Elsőre sokan csak valami Lan-féleségre, esetleg hasonlóan kocka dolgokra gondolnak, amiben meg kell vallni, van valami, de közel sem úgy, ahogy elsőre látják. Mondjuk a rövidítés természetesen elrettentőbb az anti-szociális emberkék számára, de hát nem is mennék bele... Kezdve azzal, hogy magát a 'Fórumot' még kb KR. U 2007-ben rendezték meg, akkor még kisebb népszerűségnek örvendve... Akkor a Crysis mutatkozott be a mozivásznakon és igazából ettől zúgott nagyot a rendezvény, hiszen egy, akkor még körülbelül alpha-állapotban leledző, ámbár brand játékról hallhattunk beszámolókat, és ez volt Cevat-ék csúcsgrafikájú Crysis-sza, ami persze még manapság is megosztja az embereket. Olyan hatalmas grafikai ugrást produkált a dolog, hogy messzemenően megnövelte sok high-tech vagy csupán grafikára hajtó egyének vizuális-éhségét, és kemény leckét adott fel a vetélytársak számára...

De uramisten, elkalandoztam, elnézést, miután a Crysis-szal megspékelt kis történelmi órát megvitattuk, jöhet a jelen, vagyis a 2009-es rendezvény, mely ismételten megrendezésre kerül, kicsit korábban és jóval arréb mint tavaly, konkrétan az Aréna plázában, hazánk fővárosában. De, hogy kik jönnek, hmm... Most nem örülök annyira, mint tavaly az Epic Games fejének Mike Caps-nek, aki mellesleg nem csak egy sikeres múltat, de még szerencsésen igazi stand-up comedy-ket alázó humorérzékkel is rendelkezik. De persze azért helyette jönnek mások, akik talán igy összességében überelni tudják a múlt évi Sproing Interactive ambíciózus brigádját és póni-szimulátorát.



Először is jön hozzánk a nagyszabású kiadó, az 1C Company, mely olyan dolgokat adott ki, mint a King's Bounty, Men of War vagy ott van még a gyenguska Necrovision-Cryostasis páros is. Tőlük a jövő játékosának trendjébe nyerhetünk betekintést, legalábbis az 1C szemszögéből.


    



 Őt követi majd a Digital Reality (Field Ops)
- Multiplatform fejlesztés témájú előadása



 

   



 Aztán egy kávészünet, hogy teljesen felébredjünk,
 esetlegesen dumáljunk az ottaniakkal, kajáljunk a VIP-ban
 (feltéve, ha VIP belépőről beszélünk)




 Ezek után még egy kis előadás: Autodesk
 - 'Autodesk 3ds Max 2010 for Games'




  Ebéd után itt jön a nagydobás, érkezik a Microsoft
  és az Xbox-fejlesztésekről fog nekünk egy előadást tartani
  (PC-sek rettegjetek!)




 
 



 Call of Juarez Bound in Blood bemutató
 és a Next-gen Multiplayer előadás
 a jó öreg Techland-tól (várjuk, várjuk!)




   



 Délután fél négy körül jön
 a Mesharray Digitális Média Iskola
 - Játékfejlesztés szerepe a számítógépes grafikai oktatásban c. előadása.




Egy általam várt másik kedvenc is megmutatkozik: Cevat Yerli és Crytek-kes bagázsa,
 konkrétan a budapesti stúdió fejlesztői fognak nekünk egy
 "Így készült a Crysis   Warhead előadást tartani".



   


 

 És végül egy gyakori támogató, a Neocore Games;
"Csapat- és egységmozgás stratégiai játékokban "

 


 


Na ők várhatóak, aki nem elégedett, nem kötelező jönni, de szerintem megéri, csak óvatosan a szinkron-tolmácsos fejhallgatókkal... Várhatóan jobb ötlet saját angol tudásba kapszkodni, de, azért kipróbáljuk majd a magyar verziót is, csupán kiváncsiságból... Persze, amig bent, kint is folyik az élet; Workshop kerekasztaloknál lehet majd elmés társalgások közepette beszélgetni olyan témákról, mint Innovációhiány és rizikócsökkentés, folytatások\ Fejlesztők és kiadók\ Oktatás - a jövő fejlesztői vagy Fejlesztés iPhone-ra kategóriákban. Utóbbinál moderátorként a GS egyik szerkesztője Mazur lesz jelen, úgy, hogy csak óvatosan! ;) Végül, a Crytek-nél akartam elsütni, de végül ide jött ki; - A Crytek standjainál betekintést nyerhetünk majd a Cryengine 3-ba és gondolom, aki kíváncsi erre-arra, talán valami értékes választ is kifracsarhat majd a fejlesztőkből! Nos nagyjából erre lehet számítani, aki jön nyugodtan szóljon, hozzuk össze a gurusokat a GDF-on! (merész próbálkozás)

Időpont: 2009.04.30 - csütörtök - felhős idő -