Mint sokan tudják, a játékoknak igen jelentős fejlesztői hatásuk van az emberre, ezért az emberek már réges-régen készítenek játékokat, de nem csak gyerekeknek. A XIX. századtól a katonatisztek képzésében is használnak játékokat, amelyeket terepasztalon játszanak. A figurák katonákat, vagy akár csapatokat is jelölhetnek, akiknek a teljesítményüket kockadobással modellezik le. Ezek a stratégiai játékok jellem-, és képességfejlesztő hatásúak, mivel a játékosnak át kell látnia a harcteret, és alkalmazkodnia kell a taktikájának a terepasztalon kialakult szituációhoz. Sok filmben, és képen látható, amikor a magas rangú tisztek egy terepasztal fölé hajolva, szépen megmunkált figurákat tologatnak, és latolgatják a stratégiai lehetőségeket. A harctéren lévő tiszteknek is fontos, hogy egy rögtönzött terepasztalon kidolgozzák a taktikát, és eligazíthassák az alárendeltjeiket, ezzel megértetik az osztagukkal a precíz akció menetét. Ebből nőtték ki magukat a máig is sokakat foglalkoztató terepasztalos stratégiai játékok, vagy idegen szóval tabletop wargame-ek (továbbiakban wargame-ek), amelyekre a legtöbben csak szórakoztató időtöltésként tekintenek, de így sem veszítettek komolyságukból.

a-tabletop-wargame-ek-vilaga-4.jpg

Ahogy az előző pár sorból is kiderült, a wargame-ek olyan körökre osztott társasjátékok, amelyekben a terepasztalon a játékosok, seregeket irányítanak. A játék célja, mindig egy adott küldetés teljesítése, ami nem feltétlen az ellenfél teljes likvidálása. A terepasztal játékonként változhat, ahogy az ellenfél is, és így a küldetések is, így elmondhatjuk, hogy a játék igen változatos, és szinte soha nem találkozunk ugyan olyan szituációval. A játékos serege figurákból áll, amelyek általában 28mm magasak, ez a magasság az 1:64 méretarányt közelíti meg. Az esetek többségében a figurák 1-1 katonát jelölnek. Ezeknek a játékoknak az egyik kedvelt eleme a True Line On Sight (nyersfordításban: ”Az igazi látás”), amely azt jelenti, hogy akkor látja az egyik figura a másikat, ha azt ténylegesen a látóterében tartózkodik. Ennek a vizsgálatára érdemes a harcmező (tehát, a terepasztal) szintjére leereszkedni, és onnan szemlélni a figura lát terét. Természetesen sokféle szabályrendszer létezik, de általánosságban elmondható, hogy a csatákban harcoló seregek egy bizonyos pontmennyiségből épülnek fel, ezzel megteremtve a felek közti egyensúlyt. Ez az egyik legérdekesebb része a játéknak, amikor az ember felépíti a saját seregét, a saját maga által kitalált stratégiára. Így például, ha valaki előnybe részesítené a tüzérséget, akkor pontjainak jelentős részét abba fektetheti. Miután felépítettük seregünket, kezdődhet is a játék, amelyből minden stílusban akadnak témák. Sokan úgy gondolják, hogy csak a történelmi játékokról van szó, de ez közel sem így néz ki. Vannak fantasy, sci-fi, poszt apokaliptikus, és még rengeteg másféle wargame, amiknek rengeteg alfaja is létezik, mint a high fantasy, vagy a grimdark. Ebből is látható, hogy mindenki megtalálhatja a szívének legkedvesebb stílusú játékot.

a-tabletop-wargame-ek-vilaga-2.jpg

A műfaj leghíresebb képviselőit a Games Workshop forgalmazza. Ezek sok PC játékból is ismert Warhammer 40.000, a Warhammer Fantasy Battle, valamint a Lords Of The Rings Strategy Battle Game. Ilyen például az RTS műfajból a Warhammer 40,000: Dawn of War széria, amelyhez összesen vagy fél tucat kiegészítő is megjelent, de a TPS kategóriában dolgozó Space Marine is smerős lehet, valamint a magyar fejlesztésű Mark of Chaos stratégiai játék, de ide sorolhatjuk Gyűrűk Uráról írt Battle For Middle-Earth szériát is. Sokan nem tudják, de a Warhammer-ekről íródott könyvek, PC játékok, és egyéb társasjátékok magáról a wargame változatról lettek írva, amelyek már több mint 25 évesek. 1983-ban jelent meg a Warhammer Fantasy Battle, majd 1987-ben a Warhammer 40.000. 

