Leesett a hó, ami természetszerűleg hoz magával bizonyos dolgokat: hideget, latyakot, hólapátolást, a téli időjárásra felkészült, de az első centiben azonnal elakadó tömegközlekedést, késve érkező hókotrókat, és persze az örökérvényű tanácsot: szálljunk át egy másik autóba. Oké, azért a havazás másról is szól, nem csak a gondról és bajról.

Vitathatatlan, hogy a havasi tájnak sajátos hangulata van, ami lehet idilli, de akár félelmetes is. A szűz hóval befedett esti táj, vagy a hósipkás hegycsúcsok gyönyörű képet festenek és a hideg ellenére melengetik az ember lelkét. A sötét, hófúvásos éjszaka viszont a horrorfilmek egyik legkiválóbb tája lehet.

A havat a játékokban is előszeretettel használják, gondoljunk csak a Dead Space 3 jeges világáraMax Payne New York-i kalandjaira vagy a Fahrenheit misztikus tájaira. De a legtöbb esetben a játékok egy teljesen más évszakban játszódik, csak a tél és az ünnepek közeledtével a fejlesztők szeretik ennek megfelelő hangulattal ellátni a programjaikat. Ezek azonban sok esetben csak ideiglenes változások, általában csak erre az időszakra szólnak – példának hozható a GTA Online, ahol csupán néhány napig esik a hó –, mi most viszont olyan DLC-ket vagy kiegészítőket szedtünk össze, amelyek tartósan használják a havat, sőt a játékmenet részévé is válhat.

Destiny: Rise of Iron

A Destiny eme kiegészítőjével kezdeném, mert itt tulajdonképpen csak díszlet a havasi táj, ugyanakkor részben pont ezzel üt el a játék többi részétől. A Rise of Ironban egy SIVA nevű nanovírust kell helyre tennünk, ami egyszerűen felfal mindent, amihez hozzáér. A Guardianok előtti Iron Lordok egyszer már lepofozták ezt a mocskos kis vírust, de mit ad isten, a SIVA újra előmászik, és a Fallen saját céljaira felhasználja. Az utolsó Iron Lord, Saladin természetesen ezt nem nézheti tétlenül, így a Guardianokkal lepaktálva SIVA és Fallen ellen vonul. A DLC remek csatákat kínál, köztük a Destiny egyik legváltozatosabb, legkiemelkedőbb küldetéssel, illetve ebben található meg a Felwinter Peak nevű vastemplom, ami egy rendkívüli részletességgel kidolgozott hub.

The Elder Scrolls V: Skyrim – Dawnguard

Ez esetben is inkább csak díszítő elem a havasi táj, pláne, hogy az alapjáték – nyílt világának hála – már kínált nekünk hófödte vidékeket. Ugyanakkor a kiegészítőben fellelhető Forgotten Vale miatt mindenképpen a listára kívánkozik, hiszen Skyrim gyönyörű tájai hóval fedve még szebbek, és ezen a vámpírok és vérfarkasok sem változtatnak, amikkel a DLC-ben biza szembe kell néznünk. Bár sajnos magában a kiegészítőben többet gyönyörködhetünk barlangfalakban, mint a fehérben pompázó erdőkben és hegycsúcsokban.

Fallout 3 – Operation: Anchorage

A rövid, akcióval teli Fallout 3 DLC nem csak elrepít minket a hófödte, alaszkai Anchorage városába, hanem a múlt nagy háborújába is bepillantást nyerhetünk. Nyugi, nem időutazásról van szó, csak egy rendkívül fejlett virtuális szimulációról, amibe egy csapatnyi Brotherhood of Steel-dezertőrnek hála kóstolhatunk bele. A havas táj ugyan itt is csak díszlet, de így is üde színfolt a washingtoni puszta után.

The Division: Survival

Ebben a DLC-ben már nem csak a látványt és a hangulatot szolgálja a hó – ami amúgy az alapjátéknak is részét képezi, hiszen a The Division New Yorkjában kisebb-nagyobb mértékben látni havat. Éppen ellenkezőleg, a fő sztori szerint a városra éktelen erejű hóvihar zúdul, a kint rekedteknek pedig el kell valahogy jutniuk a központba, a Dark Zone-ba. A problémát az okozza, hogy a Survivalben a játékosoknak nem csak a New Yorkot uraló bandákkal kell megküzdenie, hanem az éhséggel, a szomjúsággal, a betegséggel (a gyógyírért kell eljutni a Dark Zone-ba) és, ami cikkünk szempontjából fontos: a hideggel. És biza a fagyoskodás, de legfőképpen a hóvihar látványa (a korlátozott látási viszonyokkal) igencsak feldobja ezt a hányattatott sorsú játékot.

Forza Horizon 3: Blizzard Mountain

Ha van olyan dolog, aminek élményét a hó képes megváltoztatni, akkor az a vezetés. Ezt bárki megerősítheti, aki már vezetett életében havas vagy jeges úton, hóesésben, hófúvásban. Odakint az utakon ez azért annyira nem mókás, azonban egy olyan remek játékban, mint a Forza Horizon 3, annál inkább. A múlt hónapban megjelent Blizzard Mountain a hófödte alpesi utakra vezet el minket, ahol bizony meg kell küzdenünk a havas és jeges utakkal, de az sem kizárt, hogy a verseny kellős közepén hóviharba száguldunk bele, ami a látási körülményeket teszi taccsra. Persze azért nem szimulátor szinten, hiszen a Forza Horizon 3 árkád jellegű autósjáték, de akkor is remek érzés a gyönyörű, hófödte hegyek között cirkálni.

Cities: Skylines – Snowfall

Ha már a bevezetőben felemlegettem az elakadó buszokat, megrekedő forgalmat és tehetetlen hókotrókat, akkor itt a Cities: Ckylines DLC-je, a Snowfall, ami pontosan az ilyen helyzeteket szimulálja. Ebben nekünk kell megküzdenünk azokkal a gondokkal, amikkel a valódi városok vezetése is küzd hóesés után. Gondoskodnunk kell a tiszta utakról, a hólerakó telepekről, a házak fűtéséről (ha jönnek a mínuszok, a galád lakók hajlamosak a fűtetlen lakásokban megfagyni). Emellett téli sportok űzésére szintén lehetőséget ad a Snowfall, hiszen a lakóknak biztosíthatunk sí-, korcsolya-, bob- és curlingpályákat, hogy a hólapátolás után azért legyen lehetőségük a tél mókásabb aspektusait is kihasználni.

Dark Souls 2: Crown of the Ivory King

Bár a Dark Souls 2 és kiegészítői nem mentesek a havasi tájaktól, a The Lost Crowns-trilógiát lezáró Crown of the Ivory King szinte végig csak hófödte területeken játszódik. A helyszínül szolgáló Eleum Loyce-t ugyanis jeges viharok tarkítják. Hogy mennyire része a hó a kiegészítőnek, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a fő feladatunk a címben említett Ivory King felszabadítása és a hóviharok visszaszorítása. Ezzel persze nem csak hozzáférhetünk az addig befagyott, kincseket rejtő ládákhoz, hanem új pályaszakaszok is megnyílnak, sőt, az addig jégszoborként tündöklő ellenfelek is kiolvadnak, megkeserítve életünket.

Ennyi volna rövid összeállításunk. És nektek melyik a kedvenc havas tájakat felvonultató videojáték kiegészítőtök?