A múlt hét végének nagy sztorija volt, hogy a Steamen egyszer csak megjelentek a fizetős modok, azaz olyan rajongói módosítások bizonyos, egyébként is pénzért kapható játékokhoz, amikért szintén fizetni kell, hogy letölthessük őket.

A Steam Workshop térítéses szolgáltatásai kihúzták a gyufát a játékosoknál, akik egy szem pillantás alatt váltottak, és az addigi megváltó Valve-vet az EA és az Activision szintjén emlegették. A botrány alig pár nap alatt akkorára duzzadt, hogy végül maga Gabe Newell, a Valve alapítója és feje (bár hivatalosan nem főnöke senkinek) is megszólalt az ügyben: Redditen válaszolgatott a játékosok sokszor kínos és kíméletlen kérdéseire.

A teljes beszélgetés angol nyelven itt olvasható el, és meglehetősen érdekes/tanulságos anyag, ha másért nem, hát azért, mert hihetetlen módon egy szó sem esik benne a Half-Life 3-ról – hiába, a játékosok nagyon pipák a Valve-re, annyira, hogy már Gordon Freeman halálos csöndje sem tudja megnyugtatni őket.

Összefoglalva a fontosabb válaszokat, Newell arról beszélt, hogy számukra a Valve-nél alapvető filozófia, hogy senkinek sem mondják meg, mire lehet képes vagy mit csinálhat, hanem bátorítják a fejlesztőket, legyenek azok nagy cégek alkalmazottai, indie-k vagy akár modderek. Teljesen elítélik a cenzúrát (ez mondjuk látszott a Hatred törlésének visszavonásakor is), és egyáltalán nem pártolják az exkluzivitást, úgyhogy a modok simán létezhetnek ingyenes és fizetős formában is.

„Mi úgy tekintünk a Steamre, mint egy gyűjteményre, ami tele van hasznos eszközökkel és tehetséges tartalomgyártókkal. A Steam Workshoppal elértünk egy pontot, ahol a játékosok tényleg a kedvenc alkotóiknak fizetnek, akik aztán hivatalos játékfejlesztőként tudnak működni. Mi ezt jó lépésnek tartjuk.” – magyarázta Newell a fizetős modok bevezetése mögött álló szándékot.

Megígérte továbbá, hogy lesz adományozási lehetőség a moddereknek, akik majd személyesen dönthetik el így, hogy a beküldött pénzért adnak-e hozzáférést a portékájukhoz vagy sem, illetve elmondta, hogy bízik abban, hogy a Steam és a közösség együttes erővel lehetetleníti majd el a lopott tartalmakkal visszaélő kereskedőket.

Gabe Newell