magukat, hogy Mithrill. Ez a modern politikai tárgyalásokat, nemzeti ügyeket intéző gárda leginkább fiatalkorú toborzott katonákból áll, természetesen a legjobbakból. Ezt mi sem bizonyítja más, mint, hogy a hivatalos titkos, látatlan, az akkori kor technológiájánál 10-20 évvel fölötte álló Mithrill nagy "zászlóshajó, jelenesetben tengeralattjáró" kapitánya egy 16 éves fiatal, fehérhajú törékeny leány. Aki a sors különösségében, szintén egy suttogó, habár ő különbözik a többitől, mert ő már a fejében elrejtett képességeit képes irányítani. Rendkívül okos, azonban, mint már kiemeltem törékeny leányzóról van szó, egyik oldalán egy háborús veteránnal és másik oldalán egy pökhendi parancsnok-féleséggel.
Egy kis történet-morzsa
Ideje felvonultatni a történet egy-két fontosabb részét. Miután túlvagyunk a bevezető zenén, egyből harccal kezdődik a "mese", mely inkább egy filmre hasonlít. Itt egyből megismerkedünk főhősünkkel, aki épp egy leánykát szabadít ki, egy rabszállító féle teherkocsiból, itt máris rájövünk, hogy (hála a rajztechnikának) főszereplőnk első ránázésre, szintén nem üti meg a felnőtt korosztályt, Ettől még nem kell 6 éves krapekra gondolni, mert a dolog komolyságát egyszer elejtett, kis háttértörténet jeleníti meg, miszerint főhősünk már 8 éves kora óta űzi a melót, szóval elég nagy rutinja van militarista kérdésekben. Így nem nehéz kitalálni, hogy végülis nem nehéz feladat neki egy lépegető-vel (védelmező)l való helikopter-kivégzés. Ez már renkívül felébreszti a nézőben, hogy a rajzfilm nem pont teázgatásról fog szólni. Igazi Bruce Willis módján küzdő katonánk, lazán teljesítve feladatát, máris kapja következőt, mely az egész sorozatra kifog terülni, ami nem más, mint a másik főszereplőnk; egy szintén nem felnőttkorú, sőt középiskolás lány megvédése lesz. A történet csavarokkal megáldott, szinte sosem csalódást okozó részekkel fokozza a két ember közötti ellentét, de később kiderül, hogy ez igazából egy leplezett románc lesz.



Főszereplők:

Sosuke Sagara (főhős):




Ő az a katona ki rendkívül sok heggel, különös vágású hajjal és hajszálpontos ösztönökkel jelenik meg a történetben. Mivel a történet szerint egy Terrorista által nevelt később gerillaként harcoló fiúról van szó és a jelenben egy békére törekedő politikai és katonai szervezet tagja, ezért a fiú nehezen tud alkalmazkodni új feladatához, a lány titkos védelméhez, az iskolába szinte nem tud beilleszkedni, militarista természete miatt, ezalatt katonai fegyver-viselést, folyamatosan fél, hogy támadás éri és nemtudja megvédeni célpontját, így sok mindent megtesz azért, hogy véletlenül se érje semmilyen féle fenyegetés. Akár gondolhatunk a lányöltözőben való fellépésére. Továbbá a Mithrill-nél is vannak a katonáknak különböző rangjaik és hívójeleik; Korához képest már őrmesteri ranggal bír és az elit katonák közé tartozik. Hívójele: Urzu-7 Továbbá ő az egyik ember aki képes használni a Lambdát.


Kaname Chidori (Védelmi célpont)Kaname Chidori (Védelmi célpont)




A Kaname becenévre hallgató leány átlagos körülmények között éli mindennapjait, mígnem betoppan Sosuke aki teljesen feje tetejére állítja a lány mindennapjait. A kék hajú szépség rendkívül erőszakosan viseli főhősünk szokatlan viselkedését és néha pankrátorokat megszégyenítő módon püföli el fiatalkorú katonánkat. A lányt természetsen a szép külső jellemzi és a felelősség, hisz egyedül él kis otthonában. Szüleiről nem sokat tudni, de valószínüleg már nem élnek.



