A legfontosabb bejelentések...

Nem kezdhetjük mással a Gamescom 2015 hírválogatását, mint a legújabb World of Warcraft expanzióval, melynek a Blizzard a Legion címet adta. Éppen a héten érkezett a szomorú hír, hogy az aktív WoW előfizetők száma 5,6 millióra csökkent, mely a 10 éves játék történetében rekord-mélypontnak számít. Sebaj, a Blizzard még mindig kitart a fejőstehene mellett, és bár engem soha nem vonzott ez az online játék (a Warcraft 3-at és a kiegészítőjét végigjátszottam), becsülendő, hogy az irvine-i cég még mindig képes új tartalmakat adni a rajongóknak. A bétateszt hamarosan kezdődik, megjelenésekor pedig valószínűleg újra megugrik majd a játékosok száma.

Jövőre a Mafia is visszatér egy új résszel, mely New Orleans-ba kalauzolja el a játékost. A körülmények azonban nem a legideálisabbak, hiszen a vietnámi háború már 13 éve tart, az Egyesült Államok közhangulata pedig ennek megfelelő. Kennedy halála után az elnöki székbe Lyndon B. Johnson került, aki bár sokat tett a polgárjogok elterjedése érdekében, külpolitikában tapasztalatlan volt, így egyre inkább megerősödtek a háborúellenes mozgalmak. Ebbe a miliőbe csöppen bele a Mafia 3 főszereplője, Lincoln Clay, aki a vietnámi háborúból tér meg a jazz fővárosába, hogy ott rögtön bajba kerüljön, majd az alvilág főnökévé váljon. A 2002-ben megjelent Mafia gyorsan kultstátuszba emelkedett, de a folytatása már nem érte el azt a minőségi szintet, amit az Illusion Softworks 2002-ben létrehozott. Én mindenesetre kíváncsian várom a híreket a folytatásról, és nagyon remélem, hogy 2016-ban egy újabb remek Mafia játékot kapunk majd a kezeink közé.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A disztópikus témájú könyvek éve óta hódítanak, nemcsak a fiatalok, de az idősek körében is. A The Surge című játék, mely 2017-ben érkezik, szintén egy végnapjait élő Földön játszódik, ahol a technikai fejlődés vezetett el az emberi civilizáció hanyatlásához. Az enyhén sci-fi beütésű akció-RPG-t a Deck13 készíti és egyelőre nincs túl sok információ róla, de ez a jövőben biztos változni fog.

és a kisebb érdekességek...

Annyi mindent hallottunk már, hogy mi nem fog szerepelni a Star Wars: Battlefront című játékban, hogy örömmel nyugtáztuk, hogy azért lesz légiharc a régóta várt SW játékban. Véleményem szerint sokkal jobban néz ki ez a játékrész, mint a bolygók felszínén való futkározás és lövöldözés, de az már tény, hogy a Battlefront egy igen pörgős, gyors élményt fog kínálni.

Az idei év eddigi legaranyosabb platformjátéka, az Ori and the Blind Forest kiegészítőt kap, mely valamikor még idén megjelenik. A fejlesztő Moon Studios azonban nemcsak a kiegészítőt, de a játék Definitive Edition változatát is bejelentette, mely az ígéretek szerint „az Ori valódi változata lesz”. Ezt persze sokan lehúzásnak érzik, így az lenne a legtisztességesebb, hogy az eredeti játékot megvásárlók ingyen/kedvezményes áron kaphassák meg a teljes Ori kiadást.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Személyes kedvencem, Lara Croft is tiszteletét tette a Gamescom Microsoft konferenciáján, egy kellemes, akciódús játékmenet videóval, melyben a fejlesztő bemutatta, hogy mennyit fejlődött a régészleány harci tudása. Nagyon jó lesz a Rise of the Tomb Raider (bár a címmel még mindig tudtam megbarátkozni), és alig várom, hogy elmerülhessek Lara újabb, veszélyekkel teli kalandjában. 

A Robert Space Industries által fejlesztett Star Citizen mellett hamarosan érkezik egy másik űrszimulátor is, mely a Dreadnought címet viseli. A tavaly bejelentett játék fejlesztése kezd a végéhez érni, hiszen már lehet jelentkezni a bétatesztre. Én szurkolok a sikerének, hiszen a 90-es években a műfaj virágzott (lásd: Wing Commander sorozat, Freespace: The Grear War), majd lassan a kihalás szélére sodródott. A Star Citizen több tízmillió dolláros sikere azonban bebizonyította, hogy az emberek szeretnek az űrben kalandozni, így csak remélni lehet, hogy egyre több ilyen program fog megjelenni.

A 90-es évek egyik legjobb taktikai-stratégiai játéka, a Jagged Allience is visszatérhet valamikor egy minőségi résszel, hiszen a Nordic Games megvásárolta a széria jogait. Az első Jagged Alliance 1994-ben jelent meg, és azonnal kritikai siker lett. Az egykor kultstátusznak örvendő sorozat hírneve a legutolsó részekben erősen megkopott, így az a legfontosabb kérdés, hogy a Nordic Games mit tervez a jogok tulajdonosaként.  

*(A cikk a szerző és nem a szerkesztőség egyöntetű véleményét tükrözi.)