Mindenek előtt elárulom, hogy én soha nem voltam se Nvidia se Ati párti, így érthető ha mind2-nek gyakran fogok negatívumokat sorolni.



Nah de vessük is bele magunkat a zöldségbe, az Nvidia hőerőmű-iparágának következő csemetéiről ismertetett tesztek összefoglalása pár értékes szóban; Elsőre itt egy táblázat a monstrumok felszereléséből:



Első ránézésre akik nem nagyon értik a képet, elég jó kis teljesítőképességről van szó. Persze némi teljesítmény különbség van a két kártya között a kistestvér is jól teljesít, de persze a nagyobbik árban és teljesítményben arányosan elveri. Még egy teszt hozzájuk a szintén zöldszínt kedvelő vegetáriánus de falánk játékról a Crysisról:



Azt azé megmondom, hogy a GX2-t nem tudja megszorongatni ezen két Geforce, de attól még elég jól be vannak lőve. És akkor öntsünk forróvizet a kopaszra; A kártyák nem lettek sokkal jobbak az előző szériához képest, árban és teljesítményben kicsit javult a helyzet, viszont azt nem értem nyárra minek csinálnak nekünk alternatív "kandallókat" = a hőtermelés és a fogyasztás megint röhejesen nagy lett, ez az nvidia fő jellemzője, csináljunk egy viszonlag jó kártyát aztán haggyjuk had főjjenek a levében a vásárlók. Az mondjuk, igaz, hogy még a 3870 X2-t is sikerült jól bevernie a kártyáknak csekély néhány fps-sel. Az árról meg csak annyit, hogy a kistesót se tudjuk majd beszerezni 70ezer alatt a big brotha meg egyenesen siralmasan drágga lett; belőtt fogyasztási ár amerikában Június 26-ától 699$...


Bocsi, de a növényes képet már lelőttem , itt egy kis nosztalgikus ajánló pikcs


Miután a "saddie end"-et sikerült elérni, jőjjön a rivális família, mely most megint próbálja az uralkodó Nvidia tejhatalmát megdönteni. Nincs másról szó, mint a 4 ezres generációról, mely alacsony fogyasztásával és pénztárca barát opciókkal próbálja lehűteni a kedélyeket.

Tehát a fontosabb specifikációi a kártyáknak:

AMD 4850: - Puccos 650Mhz-es GPU órajel 850MHZ-es shaderegység-sebességgel - Szokásos 256-bites memóriabusz - GDDR5 memóriatípus, a sávszélesség így már 110GB\sec-cel száguld AMD4870: - Valamivel erősebb órajel; 850MHz - 1050 Shaderegységek órajelével párosítva - 256-bites memóriavezérlő marad - GDDR5 szintén feltankolva.

Összehúzó kapocsjelként: Mind2 kártyában 35 millió tranzi híján 1milliárd Tranzisztor csücsül!

Nah miután túlestünk a specifikációs formalitásokon, jőjjön egy kis fizika, lássuk mit tud a két kártya akcióban;


Ők még nem jelentek meg itt egy test előzetes: (hivatalos)


Ha ezeken túl vagyunk ideje dönteni, melyiket lenne ajánlatosabb megvenni, persze aki a leggyorsabb gépet építi annak is számíthat, hogy mien hardvereszközt pakolt kedvenc kis masinájába, a GTX-ek jók, gyorsak, ez tény és való. Az atik viszont ez mind de ők nem annyira drágák sőt kevesebbet termelnek, 55nm-es gyártás-technolódzsinak hála. Ha valaki türelmetlen az már vakon megveheti a jóval 100 ezer fölötti GTX 280-at, de aki kicsit türelmesebb, az megvárja míg kijönnek az első Ati tesztek és aszerint dönt.
A 4870X2-ről sok infó nem esett, de, ha minden igaz Augusztusban már néhány szerencsés gépébe beröccentheti a kicsikét.
Ha valaki rászánja magát vásárlásra, először alaposan nézzen körül a piacon. Mert annyi gyártó veszi át a kártyákat, hogy lehet nézni melyik a gazdaságosabb vagy gyorsabb és ráharapni a megfelelő áldozatra.