Igazi felüdülés, amikor egy horrorfilm emlékezetes csavarral ér véget, ahogy az alábbi tíz alkotásban is történt. Hogy a lista érdekesebb legyen, nem tartalmaz egyetlen M. Night Shyamalan filmet sem.

Vigyázat, SPOILER-veszély!

10. Lake Mungo

Egy ausztrál ál-dokumentumfilm, amit viszonylag kevesen ismernek, pedig nagyon hatásos horror. A történetben a 16 éves Alice halálát kutatjuk fényképek, videók és az ismerősei által adott interjúk által. A család meggyőződése, hogy lányuk szelleme kísért a házban, de kiderül, hogy csak az öccse készített trükkfelvételeket, hogy segítsen anyjának feldolgozni a gyászt. A csavar a film legvégén, a befejező vágóképekben található, amiből megtudjuk, hogy Alice szelleme valóban végig ott volt a házban.

lake.jpg

9. A titkok kulcsa

Caroline (Kate Hudson) egy idős asszony férjét ápolja egy régi házban, a louisianai mocsár közepén. Hamar rájön, hogy a házaspárral nem stimmel valami és a padláson talált vudu-mágia kellékei elmélyítik gyanúját. A film végén kiderül, hogy megbízója a bolondját járatta vele és csak arra kellett neki,  hogy az ő fiatal testébe bújhasson, így megőrizve halhatatlanságát.

titkok.jpg

8. Azonosság

A klasszikus felállás, amikor egy csapat idegen kénytelen egy helyen meghúzódni és egy titokzatos gyilkos elkezdi őket egyenként megölni. A film végén azonban megtudjuk, hogy az áldozatok valójában egy őrült különböző személyiségei és haláluk a terápia része. Ez a film még hatásos volt, mielőtt Hollywood végképp elcsépelte ezt a fordulatot.

azonossag.jpg

7. Fűrész

A hírhedt horror, amit mindenki látott és egy egész franchise-t indított. Az első Fűrész azért is volt üdítő meglepetés, mert nem félt úgy véget érni, hogy a néző az utolsó jelenetet leesett állal nézte és percekig nem tért magához. Amikor a végig halottnak hitt emberről kiderül, hogy ő Jigsaw és rezzenéstelen arccal rázárja az ajtót a kétségbeesetten ordító Adam-re, filmtörténeti klasszikus született.

saw.jpg

6. Psycho

Alfred Hitchcock 1960-as klasszikusa már a rémisztő végkifejlet előtt is ráhozta a frászt a közönségre, de tetőpont örökre beleégett mindenki retinájába. Végig azt hisszük, Mrs. Bates a gyilkos, de valójában fia, a visszafogott Norman vette át anyja szerepét, akinek mumifikálódott hulláját a pincében tartja. A film évtizedekkel a megjelenése után is a horror alfája és omegája, ami a műfajt új szintre emelte, de ehhez természetesen Anthony Perkins zsenialitása is kellett.

psycho-foszereplo.jpg

5. Angyalszív

Robert De Niro ritkán vállal horrort, ezért is figyelemreméltó ez az alkotás. A főszereplő, Harry Angel (az akkor még jóképű Mickey Rourke alakítja) megbízást kap Louis Cyphre-től (De Niro), hogy keressen meg egy férfit,  aki eladta lelkét az Ördögnek. A végén kiderül, hogy az illető ő maga és tudomásul veszi, hogy Lucifer a pokolba viszi. A film hatalmas bukás volt, de az évek során kultuszfilmmé vált, mert nyomasztó hangulata jól ötvözte a film noir és a horror elemeit.

heart.jpg

4. Mi

Jordan Peele személye ugyanakkora csavar, mint alábbi filmjének csattanója. Nevettetőként vált ismertté, majd elkezdett horrorfilmeket írni és rendezni, amivel olyan frissességet és eredetiséget hozott a műfajba, amire régóta vártunk. A Mi című alkotásban egy négytagú családot terrorizálnak gonosz alteregóik és a végén megtudjuk, hogy az anyuka nem az, akinek hittük, hiszen "lenti" klónjával még gyerekkorukban helyet cseréltek.

us.jpg

3. Az árva

Egy amerikai pár örökbe fogad egy kilencéves kislányt, de Esther ártatlan bája mögött valami baljós húzódik meg. Amikor az anya elkezdi a lány múltját kutatni, kiderül, hogy az adoptált "gyerek" valójában egy 33 éves pszichopata nő. A film bombasiker lett, leginkább Isabelle Fuhrman vérfagyasztó játékának köszönhetően.

rva.jpg

2. A Testrablók támadása

Az 1978-as sci-fi horrorban egy meteorral érkező idegen faj veszi fel tökéletesen az emberek alakját. A film igazi sztárparádé, olyan színészek szerepelnek benne, mint Donald Sutherland, Jeff Goldblum, a Spock kapitányként híressé vált Leonard Nimoy, vagy az Alienből ismert Veronica Cartwright. A szereplőkön eluralkodik a paranoia, már senki nem bízik senkiben, mert már bárki lehet űrlény. Az utolsó jelenetben a hősnő reménykedve ismeri fel a tömegben egyik barátját, aki rémisztő sikollyal mutatja a többi testrablónak, hogy ki legyen az újabb áldozat.

test.jpg

1. Te leszel a következő

Egy gazdag család összegyűlik hétvégére egy villában, de az idillt megzavarja három állatmaszkos gyilkos, akik életükre törnek - elég kegyetlen módszerekkel -, az egyik fivér barátnője azonban gyanúsan képzetten veszi fel velük a harcot. A végén fény derül rá, hogy a két fivér bízta meg a gyilkosokat, a busás örökség reményében.

next.jpg

A lány végül kinyír mindenkit és még a helyszínre érkező rendőr is áldozatául esik véletlenül. Érdekesség, hogy az eredeti verzióban a rendőr lőtte fejbe a lányt, ez még brutálisabb végkifejlet lett volna.

(Képek forrása: Port, IMDB, Pinterest)