4. menet: Játékmenet - győztes a GTA 5

A GTA San Andreas játékmenete pofonegyszerű: adott egy lecsúszott hős, CJ, aki a bátyja kiszabadítása érdekében elvállal minden szennyes munkát a környéken. Odarobogunk az adott betűvel jelölt helyszínre, felvesszük a melót, elvégezzük így vagy úgy, kapunk némi pénzt, és már mehetünk is a következő útra, ennyire egyszerű az egész. Ezt a receptet a sorozat gyakorlatilag a GTA 3 óta alkalmazza, így nem csoda, hogy egy évvel ezelőtt még azt hittük, nem lesz forradalmi a GTA 5 sem. Pedig egyelőre úgy néz ki, hogy de: először is nem egy hőst kapunk, hanem három minden hájjal megkent rosszfiút, akik nem csak viselkedésükben és külsejükben térnek el egymástól, de a küldetések közti magánéletük is más-más kihívások elé állítja a játékost. Ráadásul bármikor válthatunk köztük, egy gombnyomás az egész, nincs se töltőképernyő, se kötelező scriptek. És ez bizony forradalom a javából, méghozzá nem csak GTA-fronton! Ha ehhez hozzávesszük a lépésről lépésre megtervezhető rablásokat és egyéb lehetőségeket, könnyen belátható, hogy ha csak be nem fagy a pokol, a Rockstar a GTA 5-tel köröket ver majd a GTA San Andreas játékmenetére. Ámen!

5. menet: Humor - győztes a GTA San Andreas

A GTA-sorozat híres a kegyelmet nem ismerő humoráról, és e téren eddig messze a San Andreas vitte a pálmát. Ha jobban megnézzük, az egész játék egy hatalmas vicc, gyakorlatilag önmaga paródiája: adott a gettóból előtörő kisstílű gangszta, aki egy nap úgy dönt, hogy a jó cél érdekében végigveri a teljes San Andreas-i alvilágot. Mindeközben persze szigorúan elutasítja a drogokat, mert az rossz, értem, és még a titkosszolgálat kedvéért is hajlandó bűnbe esni, nem is akárhogy. Persze ez alatt jut ideje rá, hogy Las Venturas mindenható urává váljon, megvásárolja az állam összes jól menő üzletét, majd istencsászár bűnöző atyaúristen volta ellenére is egymaga nyomul be a Los Santos-i nyomornegyed egy elfeledett bandavezérének bázisára, hogy kalandjait a város romba döntésével, és egy egészséges gyorséttermi túrával koronázza meg. Hát kell ennél nagyobb ökörség? Ezzel szemben a GTA 5 eddigi videói, képei és beszámolói inkább a negyedik rész visszafogott, szarkasztikus humorát csillogtatják, ami szintén klassz, de nem biztos, hogy illik a napfényes, szabadsággal nyakon öntött miliőhöz. A GTA San Andreas tehát egyedi és megismételhetetlen marad ezen a téren.

6. menet: Elérhetőség - győztes a GTA San Andreas

A GTA San Andreas 2005 nyarán PC-re is megjelent. Ezen kívül elérhető Xboxon, Xbox 360-on, PS2-n és PS3-on, sőt, még Macintosh platformon is. Ezzel szemben a GTA 5-öt egyelőre csak és kizárólag Xbox 360-ra és PS3-ra jelentette be a Rockstar Games. A PC-s megjelenésről hallottunk ugyan pletykákat, de az E3 idején nem érkezett bejelentés, mint ahogy egy remélt nextgen portról sem adtak közkézre semmit a kiadótól. A GTA San Andreas tehát egyelőre toronymagasan vezet a PC-s játékosok szériaszintű népszerűségi listáján, mert egyszerűen könnyebben hozzáférhetünk, megvehetjük egy sor online áruházból és még ma is nagyon jól elszórakozhatunk vele. Ráadásul, ha már PC, akkor modok -- még az olyan, eleinte teljesen GTA-idegen játékelemek is meghonosodtak a programban, mint a multiplayer, hála pár lelkes moddernek. Összefoglalva tehát, a GTA San Andreas mindenkinek örömet okozhat, a GTA 5 pedig jelen állás szerint csak a konzolok tulajdonosait hivatott kényeztetni.

Eredményhirdetés

Na, igen, az állás jelenleg 3:3, és míg a GTA 5 meg nem jelenik, képtelenség megmondani, hogy változik-e majd a meccs végkimenetele. Mi mindenesetre egyik befutóra sem mernénk magas téteket tenni, mert akármilyen jónak is tűnjön az új Grand Theft Auto, sajnos a sorozat annak ellenére, hogy eddig minden alkalommal elkápráztatta a játékosokat, mutatott már visszaesést, és látatlanban nem lenne bölcs dolog nyilatkozni. Annyi azonban biztos, hogy a szeptember 17-i GTA 5 megjelenés piros betűs ünnep lesz a PC Guru naptárjában!

Érdekel a GTA 5? Jó hírünk van: a júniusi PC Guruban részletes előzetest olvashatsz a játékról, sőt, most akár PC Guru előfizetéssel is tiéd lehet a GTA 5 Xbox 360 és PlayStation 3-ra!

1 2