A tegnapi szivárgás óta már tudjuk, hogy jön a Firaxis következő játéka, mely nem más, mint a Civilization: Beyond Earth. Ebben a választott társaságunkkal (cégeket és nem népeket irányítunk) a csillagok közé utazunk, hogy felfedezzük mindazt, amit az ismeretlen kínálni tud nekünk, s formáljuk az emberiség jövőjét -- itt ugyanis nem a távoli múltban kezdjük utunkat, hanem a jövőben, s csak rajtunk áll, hogy milyen irányba szeretnénk terelni a népünket.

A Firaxis elmondása szerint már az indulás előtti felkészülés is kulcsfontosságú szerepet játszik, hiszen egyrészt ki kell választanunk, hogy melyik társaságot kívánjuk képviselni, vagyis azt, hogy ezek közül melyik egyedi tulajdonsága passzol a játékstílusunkhoz, majd össze kell állítanunk a legénységet, tehát azt, hogy mennyi kutatót és zsoldost vigyünk magunkkal, továbbá a hajó típusáról és rakományáról sem szabad megfeledkezni.

Az érkezésünk után tábort kell vernünk, majd pedig megkezdeni a felfedezést, ami részben idegen fajokkal való találkozásból, ősi ereklyék felfedezéséből, valamint egzotikus technológiák elsajátításából áll, illetve természetesen diplomáciai- és kereskedelmi kapcsolatokat is kialakíthatunk a többi társasággal, na meg háborúra is sor kerülhet. Mindehhez egy új fejlődési rendszer tartozik, amely már nem egy lineáris fastruktúrát formáz, hanem hálót, amiben több irányba is terjeszkedhetünk a belátásunk szerint, a döntéseink pedig az emberiséget alakító nagy változásokban csúcsosodnak majd ki, melyek mindegyike tudományos alapokon nyugszik. Törekedhetünk a harmóniára, vagyis az új környezettel való együttélésre, de sajátunkká tehetjük a tisztaság gondolatkörét, ami kimondja, hogy a régi utat kell követni, illetve van még a fölény kialakítása, ami a hús-vér emberi életen való túllépés a technológia segítségével.

A Civilization: Beyond Earth valamikor idén ősszel fog megjelenni 50 dolláros áron, támogatja a DirectX 11-et, valamint az AMD technológiáit, a Mantle-t, a CrossFire-t és az Eyefinityt. A játék PC, Macintosh és Linux platformra lesz elérhető.