Az Amazon ma bemutatta a világnak az Amazon Fire TV készülékét, amivel a nappalit célozzák. A mindösszesen 99 dolláros dobozka fő feladata az lesz, hogy tévéadásokkal és filmekkel szórakoztassa a használóját, erre pedig minden adott, ugyanis már a megjelenéskor támogatott lesz a Hulu, a Netflix, a YouTube, a Vimeo, az MLB.tv és a hivatalos NBA csatorna, na meg persze az Amazon saját szolgáltatása, az Instant Video. A filmeket természetesen rendszerezhetjük kedvünk szerint, az ASAP névre keresztelt rendszer pedig a szokásainkat figyelve az ízlésünkhöz passzoló filmeket és sorozatokat készít elő, hogy minél gyorsabban hozzáférhessünk ezekhez. 

amazon-fire-tv.jpg

Az Amazon Fire TV azonban nem csak film- és sorozatnézésére, illetve az esetleges fotógalériára jó, hanem játékosképességei is vannak. Az eszköz lelke egy négymagos processzor, amit 2 GB memória és egy Qualcomm Adreno 320 GPU szolgál ki. Ez persze nem egy erőgép, még nagy jóindulattal sem, de nem is az a cél, hogy az asztali konzolokkal vetélkedjen. Az Amazon bevallottan azokat célozza, akiknek nincs nagy teljesítményű konzoljuk, de szívesen játszanak okostelefonokra írt játékokkal.

Ennek szellemiségében az Amazon Fire TV felhozatala az egyszerűbb játékokban tobzódik. A bejelentett programok között ott van a Minecraft: Pocket Edition, az Asphalt 8: Airborne és a Pixar's Monsters University, illetve bemutatkozott az Amazon Game Studios új játéka, az FPS/tower defense hibrid Sev Zero. A játékok átlagára szintén a mobilos szcénát idézi, ez ugyanis 1,85 dollár körül lesz, a legolcsóbb pedig 99 cent. A 2K Games, a Disney, a Double Fine Productions, az Electronic Arts, a Sega, a Telltale Games és a Ubisoft biztosan fog játékokat szállítani az új platformra. Íme egy rövid ízelítő a több mint 1000 játékot számláló felhozatalból.

Felmerül persze a kérdés, hogy mivel irányítsuk a programokat, ha gyárilag csak egy távirányítót kapunk periféria gyanánt. A válasz természetesen az, hogy egy dedikált eszközzel, amit nyilván külön kell majd megvenni. Ez, a korábban már kiszivárgott gamepad 40 dollárba fog kerülni, ami mellé megkapjuk a Sev Zerót és 1000 Amazon tallért, a cég virtuális fizetőeszközét, melyet játékokra költhetünk el.

Az Amazon a Fire TV-vel ezennel beszállt a set-top boxok kifejezetten éles harcába, ahol riválisként a Google-lel, az Apple-vel és a Rokuval kell megmérkőznie.

amazon-fire-game-controller.jpg