Kisebb szerepet kapó, habár a főszereplőkhöz is sorolandó személyek:


Teletha Testarossa:




Barátainak Tessa nevet megengedő lányról ejtek pár szót.: A Mithrill fehér hajú tini leánykája eleinte rendkívül magazbiztosan, élénken jelenik meg a történetben, de aztán kiderül, hogy szíve Sosuke-ért dobog és felveszi a harcot Kaname-val, hogy a fiút, s szerelmét megkapja, aki ugyebár még ilyesjellegű kapcsolatot senki felé nem táplált, így ez nem olyan könnyű feladat. Habár harcát nem emelik ki Kaname-vel szemben, de néha lehet érezni a lány küzdelmeit a fiúért. A lány tartózkodik mindenféle erkölcstelen doloktól, semmilyen rossz tulajdonsággal nem rendelkezik, kívéve az esetlenségét, ami néha kicsit bosszantú ugyanakkor érdekes pillanatokat jelenít meg a nézőnek.


Kurz Weber




A szőkehajú egy-két évvel idősebb katona, aki a sorozat nagyképű, pofátlankodó humor-heroldja, akit tipikusan a nők foglalkoztatnak leginkább, szakértelme a mesterlövészet köré tagolódik. Sosuke-hez hasonlóan rangja őrmester, hívójele Urzu-6. A csatamezőn kreatív és különösen jó módon képes becserkészni célpontját. Legfőbb foglalatossága a női csapatvezetőjük, következő szereplőnk Melissa Mao.

Melissa Mao



Az amerikai lány aki a rangidős a csapatban és ezáltal a háromtagú osztag vezető személye. Az Amerikában tengerészgyalogosként szolgált szintén szép vonásokkal rendelkező cigit és alkoholt nem megvető lány, aki tapasztalatával és vagányságával mutat példát 2 személyes kommandójának. Rangja Tőrzsőrmester, hívójele ;Urzu-2, hobbija: szeret munkájáról beszélgetni, pasikról siránkozni. A nagy hadi brigádon belül jóban van Teletha Testarossával is.


Andrej Kalinin:



Tessa balkeze és "mentora" rangja valószínüleg parancsnok. A történetben leginkább csak politikai intézőként ismerjük meg. Aki életét kockáztva is tárggyal bármilyen ellenséggel. Továbbá becsületes, igazi veterán jelleme is megmutatkozik a történetben. További Információk: Sosuke-val is harcolt rengeteg háborús zónában, de legfőbb ellenségük Gauron volt akit, egyszer sikerült majdnem megölniük....


Gauron:



(Nagy ellenség) A szo-psychopata hidegvérű gyilkos terrorista és fegyverkereskedő jelen történetünkben Sosuke nagy ellensége, akit már anno sikerült fejbelőnie, amit persze túlélt egy fémlap-beültetéses műtéttel. Eme férfi tökéletesen képes használni a Lamda-meghajtót, ezáltal egy kis előnyhöz juttatva magát kezdő Lamdás Sosuke-vel szemben. Ebből értetődik, hogy rendelkezik egy Lambdás robottal mellyel gyors és pusztitó csapást mér ellenségeire.


A Suttogók:
Azok az emberi lények, akikben rejtélyes körülmények közt elbújtatják a "Fekete Technológia" teljes információállományát és ezáltal néhány speciális képesség is birtokába juthat tudatos használójának. A legfőbb ezen tulajdonság a Lamdbameghajtó kezelése, ami ösztönös szinten történik. És itt bújt el a lényeg, hogy azért vannak veszélyben ezen személyek, mert az általuk hordozott információ mögött rejtőzik a Lamdba meghajtó általános szintű kezelése.

Arbalest(ARX-7):
Azon ELIT osztályú robot, amelyből csak egy készült a történet során és kizárólag egy személy tudja irányítani, Sosuke Sagara, akiben ösztönösen (csoda) benne van az a képesség mellyel képes kontrolállni a harcigépet, különlegessége a Lamdbameghajtó megléte a harci-járműben. Ez az egyetlen eszköz mellyel felveheti a harcot Sosuke nagy ellenségével Gauronnal szemben, hisz neki is van egy ilyen gépezete mely szintén rendelkezik a "Fekete Technológia" fegyverével.



Ajánló:
- Ezt az animét gazdag kreativitása, jó történetalakítása, folyamatos élményekkel szőtt jelenetei miatt ajánlom. Ajánlott annak, aki kedveli a Haditechnikát, érzelmes jeleneteket, a pankrációt, a csavaros történetet. - Ha kíváncsi vagy arra, hogy milyen az amikor a világban modern technikai vívmányokkal fenntartó szervezet, hogy bírkózik meg a KGB-vel, egy vérprofi terroristával, gerillacsapatokkal vagy egyáltalán egy lány védelmével.

Értékelés:

9\10 Összpontszám
9 pont: Élményfókusz

Beszerezési formák:
Könyvtári úton, Online rendeléssel, ANIMAX TV