Bő két hete jelentette be a Good Old Games csapata, hogy bevezetik a regionális díjazást. Ez a döntés rengeteg játékost felháborított -- a legtöbben azt vetették a srácok szemére, hogy ezzel a portál egyik alappillérét roppantják meg. A GoG ugyanis két mottóval indult útjára annak idején: a DRM-mentesség, és az egységes árazás. Mindkettő kényes kérdés, hiszen a kiadók érdekével ellentétes dolgok ezek, emiatt sem sikerült megszerezni pár címet, miután a jogtulajdonosok nem adták áldásukat vagy az egyik, vagy mindkét feltételre.

Ördögi csapda ez, hiszen ha a GoG fejlődni szeretne, és minél több játékot kínálni a vásárlóknak, ráadásul nemcsak régieket, de friss alkotásokat is, akkor kénytelen ezen elvekből engedni -- ez viszont érthetően kiborítja a bilit azon régiókban élőktől, akik emiatt drágábban vehetik meg az adott portékát, mint „dolláros” társaik. Így történt ez most is: több mint tízezer (!), leginkább negatív komment futott be a hivatalos fórumra, és nyilvánvalóvá vált, hogy valamit kezdeni kell a helyzettel, ha a csapat nem akar kiesni a pikszisből. Nos, ez megtörtént.

A Good Old Games két vezetője, Marcin Iwinski és Guillaume Rambourg nyílt levélben ismerte el cégük tévedését, és kért elnézést mindenkitől, bejelentve, hogy visszatérnek az egységes díjszabáshoz -- bár a könnyebb érthetőség kedvéért a látogatók saját hazájuk pénznemében láthatják majd az árakat, de lehetőségük lesz arra, hogy dollárban fizessék ki az adott összeget. Mindez azonban nehezebbé teszi a megállapodást a regionális díjszabáshoz ragaszkodó kiadókkal, ezért a csapat bátor döntést hozott: amennyiben egy cég csak ilyen feltétellel hajlandó aláírni egy szerződést, a játékok eladásakor a különbözetet a GoG saját zsebből fizeti ki, egész pontosan a magasabb árral sújtott vásárlók bizonyos mennyiségű, 5,99 és 9,99 dolláros kupont kapnak, amit teljes egészében levásárolhatnak. Az egyik érintett játék az Age of Wonders 3, ahol a Standard Edition mellé az európai (pontosabban az oldal kiírása szerint az Egyesült Királyságban élő) játékosok egy 9,99 dolláros, a Deluxe Edition mellé pedig két 5,99 dolláros kuponhoz jutnak, de hasonló „Fair Price Package” jár a (tegnap elhalasztott) Witcher 3: Wild Hunt és a Divinity: Original Sin mellé is.

Megsüvegelendő döntés, ami kétségkívül szokatlan ebben a profitközpontú iparban, de a Good Old Gamestől azért nem olyan meglepő ez a mentalitás, sőt, igazából ezért szerettük meg őket, és, ahogy a levél címe is utal rá: ezzel visszatértek a gyökereikhez.