A Greenheart Gamesről még nem sokat hallhattunk, apró osztrák csapat, mindössze ketten alkotják, Patrick és Daniel Klug. Első játékuk, a Game Dev Tycoon, most jelent meg Windowsra, Macre és Linuxra. Egyelőre csak a saját oldalukon és a Windows Storeban vásárolható meg (és egyébként egy iOS-re már rég kiadott játék durva koppintása), de szeretnék Steamen is elérhetővé tenni, így egy ideje a GreenLighton is találkozhatunk vele. A játékban játékfejlesztő stúdiót menedzselhetünk, végiglépdelve az ipar 30 évén, zanzásítva találkozva az ilyen vállalatok nehézségeivel, de persze humoros formában.

Aki szeret nevetni, de egyben érdeklik az összetett menedzsercímek, az tegyen egy próbát a demóval, mert meglehetősen ötletes alkotásról van szó, tele gondolkodtató és mókás pillanatokkal. Ám a fejlesztőpáros nem állt meg itt a frappáns húzássokkal, a kiadásán is csavart egyet: saját kezűleg tették fel a Game Dev Tycoon warez-változatát pár torrentoldalra, csakhogy abban ott lapul a másolásvédelem.

A Game Dev Tycoon védelme ironikus típus. A letöltött változatban a játékosok stúdiói néhány óra játék után rendre csődbe mennek, mert az általuk fejlesztett programokat ellopják a kalózok. Ez természetesen hamar az illegális letöltők agyára ment, a helyzet pikantériáját pedig csak fokozta a fórumok panaszáradata. Volt, aki kikelt magából, amiért ilyen sok a kalóz és tönkremegy a stúdiója, mások DRM-mel akarták ellátni fiktív játékaikat.

„Játékosként hangosan nevetek: ez ám az irónia!” -- írja a Greenheart Games blogján Patrick. „Azonban mint fejlesztő, aki egy évet áldozott arra, hogy elkészítse a játékot és nem kapott még fizetést érte, sírni támad kedvem. Biztos, hogy e játékosok közül a legtöbbet nem vágna földhöz 8 dollár, de a mi jövőnket nagyban befolyásolja.”

Ennek ellenére nem támogatják a DRM-es megoldásokat a srácok, mert azok szerintük többet ártanak a becsületes vásárlónak, mint a kalóznak, aki „csak letölti és élvezi” a játékokat. Saját módszerüket csupán egy ötletes, a maga nevében egyedi figyelemfelkeltésnek szánták, hogy a warezolók egy kicsit a fejlesztők bőrében érezhessék magukat.

Patrick egy grafikont is megosztott a blogon az első napi eredményekről, ami egyszerre hihetetlen és elkeserítő. 3104 ember töltötte le a Game Dev Tycoont, és csupán 214-en vették meg. Pedig a Greenheart Games nagyon számít a támogatásra, a befolyt összegből valódi fejlesztőcsapatot szeretnének létrehozni, hogy még több és jobb játékkal lephessék meg a játékosokat. Hát nem éri meg támogatni egy ilyen fifikás csapatot? A Game Dev Tycoon ára mindössze 8 dollár, ez pedig magába foglalja mindhárom változatot, DRM nélkül. Sőt, ha beválik a Steam Green Light, akkor egy steames aktiválókulcs is üti a markunkat.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!