Az Areal az igen nagy pofára esés iskolapéldája. A West Games vitte ki a Kickstarterre, ahol 50 ezer dollárt akarnak összegyűjteni, hogy ők, az állítólag a 4A Gamesből, a GSC-ből és a Vostok Gamesből kivált fejlesztők összehozzák a Stalker szellemi folytatását. A probléma a bejelentés másnapján kezdődött, amikor a West Gamest beperelték, mivel a stúdiónál senki sem dolgozott a Vostok csapatában.

Tovább bonyolódott a dolog, amikor a VG247 stábja bebizonyította, hogy az Areal honlapján a koncepciórajzok többsége a Stalkerből származik, emellett a történet írójának, Szergej Tarmasevnek a könyvében szereplő rajzokat és a Unity motor egyik techdemójában szereplő anyagot sem voltak restek felhasználni a Kickstarter-videóban.

A következő szöget az Areal koporsójába a GSC ütötte be, amikor szószólója elárulta, hogy sok West Gameses csak „reklám céljából” foglalkozott igen rövid ideig a Stalker-játékokkal, hogy ezzel színesítsék szakmai önéletrajzukat. Persze a West Games álláspontja szerint mindez csupán félreértés, de valahogy ezt nem sikerült beadni a nagyközönségnek.

A Kickstarter-projekt ettől még lehet sikeres, hiszen eme sorok írása alatt a mutató szerint már kevesebb mint 13 ezer dollár van hátra a kívánt 50 ezerig, és erre még van hat napjuk. A cél érdekében a West Games fel is dobott egy videót, amiben betekintést nyerhetünk az Areal prototípusfázisába. Nem sokat látni, egy erdőben császkáló fegyverest, amint belefut néhány szellemkutyaszerű akármibe. Csak aztán nehogy kiderüljön, hogy ez is valami másból van.