Akik jártasak a komolyzenében, tudják, kicsoda Szamuragócsi Mamoru: egy híres japán zeneszerző, aki a Capcom nevű kiadónak hála a videojátékok világába is belekóstolt, olyan alkotásokhoz komponálva dallamokat, mint a Resident Evil vagy az Onimusha. Bár ez így leírva tiszteletreméltó teljesítmények tűnik, Szamuragócsi a múlt héten minden idők egyik legnagyobb zenei botrányának főszereplőjévé vált. Mint kiderült, nem maga kompontálta a munkáit, hanem 18 éven át egy szellemíró, Niigaki Takasi professzor alkotott helyette. És ha ez még nem lenne elég kínos, a magát siketként beállító, és így sokak által csak "japán Beethovenként" emlegetett Szamuragócsi még csak nem is siket, némi hallása ugyanis bevallottan van!

Oké, a fickó egy lufi, ami egy húsz éves karrier lezárásaként végre kidurrant. De miért fontos ez a játékvilág szempontjából? Nos azért, mert nagyon úgy néz ki, hogy a a Capcom tudott Szamuragócsi üzelmeiről, épp csak nem tett ellenük semmit, sőt, cinkosmód asszisztált a "zeneszerző" munkásságához. Bár ezt nyíltan senki nem állította, a Nippon TV riporterei felhajtottak egy játékkészítőt, aki együtt dolgozott Szamuragócsival, és aki azt állítja, hogy a férfi teljesen jól hall -- mindig egyből megmondta, mely zenei elemek túl hangosak vagy túl halkak, és láthatóan nem csinált ügyet abból, hogy a kollégái előtt lelepleződik. Bizonyára tudatában volt, hogy a cég vezetése így is, úgy is megvédi.

Noha a játékkészítő nem mondta ki, hogy a Capcomnak dolgozik, ez a kiadó az egyetlen, amelyik hivatalosan is foglalkoztatta Szamuragócsit. A japán játékcég nem nyilatkozott, de nagyon sok támadás érte az utóbbi napokban, így kíváncsian várjuk, lesz-e valamilyen hivatalos állásfoglallás a dologból. Szamuragócsi egyébként nyilvánosan kért bocsánatot a zenei világtól, ám az már valószínűleg soha nem fogja újra befogadni.

Szamuragócsi Mamoru