Természetesen a letöltések hívei is hallatták a hangjukat, és itt is volt egy, akik a többiekhez képest jobban belement a részletekbe. Ő Mordred, aki a kényelemtől, a gyors elérhetőségen át a biztonságos tárolásig mindenre kitért.

„Természetesen digitális. Legfőbb előnye a gyorsaság: nincs várakozás a kiszállításra, nincs olyan, hogy a bolt ahova kuponom van (neadjisten az egyetlen bolt a városban) nem tartja raktáron, a szállítást nem keveri el a posta, nem érkezhet törötten és megbízhatatlan cégek/magánszemélyek nem adnak el nekem használtat újként, hogy aztán ne vegyék vissza mikor visszalöki a kódot a multiplayer-szerver. Elképzelhető azonban hogy ezek már nem fordulnak elő olyan gyakran, mint mikor még nem volt lehetőségem nem dobozos játékot venni.

További érv a digitális mellett, hogy nem tudom elveszíteni/eltörni a lemezt, illetve hogy a gamer PC-mben egyáltalán nincs DVD-olvasó, ami nem mellékesen lassítja a boot-időt, hamar tönkremegy és foglalja a helyet a házban.

Az adatátvitel a DVD-olvasó és a HDD között csigalassú, de még mindig gyorsabb, mint a letöltés. Ha beleszámítjuk azonban azt, hogy ha nekem megtetszik egy játék, a vételtől az első játékban töltött percekig legtöbbször nem telik el fél nap egy teljesen átlagos városi neten (30 Mbps), míg ha lemezest veszek a legjobb esetben is át kell vergődni a városon, ha pedig nincs nekik raktáron napokat kell várnom.

A kényelmi faktor sem utolsó. Munkahelyre menet a tömegközlekedésen böngészem a Steam és a g2a akciós kínálatát, ha találok valamit kifizetem paypalen, két kattintás teamvieweren és mire hazaérek a munkából készen vár a játék a rendszeren. Ha már az akcióknál tartok a digitális letöltésre sokkal gyakoribbak a jelentős akciók, lévén a bolti lemezes árakon ott a kiskereskedelmi árrés, a boltok szegényesebb kínálata pedig rövidebb akció-rotációkat enged meg.

Ezzel el is érkeztünk a legnagyobb előnyhöz. Ha azt akarom 20 éves játékok is azonnal elérhetőek, gog-on ott van minden, el sem tudom képzelni meddig kellene keresnem most egy lemezes Tiberian Sunt. Azt nemigen hiszem, hogy az anno eredetiben vásárolt Warcraft2 lemeze még olvasható ma is. Sokan hozzák fel, hogy nekem így nincs meg a lemez kitéve a polcra, de igazából engem ez nem érdekel, ez nem egy könyv, hogy lekapom és elolvasom a kedvenc jelenetem. Hogy érdekel-e egy plakát amit kiküldtek postán a lemezhez? Inkább kiteszem háttérképnek az asztalra, azt könnyebb lecserélni és nem is gyűrött.

Végül szót kell ejteni a biztonságról is. Nem csak a fizikai megsemmisülés nem fenyegeti a digitális játékomat, ellopni sem tudják azt. Többlépcsős az azonosítás, úgyhogy megtapsolom azt, akinek sikerül úgy ellopni akármelyik accountomat, hogy nem tudom visszaticketelni. Anno a kollégisták rémálma volt egy otthon felejtett játéklemez, ami nélkül persze nem ment a Starcraft, kimaradtak a LANból.

Persze annak idején én is a lemezes játékokat vettem, ennek az vetett véget, hogy a bizarrabnál bizarrabb lemezes DRM-ek idején az én DVD-romom pont haldokolt, nem is volt jobb annál, mint amikor az Empire at War hirtelen kiírta, hogy helyezzem be a lemezt és mentési lehetőség nélkül kivágott az asztalra. Aztán jött a Steam, majd a gog, majd a g2a és örökre elfelejtettem, hogy vannak lemezes játékok.

Mióta elkezdtem ezt írni gondolkodom rajta hogy mégis mi vehetne rá arra, hogy ismét lemezen vásároljam de őszintén szólva semmilyen érv nem jut az eszembe. Talán a gyűjtői kiadás extrái vihetnének rá, de hát nem vagyok szentimentális és nekem a pdf-en is jó a Középfölde-térkép...” - Mordred

Rigel a korral való haladást hozta fel a digitális terjesztés mellett…

„Úgy tűnik, hogy én vagyok itt a szabályt erősítő kivétel, mivel "korosabb" létemre egyértelműen a digitális terjesztést preferálom. (Csak a három-négy nagy digitális platform végre összedobhatna egy fiók-összekapcsolás dolgot!)

