Vannak játékok, amik valamilyen tulajdonságuk folytán kultstátuszt szereztek, s melyeknek emiatt aligha árt az idő vasfoga. Jó példa erre az első Doom, a Baldur’s Gate II, vagy épp a Command & Conquer, de akár jelen cikkünk tárgyával, a fantasztikusra sikeredett MDK 2-vel is előhozakodhatnánk. Bár a játék nem mai darab, megjelenésétől kezdve óriási rajongás övezte, akkora, hogy tavaly ősszel érkezett belőle egy felújított változat is Wii-re és PC-re.

Sajnos manapság a HD címkével ellátott régi játékok 90%-a kimerül a 720p-s felbontás erőltetésében, mely sok esetben inkább csak kihangsúlyozza a technikai elmaradottságot. Még szerencse, hogy az Overhaul Games fejlesztői nem követik a trendeket vakon, hisz az MDK 2 HD csodálatos új textúrákkal és feljavított zenével került a PC Guru DVD-mellékletére. Fontos azonban kiemelni, hogy itt a szebb látvány csupán amolyan extra, a lényeg még mindig a BioWare teremtette remek játékélményen és atmoszférán van.

MDK 2 HD JátékképekMDK 2 HD JátékképekMDK 2 HD Játékképek

Furcsa trió

Bizony, jól olvastátok: az MDK 2-t az a BioWare követte el, mely mostanában a Mass Effect sorozattal és az új Star Wars MMOG-vel került reflektorfénybe. Shepard parancsnok reaperekkel vívott három felvonásos harca egyébként sokat örökölhetett a programtól, mert az MDK 2 műfaját tekintve TPS-platformer, azaz egy manapság fájóan hanyagolt stílus képviselője. A sztori szerint a gonosz idegenek már megint a Földre fenik a fogukat, és csak az első részből ismert eszelős hármas állíthatja meg őket -- gondolom, mondanom sem kell, hogy eme triót mi magunk fogjuk alakítani.

Akik ismerik az első MDK-t, tudják, hogy ott csak egy szereplő, a fekete ruhába bújtatott szuperhős, Kurt irányítható. A második rész legnagyobb újdonsága, hogy most már az őrült tudós, Dr. Hawkins és teremténye, a hatkarú kiborgkutya, Max is táncba vihető, ráadásul mindhárom karakternek egyéni képességei vannak, melyek a jól kiegyensúlyozott játéktervezésnek köszönhetően tökéletesen kiegészítik egymást. Az MDK 2-ben mindegyik hős három pályát kap arra, hogy bizonyítson, így az az érzés járja át a játékost, hogy valójában három külön programmal játszik egy áráért.

Kurt nem sokat változott az első rész óta, most is a gépfegyver és a távcsöves puska a kedvence, igaz, tőle nem is várunk mást, mert kell azért egy igazi keményfiú is a csapatba. Max a négy karjának köszönhetően több fegyvert cipelhet magával, így az ő küldetései még Kurtéinél is pergősebbek lettek. Ezt ellensúlyozandó Maxnek jut pár logikai feladvány, így lehetőségünk lesz egy kicsit megnyugodni a sok akció után. A legutolsó karakter a sorban Hawkins, aki, mivel nem épp egy harcos alkat, amolyan kalandjátékos gondolkodással igyekszik túljutni az útját álló akadályokon. Ez azt jelenti, hogy a dokit irányítva tárgyakat gyűjthetünk és kombinálhatunk, hogy a segítségükkel feladványokat oldjunk meg, továbbá sok platformelemmel találkozunk.

MDK 2 HD JátékképekMDK 2 HD JátékképekMDK 2 HD Játékképek

Klasszikus és hosszú játékélmény

Az MDK 2 2000-ben jelent meg, az alapjáték tehát immár egy tucat éve hozzáférhető. Ennyi esztendő után kérdéses, hogy mennyire lehet megfelelni a mai elvárásoknak, főleg úgy, hogy olvasóink jó része bizonyára nem találkozott a klasszikus MDK-val. Nos, a játékmenet még mindig élvezetes, a három hős nyújtotta eltérő élmény miatt pedig még az akciójátékok legnagyobb rákfenéjének tartott monotonitást is elkerülte a BioWare. A program hosszát sem érheti rossz szó, közepes fokozaton 15-20 óra kell az első végigjátszáshoz, főleg, ha nem ismerjük a pályákat, de mivel több nehézségi szint van az MDK 2-ben, melyekhez más és más taktika kell, ezt gondolatban nyugodtan meg lehet duplázni.



A JÁTÉK GÉPIGÉNYE: 1 magos CPU 3 GHz-en, 512 MB VGA (ATI Radeon HD 2600XT, vagy jobb), 1 GB RAM, 1 GB HDD. Az MDK 2 HD csak a DVD-mellékletről telepíthető, a magazin mellé a védelem nélküli verzió jár, a Steamen nem regisztrálható.

PC GURU 2012/09 -- Augusztus 9-től az újságárusoknál!


Az augusztusi PC Guru magazin augusztus 9-én (csütörtök) kerül az újságárusokhoz, a szokásos 1995 forintos áron. Ebben a hónapban 26 teszt, 10 bemutató, 6 videoteszt, 20 ingyenes játék és 4 interjú várja az olvasókat a szokásos rovatok mellett. A lap mellett ezúttal egy közel A2-es méretű, Guild Wars 2-es dupla oldalas posztermellékletet is találhattok majd, illetve az újságárusi forgalomban kapható számok mellé egy CHIP magazint is csomagoltunk.