Remake-ek, előzmények, utózmányok, sorozathősök lehetséges átpárolása a mozivászonra, a moziért harcoló rendezők, éhes cápa és négy lovas… Csak pár dolog, amivel össze lehetne foglalni az e heti filmes és sorozatos összefoglalónkat. Meg persze, a trailerek, minden mennyiségben és formában, hiszen közeledik a blockbusterek szezonja. No, csapjunk a lovak közé, mint Ben Hur.

Filmek

Kezdjük a hét jó/rossz (ízlés szerint a megfelelőt a monitoron alkoholos filccel tessék aláhúzni) hírével. Lesz Indiana Jones 5 (juhééé!), Steven Spielberg megcsinálja (juhééé?), Harrison Ford is benne van (juhééé…), és a forgatókönyvet az a David Koepp jegyzi, akinek a Jurassic Parkot, az első Mission: Impossible-t, a Sam Raimi-féle Pókember-trilógia nyitányát és az Indiana Jones és a kristálykoponya királyságát köszönhetjük (még lehet juhééé). Ha elkészül, ez lesz az első Indiana Jones-film, ami már a Disney égisze alatt jelenik meg. A premier 2019 nyarán várható.

Trailerrel jelentkezett a Ransom Riggs regényén alapuló Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című Tim Burton film. Eme fantasy egy olyan otthonról szól, ahol igencsak érdekes, bizonyos szemszögből szörnyivadéknak is betudható gyerekek laknak. És hát mit ad isten, veszély fenyegeti Barron (Samuel L. Jackson) képében, ezért Vándorsólyom kisasszony (Eva Green) elhoz egy másik különleges képességű gyereket, Jacobot (Asa Butterfield), akinek az a sorsa, hogy megvédje az otthont, és ha már belelendült, a világot is.

Egyelőre nem lesz Fallout-film, árulta el a Bethesda feje, Todd Howard, ugyanakkor az is kiderült, hogy a háttérben már több stúdióval is folynak a tárgyalások, de eddig még nem kaptak olyan ajánlatot, ami nekik megfelelt volna.

Superman már itt van a kanyarban, hogy elkenje a küszöbön álló Batman száját, de előtte még befutott a koreai trailer, amiben szokás szerint rengeteg új jelenet és valóságos spoiler szőnyegbombázás van. Szóval a Batman Superman ellen: Az igazság hajnala legújabb előzetesét saját felelősségre tessék megtekinteni.

Nate Moore, az Amerika kapitány: Polgárháború egyik producere szerint a jövőben lehetségessé válhat, hogy a sorozatokban szereplő hősök feltűnjenek a mozivásznon. Kevin Fiege, a Marvel moziuniverzum ura és parancsolója néhány hónapja beszélt ugyanerről. Mindketten ugyanarra a konklúzióra jutottak: mivel a sorozatoknak és a mozifilmeknek más az ütemezése, nehéz a kettőt összehozni.

Moore azzal példázott, hogy Daredevilt azért nem lehetett használni a Polgárháborúban, mert a filmet még azelőtt forgatták, hogy a sorozat második évadának nekiláttak a készítők, viszont a premier jóval később van (a Daredevil második szezonja ezen a héten ment le a Netflixen, az Amerika kapitány harmadik részét májusban mutatják be). Vagyis, ha a filmben használták volna Daredevilt, akkor a sorozat írói nem tudhatják meg a premierig, mit csinált benne, viszont a sorozatba már bele kellett volna szőniük azt, hogyan jut el hősünk a mozi cselekményéig.

Megjegyzem, ez a nyakatekert érvelés már az alapjaitól hibázik, hiszen nehogy már az MCU-t bővítő írók és rendezők a moziban értesüljenek arról, hogy miről szól az egyik film. Ha ez így lenne, akkor A S.H.I.E.L.D. ügynökei készítői mégis hogyan tudták beleszőni a sorozatukba az Amerika kapitány: A tél katonája, a Thor: Sötét világ és a Bosszúállók: Ultron kora történetét? A sorozat írói éppen előnyben vannak azzal, hogy időrendben ők korábbi történeteket mesélnek el az aktuális mozifilmhez képest, így a hosszabb, több részen át ívelő sztorival jobban felkészíthetnének egy-egy karaktert a mozifilmbe történő debütálásra. Arról nem beszélve, hogy semmibe sem kerülne betenni a filmek valamelyikébe, mondjuk Coulsont, aki eleve a moziból pártolt át a tévébe.

Hogy lehet teljesen elcseszni a hétvégédet? Ha szörfözés közben fennakadsz a parttól nem oly távol, de mégsem elég közel lévő sziklán, vérzik a lábad és egy kiba… nagy cápa kering körülötted. Segítség nincs, mert naná, hogy a partőröktől és turistáktól mentes övezetben lubickoltál. Mit lehet tenni? Blake Lively (Gossip Girl – A pletykafészek) karaktere vagy elkezd imádkozni azért, hogy még az elvérzés előtt rátaláljon valaki, akinek lehetőség szerint nincsen uszonya és baromi éles fogsora, vagy megtanul vízen járni. Jaume Collet-Serra (Viasztestek) új filmjének, a The Shallowsnak a trailere eléggé hangulatosra sikerült.