Az előzőekben felsorolt digitális-előnyök mellet én inkább egy történettel szolgálok. Én megrögzött "utó-játékos" vagyok, egy-egy címet a megjelenés után 2-3 évvel játszok végig, így kímélem a pénztárcámat és az alsó középkategóriás PC-met. Nekem nagyon jó a Guru játékmelléklet felhozatala a többéves játékokból, bár néha befut egy olyan cím, amit már korábban magam betároltam "ínségesebb időkre". Na tehát, az eset egy Guru-mellékletes játékkal történt, hogy melyikkel, nem tudom, de még akkorból, amikor a Steames címekhez is offline telepítőt raktak a DVD-re. Éppen egy "ezt végigjátszom most" játék volt a melléklet, raktam is be izibe a DVD-t a meghajtóba, és feltelepítem lemezről! Fel is ment rövid idő alatt, de amikor a játék elindítására került volna a sor, a Steamről magára rántott nagyjából ugyanakkora patchet, mint a telepítő anyaga. Na, mondom, mentek ti a jó....

Azóta akárhonnan van a lemezes játék, én eleve a Steamről telepítem, a lemezt meg söralátétnek használom. A Steam eredetileg arra jött létre, hogy a játékok karbantartását automatizálják. A javításokkal nem kell senkinek sem foglalkoznia, mert a rendszer ezt elintézi. A lemezes telepítőkkel szemben a Steamről ELEVE A LEGFRISSEBB VÁLTOZATOT lehet feltelepíteni. Nincs az a bosszúság, hogy amikor berakod egy három éve megjelent játék DVD-jét, akkor a telepítés után húsz gigabájt azóta kiadott frissítést még pluszban felpakol neked, te meg malmozol addig, míg nem végez ezzel is a rendszer. Régi programoknál semmit sem spórolsz a lemezes telepítéssel, és ahogy a Fallout-mizéria mutatja: az újaknál se.

Aztán pedig, ha amúgy is kell a védelem miatt valamelyik netes platform hitelesítése, akkor hiába van a kezedben a DVD, csupáncsak az a kódsor számít, amit a tok belsejébe felragasztottak. Akkor meg minek a tok és a lemez? Porfogónak.

Ha pedig attól félsz, hogy a digitális szolgáltató becsődölhet és lehúzza a rolót, akkor azért egy kis reményt adhat, hogy maguk a kiadók - ha még kezelik a szóban forgó játékot - biztosan készítenek egy javítást a játékhoz, amivel le lehet választani a lekapcsolt szolgáltatóról, vagy át lehet vinni egy másik szolgáltatóhoz. Például a Batman Arkham-sorozat ilyen módon került át a Steam-re.

Összességében: a digitális terjesztés pártján vagyok, egyrészt mert széllel szemben h....ni nem bátorság, hanem hülyeség, másrészt pedig a "felhős" adattárolással amúgy is ebbe az irányba halad a technológia.” - Rigel

… Andree és TomGoodman pedig a kényelmes hozzáférés előnyébe ment bele részletesebben.

„Egyértelműen digitális. Régebben inkább a dobozos felé hajlottam mert milyen szép a polcon, csak éppen elköltöztem és marhára nincs helyem 100 dobozt tárolni a mostani lakásomban. Plusz steamen mindig "nálam van" az összes játékom, amikor játszani akarok csak belépek, letöltöm és mehet is. (nekem sincs gyors netem, csak éppen türelmes is vagyok, ha két nap alatt ér le akkor két nap alatt ér le, öreg vagyok már a "mostazonnalrögtön" módihoz. ) És nem megy tönkre se, mint történt ez nem is egy eredeti dobozos játékommal (amiket aztán így vehettem meg újra steamen).” - Andree

„Lemezest ? Meg vagytok őrülve ? Ki az aki még Floppyról telepít ? :D

Na jó, komolyan: Digitális egyértelműen ! Ha "gyönyörködni" akarok a játékaimban, akkor bemegyek a játékaim menüpontba és arra verem, az öcsívmentekről nem is beszélve... :) Már 5 éve nem veszek dobozosan semmit, van még pár dobozos játékom, de ha menne a kódjuk Steam-el, vagy Originnel akkor már rég beváltottam volna.

Nekem az is baromi kényelmes, hogy beállítom, hogy szedje le a háttérben amíg játszom egy másik játékkal, a hdd-n elfér egyszerre akár húsz-harminc játék is, majd játszok azzal amelyikkel kedvem tarja ! :D

Az meg, hogy enyém a dobozos és akkor játszok vele amikor akarok, már rég nem igaz, a legtöbbször kell tölteni, fiókot regisztrálni és online lenni a dobozos cuccokkal is. Azt gondolom ma 2015-ben aki ennyire védi a dobozos változatot, az sokkal inkább tört játékkal játszik ( vagy legalábbis részben ), aki meg full legálisan nyomja, az mind fönn van legalább Steam-en ( Originen, Uplay-en. ). Valahogy azt érzem, hogy ma már szándékos önkínzás, ha nincs fenn az ember digitálisan, vagy valami teljesen más oka van a dolognak ( például torrent :)...” - TomGoodman

A cikk még nem ért véget, kattints a lapozáshoz!