Hosszú időbe telt, de végre eljutottunk ide is: egy csapat lelkes technorégész a Microsoft közreműködésével megpróbálja kiásni az Atari eltemetett E.T.-játékait, a feltárásról pedig Zak Penn forgat dokumentumfilmet. Már csak az a kérdés, hogy tényleg eltemette-e az Atari az E.T.-t, vagy ez is csak egy a céget körüllengő, titokzatos városi leghendák közül.

Mielőtt továbbmegyünk, elkél egy rövid történelemlecke. 1983-ban a videojáték-ipar összeomlott, a piacot túl sok gagyi játék özönlötte el, az akkori király Atari pedig elszámolta magát, és az épp hatalmas népszerűségnek örvendő E.T. - A földönkívüli című filmhez több játékadaptációt nyomott, mint amennyi Atari 2600 konzol volt a piacon. A terv szerint a szoftver eladta volna a gépet, de sajnos olyan vállalhatatlanul fertelmes lett, hogy emberek százezrei vitték vissza a boltokba, ezzel az Atari csődjét, és az általa fenntartott videojáték-ipar összeomlását idézve elő.

Ezek eddig a tények. És most jön a legenda.

Állítólag az Atari nem tudott mit kezdeni a nyakába szakadt E.T. cartridge-ekkel, így jobb híján eltemette őket az új-mexikói sivatagban. Hogy ez igaz-e, senki sem tudja, de két éve megindult egy polgári mozgalom, hogy egyszer és mindenkorra kiderítse, vannak-e a föld alatt műanyag videojáték-kazetták vagy sem. A buliba a Microsoft is beszállt, bár az nem tisza, hogy milyen minőségben; annyi biztos, hogy népszerűsítik a kiásási rituálét, sőt, mindenkit arra buzdítanak, hogy utazzon el a helyszínre április 26-án, és nézze meg saját szemével, hogyan ír történelmet egy halom legendavadász. Hogy pénzt adtak-e az ásatásba, nem tudni, de igazából mindegy is. Ami számít, az az, hogy mindössze két hét múlva kiderül, mit rejt Új-Mexikó szikár talaja.

E.T. - The Extra Terrestrial Atari 2600
E.T. - The Extra Terrestrial (Atari 2600)