Szűkül a kör! Míg Harrison Ford az Indiana Jones 5-re visszatér vén Indy-ként, ifjú Hanként már ha akarna sem parádézhatna, szóval a Lucasfilm buzgón keresi az utódját. Mostanra három emberre szűkítették a jelöltek listáját: Alden Ehrenreich-re (Ave, Cézár!), Jack Reynorra (Transformers: A kihalás kora, Macbeth) és Taron Egertonra (Kingsman: A titkos szolgálat). Én személy szerint Taron Egertonban reménykedem, a Kingsmanban nagyszerűen hozta a laza, vagány csávót, amilyen Han Solo is. Ti kire szavaznátok?

Nem jelenteném ki teljes magabiztossággal, hogy nincs szükség egy Ben-Hur remake-re. Az eredeti film már 57 éves, megkopott, elöregedett, témája viszont érdekes, és modern filmes köntösbe bújtatva simán lehetne belőle egy szandálos blockbuster. De véleményem szerint az alanti trailerben látott Ben-Hur remake-re nincs szükség. A raszta Morgan Freeman még a legkevésbé gáz pontja a mozinak. Az egészből süt a műviesség (és most nem a CGI-ra gondolok), a hiteltelenség (mintha szuperhős mozi lenne), és kérem, hol vannak a nagy nevek? ’59-ben a Ben-Hur sztárparádé volt, ez meg? Szóval, egy Ben-Hur remake-re lehet szükség, erre a Ben-Hur remake-re semmi szükség. Persze aztán lehet, hogy kellemesen csalódunk és akkora klasszikus lesz, mint az eredeti (nézd már… bilibe lóg a kezem). Szerintetek?

Idén visszatér a Négy Lovas, plusz mindenki más is velük együtt. A Szemfényvesztők 2 második trailerében ott van a három eredeti főhős (Jesse Eisenberg, Woody Harrelson és Dave Franco), az új csaj (Isla Fishert a terhessége miatt lecserélték Lizzy Caplanre, természetesen más karaktert fog alakítani), a bosszúszomjas mágnás (Michael Caine) és a lovasok nagy ellenfele (Morgan Freeman) is. Ja, és persze ne feledjük a lovasok „mentorát” (Mark Ruffalo) és új ellenfelét (Daniel Radcliffe) se. A Szemfényvesztők 2 júniusban érkezik meg a magyar mozikba.

A múlt héten számoltunk be a Screening Roomról, ami oly módon kívánja megreformálni a mozit, hogy a nappalinkba hoznák el a premierfilmeket. Bár a kezdeményezés mellé sok neves stúdió és filmkészítő (Steven Spielberg, Peter Jackson, Martin Scorsese, Ron Howard és J. J. Abrams) odaállt, mi több, elviekben már az AMC mozihálózattal is folynak a tárgyalások, az ellenzők tábora is nőni kezdett, és azon a listán sem az amatőr liga nevei szerepelnek.

A Disney például hallani sem akar a kezdeményezésről – már ez elég erős fegyvertény, hiszen eme médiabirodalom szinte megkerülhetetlen a filmiparban. Az egeres stúdió mellett hevesen ellenzi a Screening Roomot James Cameron és társa, Jon Landau, Christopher Nolan, M. Night Shyamalan és Brett Ratner is. Mindegyikük úgy véli, hogy a filmek a mozivászonra, nem a tévé képernyőjére születnek, és a mozi az egyik utolsó közösségi élmény, amit kár lenne veszni hagyni.

A trailerek számán is látszik, hogy a blockbuster szezon már lassan az ajtónkon kopogtat, mert minden tavaszi-nyári film jelentkezett valamivel. A Tarzan legendája sem maradt ki a jóból. Ebből az előzetesből megtudhatjuk, hogy Tarzan hogyan lett egy elárvult csecsemőből a vadak ura, miért tér vissza a dzsungelbe, mennyire gonosz Christoph Waltz karaktere, és persze az örök alapvetés sem marad el: Tarzan szeretni Jane.

A héten már leközöltünk egy spotot a Warcraft: A kezdetek című filmhez, de aztán érkezett még kettő.

Magyar premierek március 24-én:

  • Batman Superman ellen: Az igazság ligája
  • Hétköznapi titkaink
  • Zero
  • Timber, a kincskereső csodakutya
  • Vad Kunság – A puszta rejtett élete

Sorozatok

Trailert kapott az Ophran Black április 14-én debütáló 4. évada.

A Fox berendelte a Gotham 3. évadát.

Az AMC berendelte a Better Call Saul 3. évadát, tíz részes lesz.

Május 3-án indul a Célszemély ötödik, és immár teljesen biztosan utolsó évada – már régóta pusmogtak a befejezésről, de legutóbbi nyilatkozatukban a showrunnerek, Jonathan Nolan és Greg Plageman tulajdonképpen elbúcsúztak és megköszönték rajongóiknak, hogy öt éven át követték a sorozatot. Az ötödik tehát az utolsó évad, és ha hinni lehet J. J. Abramsnek, a show producerének, minden szálat rendesen lezárnak.

Március 28-án Flash összefut Supergirllel, ennek láthatjátok most első két, nagyon rövid promóját.

Amaury Nolasco is visszatér A szökés folytatásában, bár azt még nem tudni, hogy visszatérő szereplő lesz, vagy csak egyetlen rész erejéig ugrik be.

Áprilisban hozzánk is megérkezik az időutazós, Kennedy-gyilkosságos 11.22.63, ehhez kaptunk most két magyarul szóló trailert.