3. Soul Reaver

Nem először szerepelnek a Top 5-ben a Legacy of Kain egyes részei, de ez nem véletlen, hiszen egy méltatlanul elfelejtett sorozatról van szó, ami még egy folytatást igazán megérdemelne, már csak azért is, mert újra a Soul Reaverrel hadonászhatnánk. Ez első ránézésre semmi többnek nem tűnik, mint egy díszes fegyver, sőt akár azt is rámondhatnánk, hogy egy kicsit giccses a vámpírkoponyából kiinduló markolatával és a hullámos pengéjével -- ám a látszat csal, ugyanis ez az egyik legfontosabb tárgy a teljes sorozatban.

A Soul Reaver emberöltőkkel ezelőtt készült el egy ősi vámpír parancsára, s noha kezdetben valóban semmi több nem volt egy csicsás fegyvernél, hamar óriási jelentőségre tett szert Nosgoth formálásában: ezzel változott meg a világ múltja és jövője, paradoxonok és új idővonalak jöttek létre használata során, sőt egy ősi isten is ezen a pengén lehelte ki hosszúra nyúlt életét. Ezen felül az erejét tovább lehet fokozni mágikus tárgyakkal, ez maga Razeil porhüvelye, és nem mellesleg egy kiváló közelharci fegyver.

A legendás kard a teljes sorozaton végigkísérte a játékosokat, akik ha figyelmesen követték a történetet, nagyon jól tudják, milyen fontos a Soul Reaver, és a hozzá kapcsolódó események, illetve személyek, míg akiknek mindez kimaradt, nekik ismételten csak azt tudom mondani, hogy tegyenek egy próbát a sorozattal.

Az öt legjobb fegyver

A penge úgymond túlvilági változata a Wraith Blade, mely Raziel állandó fegyvere.

2. Gravity Gun

A Half-Life szériával kapcsolatban elsőként talán a jó öreg, a játéksorozat szimbólumának számító feszítővas juthat az eszünkbe, s noha ez valóban nagyon jó társunk lehet vészhelyzet esetén, a sorozat igazi sztárja -- már ami a halálosztókat illeti -- nem lehet más, mint a Zero Point Energy Field Manipulator, vagy ismertebb nevén a Gravity Gun.

El lehet felejteni a hagyományos lőfegyvereket, amelyek ki vannak szolgáltatva a véges mennyiségű töltényeknek; a Gravity Gunnal a kezünkben az egész világ a muníció, s egyúttal a fegyverünk. Minden, ami csak mozdítható, bevethető azok ellen, akik ránk mernek támadni: egy körfűrész lapja, egy gáztartály, de még egy törött vécécsésze is hatékony lesz, mikor a töppedt kispisztolyunk kifogyott a szuflából -- és akkor még nem is említettem, mi történik, mikor az eszköz túltöltődik. Azon ritka esetekben, mikor sötét energia hajtja a Gravity Gunt, még nagyobb tárgyakat tudunk megmozgatni, még nagyobb erőt tudunk kifejteni, illetve élő szervezeteket, nevesen katonákat is manipulálhatunk.

Természetesen azon túl, hogy kiváló fegyver, a Gravity Gun olyan problémák megoldására is alkalmas, melyek során nem kell valakinek meghalnia. Ilyen például az utunkat gátló tárgyak elmozdítása, vagy a feje tetejére állt járművünk megfordítása, valamint a számunkra elérhetetlen helyen lévő tárgyak megszerzése. Egy univerzális eszközről van tehát szó.

Az öt legjobb fegyver

Egy achievement jár azért, ha a Ravenholm pályát úgy teljesítjük, hogy csak a Gravity Gunt használjuk.

1. BFG 9000

A legendás fegyver, ami nélkül valószínűleg kevesebb volna a Doom-széria, de mindenképpen kevesebb kellemes emlékünk lenne a sorozattal kapcsolatban. A hivatalosan Bio Force Gun névre keresztelt (a filmben nevezték így), de a rajongók által világszerte csak Big F***ing Gun néven emlegetett eszköz kis túlzással a színtiszta tesztoszteron formába öntött változata, amivel minimum a fénykorát élő Arnold Schwarzeneggernek érezhetjük magunkat.

A BFG 9000 szépsége abban rejlik, hogy nem kell különösebben ügyesnek lenni ahhoz, hogy érvényesülni tudjuk vele: nagyjából a kiszemelt démon irányába célzunk, nyomva tartjuk a ravaszt, aztán nézzünk, hogyan válik minden péppé. Hibázni tehát nem nagyon lehet, maximum azzal, ha kapkodunk, s teljességgel rossz irányba lövünk, ha ugyanis így teszünk a BFG nagyon gyorsan felemészti a töltényeinket, mi pedig ott állunk majd a vérre szomjazó hordával szemben egy szép, de hasztalan mordállyal.

A sorozat eddigi valamennyi részében elvihettük egy körre a fegyvert, s már most borítékolható, hogy a fene tudja mikor érkező Doom 4-ben is lehetőségünk lesz cafatokra robbantani az ellenfeleinket azzal a bizonyos zöld plazmagömbbel -- még ha csak kisebb részben is, de már ezért is érdemes várni a folytatást.

Az öt legjobb fegyver

A mozifilmben használt változat kékszínű lövedékkel pusztított.

A bevezetőben már említettem, de úgy érzem, ki kell hangsúlyoznom: ebben a listában direkt nem szerepeltek a való életben is megtalálható fegyverek, egészen egyszerűen azért, mert túl unalmasak. Ugyan kit érdekel egy M4-es gépkarabély, egy automata sörétes puska, egy 44-es Magnum, vagy az ezekre alapozó sci-fi variánsok, mikor olyan fegyvereket is használatunk, ami atomjaira bontják az ellenfeleinket, vagy éppen egy pengét lőnek egyenesen az áldozat koponyájába? Természetesen tiszteletben tartom, ha valakit éppen a valódi fegyverek izgatnak, elvégre azoknak is megvan a maguk szépsége, különben nem lenne ennyi modern hadviselést bemutató játék -- itt és most azonban engedjétek meg, hogy az egzotikus gyöngyszemek kapják a rivaldafényt, de a kommentek közt, mindig, most is várom/várjuk a ti véleményeteket. Neked melyik a kedvenc fegyvered?

1 2