a-tabletop-wargame-ek-vilaga-5.JPG

Akik hobbijuknak válasszák a tabletop wargame-et, megismerhetik a többi lehetőségét is a játék mellett, mivel a játéknak vannak kreatív elemei is, és akár gyűjteni is lehet. Ez azért lehetséges, mivel a figurákat, járműveket össze kell rakni, és érdemes kifesteni is azokat. Vannak olyanok, akik a figurákat, csak kifestés céljából vásárolják, és a polcot díszítik velük, de sokan alakítanak, szobrászkodnak is rajtuk (hacsak nem az egészet maguk készítik el). Így bárki felépítheti, kialakíthatja a személyre szabott egyedi seregét, világát vagy akár saját karakterét, hogy magát is megjelenítse hadvezérként a harcmezőn, tehát a terepasztalon. A figurák gyűjtési lehetőségeit, azt hiszem, nem fejteném ki, mivel gondolom kiderült az előzőekből is, hogy vannak 25 évnél régebbi játékok is, amikhez rengeteg figurát adtak ki, így van lehetőségünk a játékokban megjelenő frakciókat, fajokat, figura sorozatokat legyűjteni.

a-tabletop-wargame-ek-vilaga-3.jpg

Az egész világ majdnem minden országában vannak kisebb-nagyobb közösségek, amelyek e köré a hobbi köré épültek. Rengeteg klub és egyéb hely szolgál a játékosoknak játék lehetőségekkel. Magyarország, is igen nagy közösséggel rendelkezik, hogy a hobbisták klubokba tömörüljenek. A klubok adják meg a játékhoz szükséges legtöbb eszközt, így például a terepasztalokat, és a tereptárgyakat, valamint az elengedhetetlen légkört, és a helyet. Ez a játékos kultúra azért alakult így ki, mert nem mindenki engedheti meg, hogy otthon egy közel 2x1,5 méteres terepasztalt eltároljon, felállítson, ráadásul többféle tereptárgyat beszerezni, hogy változatosak legyenek a játékok. Természetesen a játékhoz szükséges eszközök mellett a klubok közösségében könnyen találhatunk játékost is a játékokhoz. A wargame-esek között vannak idősek, fiatalok, tehát mindenki megtalálhatja a saját életkorának megfelelő társaságot. A klubok sokszor szerveznek kezdőnapokat, versenyeket, amelyeken a vállalkozó szelleműek megtanulhatják a játék alapvető fogásait, és összemérhetik képességeiket a stratégiák és a taktikák világában, vagy akár a festésben is.

a-tabletop-wargame-ek-vilaga-1.jpg

A közösségépítéssel nemcsak a klubok, hanem az MSTE (Magyar Stratégiai Társasjáték Egyesület) is foglalkozik, akiknek az évente Budapesten megrendeződő nemzetközi eseményt, a Games Day-t is köszönhetjük, amely már több mint 10 éve ad helyet a Golden Gobbo festőversenynek is. Ezen kívül az MSTE rendelkezik egy saját klubhelységgel is, a D21-es Bázissal, amely Budapest egyik legnagyobb tabletop wargame klubja. A wargame témákat először az RPG.hu (ma már LFG.hu-nak ismerhetjük) fóruma fogadta be, amit manapság is több játékos aktívan használ, de a legtöbb beszélgetés, disputálás, csere-bere, versenykiírás és a klubok hirdetései a több mint 10 éve üzemelő inkvizitor.hu oldalon zajlik, amely saját fórumával ad helyet minden érdeklődő kérdéseinek.

Ha érdekelnek a taktikát és stratégiát igénylő játékok, valamint érdekel a makettezés, modellezés, akkor bátran ajánljuk neked a wargame hobbit, amelynek közösségében te is megtalálhatod a társaságodat. Mindenkit bátorítunk, hogy kérdéseket tegyenek fel, vagy útmutatást kérjenek a hobbival kapcsolatban, amelyre az öreg rókák szívesen válaszolnak a fórumokon.

VÁR A PC GURU SHOW!

Személyesen, testközelből is megnéznéd a felsorolt játékok némelyikét? Akkor várunk szeretettel november 16-án a PC Guru Show-n, Budapesten, a Millenáris park B épületében, ahol külön wargame-es / terepasztalos szekcióval várunk! A PC Guru Show-ra a PC Guru Ubisoft különszám megvásárlása jelenti a belépőt: ha felmutatjátok az újságot a bejáratnál, kaptok bele egy pecsétet, és készen is álltok az egész napos szórakozásra. Fontos azonban kiemelni, hogy 1 db PC Guru Ubisoft különszám csak egy fő belépésére jogosít fel, illetve hogy az egész újságra szükség van a rendezvényen, nem elég csak egy kitépett oldallal megjelenni. A PC Guru Ubisoft különszám november 4-től kapható az újságosoknál, de akár a helyszínen is meg lehet majd venni.