pcguru-ajanlott2590x150.jpg

A megfelelő gamer egér kiválasztása manapság már egyáltalán nem egyszerű. Ha nem tudjuk, mire kell figyelni a vásárláskor, a modellek szinte végtelen listája csúcsosodhat előttünk, és hamar a bőség zavarával küzdhetünk. Az alapvető, a megvételt meghatározó aspektusoknak olyanoknak kell lenniük, mint a hatékony érzékelők, a masszív gombok, vagy a kényelmes forma, de a háttérvilágítás, vagy a súly sem kevésbé fontos szempontok. És mi a helyzet az egér méreteivel? Nagynak vagy kicsinek kell lennie? Nehezebbnek, esetleg könnyűnek? Mindez persze elsősorban ízlés kérdése. Van, aki a nehezebb egereket részesíti előnyben, emelt, kényelmes hátlappal és ergonomikus kialakítással, míg akadnak olyanok is, akik az ultra-könnyű darabok szeretik, amelyek nemcsak a pörgős online játékokban, hanem a mindennapokban is remekül használhatóak, tehermentesítve a csuklót. Az SPC Gear LIX Wireless párosa a gamer cincogók második "faját" képviseli.

A "LIX" római számokkal "59"-et jelent, ami jelen esetben a súlyt kellene jelentse, de a vezeték nélküli változatoknál ez már nem annyira helytálló – erről majd kicsit később. A további egyedi jellemzők közé tartoznak a Kailh GM főgombok és a PTFE egérlábak. Látványos RGB világítás és teljes szoftveres testreszabhatóság is helyet kapott bennük, szóval abszolút a mai kor igényeihez lettek igazítva. A vezetékes változatok azért is lettek annyira népszerűek, mert abszolút megfizethetőek. Mindkét esetben a 20.000 Ft alatti tartományba illeszkednek, még akkor is, ha a fehér színű változatot (Onyx) választjuk, amit épp a napokban láttam egy tízesért. A LIX-széria olyan népszerűnek bizonyult, hogy a lengyel gyártó végül úgy döntött, hogy a vezeték nélküli LIX modellekkel is megörvendezteti a játékosokat, igaz, egyelőre csak fekete színben.

Az alap változat szokásos papírdobozt kapott, de a Plus szilárd, műanyag tárolóban érkezik, aminek kifejezetten örültem. Ez a szállíthatóságot máris megoldja, ha esetleg magunkkal kellene vinnünk. Korábban a LIX Plus lakkozott felületet kapott, ami több szempontból sem volt a legjobb döntés, pláne, ha a dobozában vittük erre-arra, és a tokhoz dörzsölődve hajszálkarcok kezdtek megjelenni rajta. Itt viszont már tisztességesen ki vannak öntve színezett műanyagból az alkatrészek, ami kiküszöbölte a korábban látott problémát – tök jó, hogy egy ilyen kis apróságra is figyeltek! A LIX Plus Wireless modell esetében egy akár 19 ezres érzékenységgel dolgozó PixArt PAW3370-es szenzorral van dolgunk (kistestvérénél ugyanez PAW3335-ös), valamint 2,4 GHz-es vezeték nélküli csatlakoztathatósággal (egy dedikált USB-adapternek köszönhetően) és tartós Kailh GM 8.0 gombokkal (összesen hattal), amelyek élettartama akár 80 millió kattintás. Ezek alapvetően a legfontosabb jellemzők, amelyek megkülönböztetik a vezeték nélküli modellt a vezetékestől. 

A vezeték nélküli változat némi plusz súlyt kapott (az akkumulátor miatt), de szerencsére nem sokat, mindössze 10 grammal kövérebb a kábeles elődökhöz képest. A méhsejt kialakítás megmaradt, az akksi kapacitása pedig 300 mAh, ami akár 7 napos üzemidőt biztosít. Ha az ergonómiát nézzük, itt nincs mit ragozni: nagyon kényelmes a használata, szimmetrikus felépítése és közepes mérete miatt pedig abszolút univerzális mindkét egér. A szoftveres beállítások között szó szerint minden szükséges opciót megtalálunk, például egy töltésjelzőt, ami gyakran hiányzik a konkurenciánál. Az összes opció négy különböző kategóriába van osztva: a Key Settings beállítások között az egyedi gombok és profilok hozzárendelését, a DPI Settingsben a LOD-értéket és a finomhangolást végezhetjük, míg a Lighting fülön a megjelenő RGB-világítást szabályozhatjuk. A makrók rögzítésére és mentésére külön lapot is kaptunk.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Az a helyzet, hogy az SPC ismét bebizonyította, hogy hallgatnak a fogyasztók visszajelzéseire. A LIX-széria jelenleg az egyik legjobb, ha a pénztárcabarát/középkategóriás gamer egerekről van szó, a LIX- és a LIX Plus Wireless pedig szinte hibátlan. Azért csak szinte, mert az oldalsó gombok bizony hajlamosak a lötyögésre, valamint egy jobb görgő is helyet kaphatna a következő modellekben, de igazából ez már csak kukacoskodás. Ár/érték arányban teljesen korrekt mindkét vezetékmenetes változat. Van bennük egy remek érzékelő, nagyon jó teljesítmény, masszív felépítés, nagyszerű anyagok, minimálisra vett súly és teljes testreszabhatósági támogatás a saját szoftver által. Nem sokkal durvább az áruk, 20.000 Ft környékén már ki lehet fogni itt-ott, szóval, ha most vennél gamer egeret, mindenképp érdemes ezekkel szemezned, mert kevés jobb alternatívát találsz ebben a kategóriában!