A Microsoft jelenleg világszerte 127.104 főt foglalkoztat, ez a szám azonban 2015-ben csak 109.104 lesz, a cég ugyanis az eddigi legnagyobb leépítését hajtja végre, összesen 18 ezer alkalmazottjától megválva. 

A vezérigazgató, Satya Nadella nyílt levélben mondta el, hogy ez a lépés azért szükséges, hogy mozgékonyabb és dinamikusabb lehessen a cég, mely az elbocsátások mellett belső struktúraváltáson is átesik: csökkentik a menedzsment méretét, hogy a döntéshozás és az információáramlás könnyebb legyen.

Az elbocsátások a legjobban a Lumia-részleget érintik, innen ugyanis 12 500 ember fog távozni -- az okostelefonokra összpontosító osztályt tavaly vette meg a Microsoft a Nokiától 7,2 milliárd dollárért, s akkor nem csak a nevet, illetve az ahhoz tartozó licenceket és szabadalmat szerezték meg, de 32 ezer dolgozót is. A Lumia mellett állítólag az Xbox-részleg is érintett, de csak a marketingosztálytól lesznek távozók.

Nadella levélben jelezte, hogy figyelmesen és átlátható módon fogják intézni az elbocsátást, amelynek során minden érintett hozzájut a végkielégítéséhez. Aki távozik, az a követező hat hónapban megkapja az erről szóló tájékoztatót.

Kiegészítés: Sajnos ez a lépés minket is érint, egy mai hír szerint ugyanis november végéig a Microsoft bezárja a komáromi Nokia-gyárat, és a termelést Ázsiába helyezik át. A lépés 2000 embert érint: 1800 dolgozót, valamint 200 beszállítót és alvállalkozót. 2012 áprilisában egyébként már volt egy hasonló hullám, akkor 2300-an veszítették el a munkahelyüket, azóta fokozatosan csökkent a termelés a gyárban, ahol a HVG információi szerint az utóbbi időben már leginkább Xboxokkal foglalkoztak.

microsoft.jpg