Az Észak-Amerikában délután startoló Steam Big Picture lehetővé teszi azt, hogy személyi számítógépünket gyakorlatilag egy konzollá varázsoljuk: a gépet rá kell kötni egy tévére (monitorról is használható), majd a programon belül beállítani, hogy a bekapcsoláskor rögtön ez induljon el, s egy laikus nem is tudná megmondani a különbséget. A kezelőfelület letisztult, a menüpontok felnagyítottak, hogy a kanapén ülve is láthatóak legyenek, a játékokat pedig egy gamepaddel (egér és billentyűzet is támogatott) tudjuk irányítani.

A funkciókat tekintve a Steam Big Picture természetesen ugyanazt nyújtja, mint a normál Steam, tehát játékokat vásárolhatunk, a barátainkkal beszélgethetünk, sőt az internetet is zavartalanul böngészhetjük, mindebben pedig segítséget nyújt egy új, innovatív virtuális billentyűzet, mert ugye a klaviatúrának nincs helye a nappaliban.



A Valve úgy oldotta meg a hagyományos képernyő-billentyűzetek lassúságát, hogy alaposan megváltoztatták az elrendezést. A karakterek egy virág szirmain kaptak helyet, választani közöttük pedig úgy tudunk, hogy az analóg kart az egyik irányba eltoljuk, majd a kívánt betű színének megfelelő gombot lenyomjuk. Állítólag ez sokkal gyorsabb, mint a hagyományos kiosztás, de persze meg kell szokni a kezelést.

A Steam Big Picture nagyon leegyszerűsítve egy alternatív kinézet a mindannyiunk által olyan jól ismert Steamhez, ám a külsőségek nagyon csalókák tudnak lenni -- ez ugyanis az első lépés egy nagyobb tervben, aminek köze lehet a Valve konzolos/hardveres törekvéseihez. Egyelőre azonban a Valve nem beszél a jövőről, kivár, hiszen látni akarják, hogy az emberek mit kezdenek ezzel, hogyan viszonyulnak hozzá.