Valahol egyszerre lenyűgöző és ijesztő a Huawei útját követni az utóbbi pár évben. Miután a Trump-adminisztráció 2019 májusában nemzetbiztonsági kockázatnak ítélte és kitiltotta Amerikából, a kínai óriás, bár a döntés érezhetően súlyosan érintette, nem adta fel, és miután a tiltás következtében nincs lehetősége, hogy a Google különböző szolgáltatásait használja, elkezdte kiépíteni a saját független Android-ökoszisztémáját. Még ha kezdetben valaki kételkedett is ennek életképességében és tartósságában, a helyzet jelenleg önmagáért beszél. Gyakorlatilag ott tartunk, hogy az újabb telefonok és eszközök gyártásán túl a cég egy kimondottan fejlesztőbarát app store-ral és saját szolgáltatások seregével próbálja tartani a frontot és visszanyerni azt a pozíciót, ahonnan a tiltás kibillentette.

huawei-nova-9-release-date-price-specs-mainthumb800.jpg

Minőségi kívül-belül

Ezeknek a törekvéseknek a legfrissebb termése a nova 9 okostelefon, mely Kínában már néhány hónapja elérhető, alapváltozata pedig immár Európában is. Külsőre semmi okunk a panaszra: 130x73.7x7.8 mm-es méretek, súlyra alig 175 gramm, 6.57 hüvelykes kapacitív OLED kijelző 120 Hz-es képfrissítéssel, 2340 x 1080-as felbontással, az előlapi 32 megapixeles kamera természetesen a kijelző mögött, a hátlapon pedig összesen négy kamerával (50, 8, 2, 2 megapixeles), körkörös elrendezésben. A burok alatt 8 magos Qualcomm Snapdragon 778G chip és Adreno 642L grafikus processzor, 8 GB memória, modelltől függően 128 vagy 256 GB háttértár, a modern okostelefonoktól elvárható szenzorok és egy 4300 mAh kapacitású akkumulátor található, mely a készülék egyik kiemelt erőssége is, ugyanis 66 W-os töltési kapacitással durván 40 perc alatt teljesen feltöltődhet.

20211021164146.jpg

A Harmony OS 2.0 kezelése és használata, mely lényegében az Android 10 módosított, a Huawei számára testreszabott változata, nem tartalmaz túl sok újdonságot vagy szokatlan elemet. A szembetűnő különbség a Google megszokott alkalmazásainak hiánya, ezeket ugyanis a cég saját Petal szolgáltatásai helyettesítik (a Play-t pedig az App Gallery), melyekből viszont több már a telefonra előre telepítve érkezik. Ezek közül a tesztelés során a legtöbbet a beépített videoszerkesztővel, a Petal Clippel játszottam, mellyel szemben ugyan kezdetben voltak fenntartásaim, azonban a próbálgatás során egészen hatékonyan tudtam vele a felvett klippeket vágni, szerkeszteni, effektekkel, képbevágásokkal kiegészíteni. Ennek fő oka, hogy a nova 9 legnagyobb erősségének a videorögzítés bizonyult. Ugyan kameráival a sima fényképezés során is bőven teljesítette az elvárt szintet, videózás esetén képes akár 4K felbontást is rögzíteni (30 fps mellett), a felvétel során pedig megszakítás nélkül, egy gombnyomással váltogathatunk, hogy az előlapi vagy hátlapi kamerát szeretnénk-e használni. Ezek a megoldások és jellemzők vlogoláshoz, gyors videóposztok gyártásához kimondottan hatékony és hasznos eszközzé teszik a modellt.

20211021170031.jpg

Eltiltások

Minden előnye mellett azonban sajnos adott két tényező, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül, és bármennyire is érződik a Huawei igyekezete, sajnos rányomják bélyegüket a végeredményre. A tiltás miatt elérhetetlen appok pótlására tett kísérletek ellenére sajnos akadnak olyan, szinte alapértelmezésnek számító alkalmazások, amelyekről le kell mondanunk. De még ennél is zavaróbb, hogy a szankciók miatt továbbra sincs 5G, holott a hasonló árkategóriában mozgó konkurensek szinte mindegyike felkínálja ezt. A végső kérdés így az, hogy tetszik-e a Huawei többi szolgáltatása, bizalmat szavaztok-e neki és mindez ér-e annyit, hogy bizonyos funkciókról lemondjatok az érdekükben. Potenciál, érték és színvonal ugyanis tagadhatatlanul van, de a valódi csúcskategóriától, felhasználói szemmel, gyakorlatilag el van barikádozva.