A videojátékok és egyéb szórakoztatóipari ágazatok elemzésére szakosodott DFC Intelligence egy igen érdekes jelentést adott ki, mely szerint a Valve által fejlesztett, és nagyon régóta bétában lévő DotA 2 a legnépszerűbb PC-s játék a nyugati világban, maga mögött hagyva a nagy konkurens League of Legendst, és persze minden más, több millió ember által játszott programot.

Az adatokat a cég saját, PC Game Meternek nevezett rendszere szolgáltatta, mely külsős forrásokból gyűjti össze a játékosok statisztikáit. A kutatás az európai és észak-amerikai piacra irányult, eredményül pedig az jött ki, hogy az említett MOBA-stílusú alkotásokat sokkal többen játsszák, mint a World of Warcraftet, mi több, a PC, mint játékplatform népszerűsége is emelkedő tendenciát mutat, hisz 2012 első negyedévéhez képest 20, az utolsóhoz mérve pedig 8%-os emelkedés tapasztalható.

Mielőtt azonban leesne a hajunk, érdemes kicsit utánagondolni ennek az egész "kutatásnak". Először is, a cég nem sokat árult el a rendszer működéséről, csak azt tudjuk, hogy az Xfire 23 millió felhasználójának fiókja jelenti az adatbázis egyik, kiemelten fontos forrását. Csakhogy az Xfire 83 ezer LoL-játékost "lát", szemben a DotA2 hatezres értékével. Utóbbi játékot a Steam szerint közel 200 ezren játsszák, de nem tudjuk, hogy ez a szám akítv játékosokat takar-e, vagy csak regisztrált, ám a programmal nem állandóan foglalkozó fióktulajdonosokat. Mi több, még ha mindegyik rendszer túloz is negatív irányba, akkor sem értjük, hogy érheti utol bármely játék a World of Warcraft stabil, 15 milliós előfizetői bázisát.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Szóval nem eszik olyan forrón a kását. Kíváncsiak vagyunk, hogy akár a Valve, akár a LoL-t üzemeltető Riot Games reagál-e az eredményekre, nem is beszélve a Blizzardról, akik saját bevallásuk szerint is roppantmód büszkék a rengeteg játékosra.