• A Nintendo saját mobiljátékokat készít majd
  • És mellette bemutat egy teljesen új konzolt is
  • A gép jövőre lepleződik le
  • A projekt mint NX fut, és egy új koncepciót takar
  • A Nintendo története 1., 2. és 3. rész

Ma reggel atombombát robbantott a Nintendo. Ivata Szatoru cégelnök bejelentette, hogy a nagy N lepaktál a japán mobiljáték-óriás DeNával, és saját fejlesztésű okostelefonos alkalmazásokkal igyekszik megverni az Apple-t a saját sportágában.

Ezen nem igazán lehet meglepődni, elvégre Ivata már évekkel ezelőtt az almás vállalatot tartotta a Nintendo legnagyobb konkurensének. Mivel pedig saját telefont készíteni elég nagy falat, ezért ésszerű lépés egy, a területet már jól ismerő partner segítségét kérni. Az egész csak annyiban érdekes, hogy a Nintendo eddig nem igazán hallgatott külsős szakértőkre, szóval lehet, hogy Ivatának megjött az esze a Wii U súlyos bukása után, és észrevette, hogy nemcsak Japánban van fejlett játékipar. Fontos kiemelni, hogy ezek a mobiljátékok nem buta DS-es átiratok lesznek, hanem az adott platformra tervezett címek, lásd mondjuk a ubisoftos Rayman Run-szériát.

Mindez azonban csak a bemelegítés volt ahhoz, amivel a Nintendo valójában készült mára: Ivata kijelentette, hogy a mobilos ágazat nem a hardvergyártó részleg erőforrásaiból von el, mi több, utóbbi teljes gőzzel dübörög tovább, és jövőre be is mutatkozik a cég új „dedikált hardvere”, ami egy „teljesen új koncepción alapuló játékplatform lesz”. Magyarul a Wii U utódjára tényleg nem kell sokat várnunk, várhatóan a 2016-os E3-on leplezi le a masinát a Nintendo. A gép fejlesztése NX kódnéven fut, és azon túl, hogy jön, semmit sem árultak el róla.

Na de mégis mi lehet ez a rejtélyes „új koncepció”? wilson kolléga tippje szerint az N megint fel akarja találni a spanyolviaszt, és készít egy VR-konzolt, valahogy úgy, ahogy a Wii bemutatása előtt pletykálták az interneten. Én úgy vélem, hogy csak egy erős PC-t kapunk Nintendo-logóval a tetején, pár, teszem azt a Steamtől lopott ötlettel és végre normálisan működő online funkciókkal. De persze az is lehet, hogy megint valami blődséggel állnak elő a japán mérnökök, mint annak idején a Wii U bemutatkozásakor, aminél unalmasabb E3-as show-t csak James Cameron volt képes összehozni. Akárhogy is legyen, egy tény: a Nintendo nem húzza sokáig rendes hardverek nélkül, így ha vissza akar térni, oda kell tennie magát. Mi drukkolunk.

Érdekel, honnan indult és hová jutott a Nintendo? Olvasd el háromrészes jubileumi cikksorozatunkat a vállalat történetéről!

Ivata Szatoru