Sajnálattal kell közölnünk, hogy a techvilág egy újabb legendás személyiséggel lett szegényebb, 79 éves korában ugyanis elhunyt az Intel egykori elnöke és vezérigazgatója, a magyar származású Gróf András.

Gróf András István (Andrew S. Grove) 1936-ban született Budapesten, majd az 1956-os forradalom leverése után az Egyesült Államokba emigrált, ahol a New York-i Egyetemen folytatta vegyészmérnöki tanulmányait, aztán PhD fokozatot szerzett a Berkeley Egyetemen, 1963-ban. Egyetemi évei után Gróf a Fairchild Semiconductor kutatója lett, ahol gyorsan megjárta a ranglétrát, a fejlesztési és kutatási részleg helyettes vezetője lett Gordon Moore mellett. Amikor Moore és Robert Noyce megalapította az Intelt, elsőkként vették fel Grófot.

A magyar származású techguru 1979-ben lett az Intel elnöke, majd 1987-ben a vezérigazgatója, irányítása pedig kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy az Intel egy közismert és sikeres céggé váljon. Gróf vezetésének idejében váltott memóriachipekről mikroprocesszorok gyártására az Intel, és ekkor került piacra a cég pár leghíresebb terméke, a 386 és a Pentium vonulat. Sikereit a pénzügyek is alátámasztják, évi 1,9 milliárdról 26 milliárdra emelkedett a cég bevétele.

Gróf persze nem csak az Intel vezetésében mutatott kimagasló és elismerésreméltó teljesítményt, hanem a menedzsment területén is. A Csúcsteljesítményű vezetés (1983) illetve a Csak a paranoiások maradnak életben (1999) című kötete nagy becsben tartott írásai a vállalati vezetés mesterségének. „Ez a könyv egy szuperfontos koncepcióról szól. Minden vezetőnek kötelezően meg kell ismerkednie a stratégiai inflexiós pont természetével, mert előbb-utóbb át kell élnie egy ilyet." - mondta Steve Jobs Gróf 99-ben kiadott írásáról.

Gróf 1997-től 2005-ig az Intel vezetőségében maradt, majd visszavonult és humanitárius céloknak szentelte életét, többek között a Parkinson-kór hatékonyabb kutatásának (ebben ő maga is szenvedett) és létrehozta a New York-i Egyetemen a Grove School of Engineering intézetet.

Grófot felesége, Eva, két lánya és nyolc unokája gyászolja. 

andrew-grove-grof-andras-intel.jpg