A CD Projekt a DRM-rőlA GamesIndustry.biz portál készített egy interjút a CD Projekttől Michal Kicinskivel (képünkön), aki elárulta, hogy a kiadók visszakoznak, hogy csatlakozzanak a vállalat hamarosan induló online játékboltjához (Good old Games). A csatakozás ellen leginkább az szól, hogy a rendszeren kínált játékokat DRM-mentesen adnák ki.

Kicinski szerint a kalózkodás ellen a legjobb módszer, hogy kiváló tartalmat kínáljunk, de a kiadók többségének még a szőr is feláll a hátán a DRM-mentesség hallatán.

„Próbáljuk meggyőzni őket, hogy nem szabad félni a DRM-mentességtől, mert ez az egyik dolog, amitől igazán tartanak, de ha az nézzük hogy a DRM-es játékok többsége elérhető illegális úton is, talán jobb megoldás volna alacsony áron kínálni a játékokat, mintsem a másolásvédelemmel megkeseríteni a felhasználók életét, és csak egy kicsivel több profitra szert tenni.”

Természetesen Kicinski a Spore DRM-kálváriájára is kitért. Jól tudjuk, hogy az EA hamarosan enyhít a védelmen, de ennek ellenére még mindig magas a kalózmásolatok száma.

 „Én úgy gondolom, ha valaki pénzt ad egy játékért, megérdemli, hogy valóban ő birtokolja, nem úgy hogy egy listányi -- és ez a lista néha nagyon hosszú is lehet -- követelménynek közben meg kelljen felelnie.”

Azonban a vezérigazgató megjegyezte, hogy számos kiadó kezdi kihagyni a másolásvédelmet a játékaiból, mert az túl sok gondot okoz a felhasználóknak.

„Ez pont olyan, mint a DRM-mel ellátott zene vásárlása online, az Amazon visszautasította, hogy így áruljon, és az iTunes is elkezdte ezt az iTunes Plus-szal.”

„A másolásvédelem túlságosan megnehezíti a játékosok életét, rendszerint a vállalati ötletek és szabályok miatt, és mert okosak, néha már túl okosak szeretnének lenni abban, hogy felhasználókat szerezzenek és tartsanak meg, és abban, hogy megakadályozzák őket, hogy bárhova menjenek. Mi a szabad piacban hiszünk, és vásárlók szabadságában.”

Végezetül a vezérigazgató kitért az angliai helyzetre, amiben az Atari, Codemasters, Reality Pump, Techland és Topware Interactive cégek 25 ezer letöltőnek küldtek levelet, amiben azzal vádolták őket, hogy a játékaikat illegális úton töltötték le. A cégek háromszáz font azonnali kifizetését követik, ellenkező esetben bíróságra viszik az ügyet.

„Lengyelországban sokkal nagyobb a kalózkodás mértéke, mint a többi nyugati országban, hozzászoktunk, hogy ezzel együttéljünk, és hogy a kormány nem nyújt igazi segítséget a hatékony fellépéshez. Így hát arra kényszerültünk, hogy a kalózokkal versengjünk.”

„Például a GOG.com olyan jó árakat kínál, hogy nem éri meg illegálisan letölteni a játékokat. Arra buzdítjuk az embereket, hogy eredeti játékot vegyenek, mintsem hogy letöltsék azt -- szerintünk ez a leghatékonyabb mód a kalózok ellen.”