Volt már Jade Empire, volt már Star Wars Knights of the old Republic, gondolm senkinek sem kell bemutatni a két hihetetlen játékot mely élvezetes játékmenetével és sztorijával vívta ki az elismerését a nagyérdeműnek. Ezek után remélem mindenki elhiszi, hogy a Bioware nem hoz szégyent soron következő RPG-jére, mely minden eddigit felülmúl. Nincs másról szó, mint az Xbox konzolokon megjelent játékról a Mass Effectről (Promóció)

MASS EFFECT - Az emberiség legnagyobb felfedezése
Kezdjük ott, hogy a játék egy RPG, ámbár kevesebb elemből épül fel, mint mondjuk egy Diablo. Ez nagyobb Rpg fanoknál negatívum lehet, de nem kell panaszkodni van elég dolog ami kárpótol minket. De kanyarodjunk is el gyorsan a történethez; Az emberiség Marson lévő kutatásai révén akad az idegen civilizációk nyomaira, melyek rendkívül popurálisan épülnek fel, szinte, mint az embereknél, jópár faj tiszteletét teszi az új zseniálisan kidolgozott Saga-ban, mind különböző sajátosságokkal bír. Az univerzumot valahogy békében kell tartani, így erre van szakosodva egy tanács, mely úgymond egy demokratikus alapokon épülő békepárti rendszert próbál létrehozni. Persze ehhez szükségük van katonai erőkre, így különböző flották, hadseregek vannak az irányításuk alatt. Kiemelném innen (jobb jelzővel élve) a törvény felett álló katonákat a fantomokat, ők azok, kik a törvényt megkerülve is tehetik kötelességüket és persze az univerzumban, több végrehajtói joggal is rendelkeznek, ha metaforikusan ábrázolnánk őket, olyanok, mint egy FBI ügynök vagy egy Jedilovag, nah ez jó párhuzam nem? Mostmár már belevetettük magunkat a lecsóba nincs megállás, mint tudjuk, jó nincs gonosz nélkül, itt is szintén szerepel egy-két alvilági figura, mely rendkívül szadista jellemábrázolással és persze külsővel bír. A játék idei részében egy (ez még nem spoiler nyugi) fantom, Saren az ellen, jellemzői; Turian fajhoz híven, nem csípi az embereket, destruktív skill maximális szinten, terrorista viselkedés is már hozzáragadt. Ha folytatnám az már tényleg spoiler lenne, így ideje letérni a Földkörüli pályáról és ellátogatni a Fellegvárba, melyet egy eltűnt civilizáció(Protiánok) hagyott a népekre, a békefenntartó tanácsnak itt van a "jedi temploma", továbbá rengeteg féle üzlet, bankok és egyebek. Ezen felfedezést hívják a galaktikus tanácsban Mass Effectnek, ezt a tekintélyes nevet a 100éves technológiai ugrásnak tudhatjuk be.



Shepard
Aki nem tudná, annak elárulom Shepard egy elég ritka vezetéknév, igen vezetéknév, mert a játékban, mint két nemet választhatjuk, továbbá itt is van hasonlóan a Kotorhoz egy kisebbfajta méricske, viszont itt nem jó és rossz oldal van, hanem jó és jó, mindössze a különbség, hogy az egyik egy mindenre kész segítő jellemre utal vagy egy "renegát" magányos farkasra kőszívvel. Szokás szerint, megint egy hihetetlen múltu emberkéről van szó, aki az utcán nőtt fel és egy igazi veteránná lőn. A mi "6. elemünket" sok fickó akarni lőni le, de elemünk nem engedni azt. Mikor haladunk a játékban előre, egyre jobban kifejlődik képességfánk és így, ténylegesen szuperhősként tudunk majd harcolni. Lesz egy galaxis mappünk, melyet körbejárhatunk majd a Normandiára keresztelt csatahajónkkal és az eddigiekkel ellentétben, itt egy elég nagy legénységről, ámbár kisebb kommandóról van szó. De nem kell félni a parányi csapat mind nagy egyéniségekből áll. Úgyhogy akárkivel is beszélgetünk majd ott, semelyik nem tartogat számunkra unalmas perceket. Persze ahhoz, hogy némelyikkel nagyobb csevelybe menjünk, fejlesztenünk kell majd ezentéren képességeinket. A harcrendszer kellőképp jó lett, habár itt-ott elég hülyén tud viselkedni, mint például a sprintelések, mint valami gyalog-kakukk, úgy száguldunk és persze ellenségeink és néha felveszik a sportcipellőt. Még érdekességként hathat fegyvereink felturbózása, mint például harci detektor, páncéltörő töltetek és egyéb nyalámságok. Ezeket 4 különböző fegyverre tudjuk majd feltűzni egy kis pisztolyra, egy puskára, egy lézeres power rangers-ös lézer sorozóra és egy mesterlövéspuskára. Ha még ennyi nem lett volna elég, rengeteg mellékküldetés van, habár ez leginkább csak kis megbízásra épül, mely általába mindig egy párbeszédnél köt ki, sőt még kereskedelem is jelen van a játékba, így beszerezhetünk feketén vagy legálisan különböző páncélzatokat, de nem csak magunknak hanem kommandónknak is. A játékból ki lett véve, a csapattársak irányítása, így csak főhősünket irányíthatjuk, de szerintem ez a változtatás lényegtelen.



Grafika és az audió:
- Az Unreal 3 motor kítűnő beültetése, mely minden eddiginél részletesebbre sikeredett.
- Térhatás, habár nekem néha voltak szaggatások audiótéren.
- Sci-fi zene, a komponálónak is külön elismerést lehet átnyújtani, hisz nagyon jól vissza tudja adni a játék mozzanatait a zenével.

A játék tartalma:
- A játék rengeteg adrenalinbombát tartalmaz, így leginkább harca kell felkészülnünk.
- Dialógusokból sincs hiány, ebből is körülbelül ugyannyi van, mind izgalmas interakciókat ígér.
- Rideg humor, amit vagy megértesz vagy nem, kisebb mértékben.

Egyelőre ennyi a Mass Effect, gigantikus feeling, a Star Wars Saga méltó ellenfele.

Végére itt egy kis Bug :