Ron Gilbert a Maniac Mansionnel és a Monkey Islanddel írta be magát a videojátékok történelmébe, majd miután máig titokzatos módon elhagyta a LucasArtsot, évekig nem hallottunk felőle. Ezért is volt nagy az öröm, amikor csatlakozott a Kickstarter-dominót elindító Double Fine-hoz és bejelentette új játékát, a The Cave-et (adatlapunkon és képeinken), mely annak rendje és módja szerint megjelent. Bár a játékosok meg voltak győződve róla, hogy ez a házasság a mennyben köttetett, Ron Gilbert pár napja bejelentette, hogy elhagyja a céget és saját vállalkozásba kezd. Azonnal felröppentek a találgatások a kiszállása okáról, ám Ron a Eurogamernek gyorsan eloszlatta az összeesküvés-elméleteket.

Ron Gilbert

"Ez nem úgy volt, hogy »hé haver, gyere és csatlakozz a Double Fine-hoz«, hanem úgy, hogy »gyere és készítsd el velünk a The Cave-et«." -- magyarázta Ron, aki régóta Tim Schafer barátja és munkatársa. "Meséltem neki [Timnek] a The Cave-ről, tetszett az ötletem, így azt mondta, hogy csináljam meg náluk. Végig erről az egy játékról szólt a megállapodás. Nem volt hát meglepő, hogy eljöttem. Végig ott motoszkált a fejünkben a dolog."

Gilbert állítása szerint a The Cave még a LucasArtsnál jutott eszébe, de egész eddig nem volt alkalma, hogy kezdjen is vele valamit. A játék egyébként nem egy évig készült, hanem másfél évig: Ronék saját bevallása szerint "el****tak hat hónapot" arra, hogy kiadót találjanak, mert a program nem keltette fel a nagyvállalatok érdeklődését. Végül a PC-n egyre nagyobb szeletet hasító Sega sietett segítségükre. Gilbert és Schafer nem beszélt sokat arról, hogy mi lesz, ha vége a The Cave-nek, így mikor a játék aranylemezre került, Ron nyugodtan búcsút intett.

Hozzáfúzte továbbá, hogy élvezi a független létet, "nomádnak" tartja magát és nem szeretne sokáig egy helyen maradni. Most épp iOS-re fejleszt egy igen hosszú címmel ellátott szerepjátékot -- ez lesz a Scurvy Scallywags in The Voyage to Discover the Ultimate Sea Shanty: A Musical Match-3 Pirate RPG, melyben a DeathSpank társalkotója, Clayton Kauzlaric is közreműködik. A játék "egy-két hónap múlva megjelenik", és egy nagy, hosszú dalt kell végigkomponálni benne. Érdekesen hangzik, reméljük, kellemes fogadtatása lesz. Ron egyébként nem szakított végleg a Double Fine-nal, a jövőben esélyes, hogy visszatér még egy-egy projekt erejéig.

"Nagyon szívesen dolgoznék a Double Fine-nal máskor is. Csodálatos csapat és nagyon jó együttműködni velük. Szuperokosak, szupermód tehetségesek és velük egy utat járni nagyon jó buli lenne. Ha lesz rá lehetőség, biztos jól szórakozunk majd."

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!