Míg a Steamet trollok ostromolják, a Valve-et a hétvégén a Redditen vádolta meg egy felhasználó azzal, hogy a Valve Anti-Cheat, ismertebb nevén a VAC áttúrja a böngészők előzményeit, majd arról jelentést készít a cégnek. Gabe Newell, a Valve atyaúristene alászállt mennyei trónjáról, és a Redditen -- megszegve a VAC-kal kapcsolatos „egy szót se róla” politikáját (hiszen minél többen ismerik az anti-cheat program működését, annál könnyebb lesz kijátszani) -- megvédte a programot.

Kihagyva a száraz szakaszokat, a dolog lényegében úgy működik, hogy a Valve-nél van egy lista, amelyen szerepelnek a cheat-programok, egyéb megoldások, és ha a VAC ezek nyomaira bukkan, arról küld egy nem webes jelentést a cégnek, de a bannolásig többszörös ellenőrzésen esik át a delikvens. Eddig a VAC működése óta 570 csalót sikerült nyakon csípniük és bannolniuk.

Rövidre zárva posztját, Newell imigyen foglalta össze a lényeget:

  1. Megküldjük a böngészési előzményeiteket a Valve-nek? Nem!
  2. Érdekel minket, hogy milyen pornóoldalakat látogattok? Jézus Krisztus, nem! Eldobom az agyam.
  3. A Valve a piaci sikereit gonosz dolgokra használja? Nem hiszem, de a ti dolgotok, hogy megbíztok-e bennünk. Mi mindent megpróbálunk, hogy kiérdemeljük és megtarthassuk a bizalmatokat.

gabe-nevell-half-life-3.jpg