• 220 TB-os adattároló mutatott be az IBM és a Fujifilm
  • Mágnesszalag kazettáról van szó
  • Nem otthoni felhasználásra találták ki

A DVD-ket és a CD-ket már rég kinőttük, az egyre nagyobb kapacitású merevlemezes és SSD-k dominálják az adattárolás világát, ám az IBM és a Fujifilm úgy gondolja, hogy még van bőven kiaknázatlan lehetőség a mágnesszalagokban. A cég a napokban állt elő az új, a jelenleg használt kazettáknál jóval nagyobb kapacitású megoldásával, mely szédítően sok, 220 TB adatot képes tárolni, mindezt egy tenyérnyi kiszerelésben.

A cél természetesen nem az, hogy a PC-s játékosok életét megkönnyítsék, a mágnesszalagok ugyanis mai szemmel nézve iszonyatosan lassúak, így otthoni felhasználására alkalmatlanok, a hosszú távú és költséghatékony adattárolás problémájára azonban egy kompakt megoldást nyújtanak, és ezért is vannak még jelen.

 Az IBM és a Fujifilm jelenleg csak egy prototípust mutatott be, és még évekre vannak attól, hogy a végleges termék a laborokból a gyártósorokra kerüljön, a folyamat során pedig még változhatnak is a specifikációk, például alacsonyabb kapacitásra lehet számítani, hogy a meglévő eszközökkel kompatibilis legyen a kazetta. Ennek ellenére azonban kétségtelenül érdekes fejlesztéssel állunk szemben.

lto-6.jpg

A ma sztenderd LTO-6 kazetta, maximum 6,25 TB kapacitással.