GTA4-csúszás: A PS3 a bűnbak?Bár sem a kiadó, sem a fejlesztő nem nyilatkozott még konkrétan arról, mi is volt a baj, a Take-Two egyik fő befektetőjének, a Wedbush Morgannek képviselője, Michael Pachter konkrétumokkal szolgált – persze, ha értesülései helytállóak. Ő ugyanis azt állítja, hogy a gondot a PlayStation3 portolás jelenti, a Rockstar szenved a japán konzolra adaptálással, és kénytelenek voltak belátni, hogy a határidőre nem tudják teljesíteni a feladatot. Pachter azt is feltételezi, hogy a kiadó kötött egy megállapodást a Sonyval, melynek értelmében nem fogják előbb piacra dobni az Xbox 360-as verziót, noha az már tulajdonképpen kész van, és novemberben, időben szállítható is lett volna. (Hozzáteszem, a dologban azért lehet valami, hiszen tudvalevő, hogy nagyon nehéz a PS3 architektúrájára programozni, ez az egyik oka a konzol bukdácsolásának , hiszen késnek az exkluzíve rá írt játékok, és a fejlesztők sem szeretik, lásd a tegnapi QuakeCon hírünket, ahol John Carmack jelentette ezt ki).

A képviselő azt is hozzátette, az utóbbi időben a kiadó szerencsére többségében jó döntéseket hozott, de néhány strukturális változtatnivaló még akadt. A már általunk is említett „zöld lámpás” eljárás (csak azon játékok fejlesztését vállalják be, amely a piacon sikeresnek prognosztizálható) az új projektek esetében működik, ám a Manhunt vagy most a GTA IV csúsztatása, illetve az éppen hegesztett címek monitorozása elhibázott. Elemzése végén megállapítja: „Amíg nem látunk bizonyítékot a fejlesztés alatt álló játékok jobb ellenőrzésére, illetve nagyobb gondosságot a projektek kiválasztásában, nem vagyunk meggyőződve arról, hogy a vállalat az elkövetkező években jelentősebb piaci részesedéshez jutna.”

GTA4-csúszás: A PS3 a bűnbak?Szavait az élet amúgy máris igazolta. Múlt kedden a Take-Two részvényei 16,91 dollárt értek a tőzsdén. A bejelentés óta az árfolyam zuhan, a tegnapi napon 13,59-en állt meg, ami 19%-os esést jelent. A vállalat értékpapírjainak legalacsonyabb árfolyama az elmúlt pénzügyi évben 10,41 dollár volt, amitől már nincsenek messze, és akár negatív rekordot is dönthetnek. Mindez persze a konkurencia malmára hajtja a vizet, hiszen a befektetők most inkább más kiadók papírjai közül válogatnak: az EA 5,6%-os emelkedéssel 52,84-en zárt, az Activision 19,66 dolláron (+4.35%), a THQ 28,03-on (+1,85), a Konami 24,07-en (+3,62%).

Eközben több külhoni szaklap arról ír, ami nagyjából a fenti, tőzsdei trendre reflektál más aspektusból, hogy milyen játékok nyernek sokat a GTA4 csúszásával, hiszen a termék nagyon nagy durranás lett volna, ami néhány százaléknyi vásárlót és figyelmet elvont volna más címekről (főleg a kisebb pénzűek esetében, akiknek nincs lehetősége minden, nekik tetsző cuccot egyszerre a kosárba pakolni). A CVG magazin PC-t is érintő listáján szerepel a Bioshock, a Call of Duty 4: Modern Warfare, az Assassin’s Creed, a Haze, illetve a csak konzolos vonalon az Army of Two, plusz a két PS3-exkluzív akció, a sárkányos Lair és a vörös hajú amazonnal domborító Heavenly Sword.



A hír végére még valami, ami a Take-Twohoz kacsolódik: a korábban már szintén megírt per, mely a kiadó korábbi vezetői ellen folyik a részvényvisszadátumozási ügyben. A vállalat volt elnök-vezérigazgatója, a 35 éves Ryan A. Brant korábban már bűnösnek vallotta magát, és New York Állam Legfelsőbb Bíróságának már be kellett fizetnie 7,3 millió dollár büntetést. Emellé 1-4 évnyi börtön is várt volna rá, ám mivel megbánást tanúsítva együttműködött a hatóságokkal, ezt nem kell letöltenie, a bíróság 5 év próbaidőre felfüggesztette a büntetés végrehajtását.