Derült égből villámcsapásként érkezett a hír, miszerint a Microsoft régóta, közel 13 éve regnáló vezérigazgatója, Steve Ballmer egy éven belül vissza fog vonulni. Az utóbbi időben a megszokottnál is több kritikával illetett cég vezetősége egy különleges csapatot állított fel, melynek tagjai (köztük Bill Gates is) azon fognak dolgozni, hogy megtalálják a megfelelő embert, aki tovább vezetheti a céget.

A váltás a Ballmer által közzétett nyílt levél szerint jókor érkezett, bár -- ahogy ő fogalmazott -- nincs tökéletes időpont egy ilyen cserére. Döntését azzal indokolta, hogy egy olyan vezetőre van szükség, aki nála tovább tud maradni a cég élén, most, hogy a termékeket és szolgáltatásokat nyújtó feladatokra koncentrálnak -- az eredeti elképzelése szerint ennek az átállásnak a közepén távozott volna.

Ballmer 1980-ban csatlakozott a Microsofthoz a 30-as számú alkalmazottként, majd gyorsan megmászva a ranglétrát 2000-ben vezérigazgatói pozícióba került, a cég alapítóját, a milliárdos Bill Gatest váltva. Saját elmondása szerint sokat segített abban, hogy óriássá váljon a Microsoft, amely éves szinten 78 milliárd dollárt keres, s nem csak 30, hanem 100 ezer embert foglalkoztat.

Ez rövid időn belül már a második nagy távozás a Microsoft háza táján, hiszen nemrégiben Don Mattrick, az Xboxok főnöke igazolt át a Zyngához. Jelenleg Ballmer az Xbox-részleg vezetője is.

A nap híre: Steve Ballmer visszavonul!