Bár a Carmageddon: Max Damage megjelenésére még várni kell, a Wreckfest pedig lehet, hogy sohasem készül el, mégse essen kétségbe az, aki egy jó kis roncs derbizésre vágyik, ugyanis itt van helyettük a Crossout béta. A War Thunderről elhíresült Gaijin Entertainment, és  Insane 2-t jegyző Targem Games legújabb járműves csatákon alapuló MMO-ja, ahol egy a Mad Max hangulatát idéző poszt-apokaliptikus világban, saját magunk által készített járgányokkal szállhatunk szembe egymással.

Kipufogófürdővé változott a világ?

A Crossout alaphelyzetét adó történet meglehetősen egyszerű, de tökéletesen illik a minket körülvevő világhoz, és a benne lezajló adrenalin- és benzingőzös párbajokhoz. E szerint egy idegen faj megszállta a bolygónkat, és különböző balul elsült kísérleteknek vetette alá a lakosságot, aminek folyományaként a túlélők közül mindenki eltorzult, öngyilkos hajlamú őrültté változott. Ez után pedig úgy döntött az emberiség, hogy csoportokba tömörülve nekiáll eszelős, militarizált kisbuszokat építeni, mindenből, ami mozgatható, és amikkel aztán egymásnak eshetnek. Vagyis, ha eddig nem lett volna elég egyértelmű, ez a történet bizony nem Villám McQueenről és Kipufogó fürdői kisbarátairól fog szólni.

Az én nevem Maxigáz

A játékmenet lényege, hogy elemenként építhetjük meg saját járművünket, illetve ezt tovább fejlesztgethetjük, ahogy egyre több tapasztalatot gyűjtünk, és új alkatrészek válnak elérhetővé számunkra. Ezekhez az új tartozékokhoz hozzájuthatunk csatákból szerzett zsákmány formájában, vagy a részletesen kidolgozott kraftolási rendszeren keresztül, illetve üzleti érzékünket bevetve a Crossout aukciós házán keresztül is.

Viszont nem árt odafigyelni arra, hogyan építjük meg a guruló szörnyetegünket, mert minden alkotóelem önállóan sérül, így ha egy elhúzódó csatában lelövik a kerekeinket, mozgásképtelenek leszünk, vagy ha fegyvereinket vesztjük el, akkor nem marad más, mint terrorista módjára maxi gázzal belerobbanni a másikba.

Kezdésnek egy egyszerű kisteherautót kapunk, aminek tetőhöz rögzített géppuskájával szórhatjuk az áldást ellenfeleinkre. Az első pár szintig, csak a mesterséges intelligencia ellen harcolhatunk, és javarészt, csak a páncélzatunkat erősítő elemekhez jutunk hozzá, mint a lökhárítók, fémlemezek, merevítők, de idővel szerezhetünk gépágyúkat, és végül akár rakétavetőkre is rátehetjük a kezünket.

Ördögszekerünk megépítésekor a négy túlélő frakció különböző alkatrészei közül válogathatunk, amiket a megadott tapasztalati szintek elérésével oldhatunk fel.  Az első csoport a Mérnökök (Engineers), akik a mindenki számára elérhető általános alkotóelemeket biztosítják. A következők a Nomádok (Nomads), akikkel repülőkből szerzett burkolati elemeket, hajtóműveket, és golyószórókat használhatunk. A harmadikak a Guberálók (Scavengers), akikkel felpáncélozott, robosztus olajfalóinkra lánctalpakat, fúrófejeket, és ágyúkat szerelhetünk, végül pedig az Elmebetegek (Lunatics), akik a kedvenceim, mert velük robbanódárdákkal, láncfűrészekkel, és sörétes puskákkal ellátott gyorsító rakétás járgányokkal repeszthetünk őrült tempóban. Így mindenki vérmérsékletének megfelelő tempót választhat a végzet felé vezető úton.

Vár ránk a Valhalla

Az irányítás tökéletes érzékenységű, és magától értetődő: egérrel célzunk, az alapbeállításban a WASD gombokkal pedig kormányozunk. Ezen a téren sem lehet panaszunk a Targem fejlesztőire, mert minden úgy működik, ahogy az a nagy könyvben meg van írva.

Egyelőre négy térképen kétfajta játékmódban randalírozhatunk, amelyek közül az egyik két nyolcfős csapatra osztott, nagyjából ötperces PvP csatákat kínál, a másik módban pedig négy játékosnak kell teljesíteni a kitűzött célokat a mesterséges intelligencia ellen, ami tizenöt percig is eltarthat. Az MI meglehetősén jól taktikázik, és valódi kihívást jelentenek az ellene menő csaták. Ezenfelül külön ki kell emelnem, hogy bár a Crossout még csak béta fázisban van, a PvP módban egy jól működő, kidolgozott rendszer szerint történik az ellenfelek összeválogatása.

A Crossout bétát jelenleg egy támogatói csomagot vásárolva próbálhatjuk ki, továbbá tartalmaz mikrotranzakciókat is, ami nagyjából pont akkora előnyt nyújt a fizetős játékosoknak, mint amit a Gaijin másik MMO-jában, a War Thunderben is megszokhattunk. Számomra ez egyáltalán volt nem zavaró teljesen ingyenesként játszva sem, úgyhogy gyorsító rakétákat izzíts, gázt tövig, mert már várnak ránk a Valhallában.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!