Gondolom mindenkinek ismerős a Vágó István által vezetett „Legyen ön is milliomos c. vetélkedő műsor, mely az egyik kereskedelmi csatornán futott és tűnt el nem is olyan rég. Ki hitte volna, hogy mozivásznon viszontlátjuk a nagy sikerű vetélkedőt, ráadásul az egyik legjobb filmben?

Nos, kalandozzunk el India végtelen rónáira, az óriási, temérdek konfliktus vidékére, egy kisebb lepukkant városrészhez. Tekintsünk el attól a ténytől, hogy valaki 20 millió rúpiával lett gazdagabb különös véletleneknek köszönhetően, és gondoljunk bele a helyzet komolyságába. Vajon, hogy tudta kibillenteni a megdönthetetlen egyensúlyt a műsorban minden kérdezz-felelekre helyesen válaszolva. Ez a kérdés a film elején fel is bukkan és természetesen a legvégén kapunk rá magyarázatot, mikor már minden világos előttünk. Kapaszkodjunk, mert a film komolyabb kérdéseket boncolgat, mint azt elsőre képzelnénk. Most nem csupán a sorsra, vagy egyéb szintén filmben szereplő karmás dologra hívnám fel a figyelmet, hanem a rendkívül jól eltalált hangulatra és az ezt felépítő zenére, illetve az Indiához illő barnás-sárgás színhasználatra, mely élethűen tükrözi az érzéseket és\ vagy az ottani életet. Igaz a film legnagyobb hangulati eleme; a végzet-szerelem és a Legyen ön is Milliomos műsor összefűzése egy tökéletes egésszé. - Úgy, hiszem Vágó indiai megfelelője tökéletesen megfelel majd elvárásainknak.

Lapozzunk és felvázolva a helyzetet kezdődjék a történet, mivel a mű három idősíkon mozog, gyakran fogunk találkozni főszereplőnk Jamal Malik gyerekkori, jelenkori és a kettő vegyüléséből kifejlődött folytatásos karaktereivel. E szempontból úgy hiszem az irreális helyszínugrálások, és, ahogy testvérével, illetve egy Lutika nevű lánnyal, a „Harmadik muskétással” járják a világot, a karakterjellemmel nincs semmi gond, maximum szemfényvesztésként hathat néhány visszafogottabb karakter, de ez nem releváns a filmet illetően. A karma hevében térjünk át Jamal vallatására, melyre, mint várható a Legyen ön is Milliomos utolsó kérdése előtt kerül sor. A megbízott nyomozó eleinte csalás vádjával illeti meg főszereplőnket és a legdurvább kínzások alá veti ártatlan lelkét, mivel Jamal nem ismer be semmit, inkább minden kérdésre a hivatalos eljárást folytató tiszt felteszi [saját] a kérdését, hogy még is honnan tudhatta. Ekkor kezdődik el Malik legendája, a kalandok, utazások sorozatai; itt kiderül, hogy kerültek ilyen sorsra, milyen alja dolgokat kellett túlélniük. A cselekmény előre haladtával pedig minden szereplő változik, Jamal szinte megmarad gyerekkori önmaga Latikával egyetemben, míg testvére felveszi a gonosz gengszter „maskarát”.

Innen nem bogozgatnám tovább a sztorit, hiszen már így is a spoiler határait tengetjük, de meggyőződésem, hogy ezen elemek ismerete elengedhetetlenek a film megismeréséhez, megértéséhez. Rengeteg fordulat várható, mesteri filmes jelenetek, mintha a rendező úr, David Boyle is pont így gondolta volna. Nem bírtam elengedni, azonban, oly mély sebet még sem hagyott, mint vártam, ámbár akkor is az egyik legjobb filmről beszélünk, ami idén eddig megjelent. Talán kiterjeszthetem ezt 2008-ra is, csak mert ott virít az a bizonyos „Oscar-halmaz” is.

A film nálam kerek 9 pontot érdemel, a konkrét magyarázatom pedig megegyezik a legtöbb hivatalos forrás anyagával, úgy, hogy megkérdőjelezhetetlen a film. Végül, pedig egy kis kedvcsináló minden kíváncsiskodónak: