pcguru-ajanlott2590x150.jpg

Gamer kiegészítőkkel mostanában túlzás nélkül Dunát lehetne rekeszteni, így nem is annyira meglepő, hogy a hatalmas felhozatalban néha elkallódik egy-egy gyártó neve. Tipikusan így járt a lengyel SPC Gear is, aminek termékeivel elég ritkán lehet idehaza összefutni, pedig a maguk árkategóriájában több mint korrektnek mondhatóak. Az SM950-es mikrofonról például kifejezetten jó volt a véleményünk, és a LIX Plus egérre, valamint a GK630 Tournament Kailh RGB mechanikus billentyűzetre sem lehet túl sok panaszunk.

Már majdnem elegáns

A LIX Plus egyik fő érdekessége, hogy a gamer termékektől megszokott kartondoboz helyett egy masszívabb műanyag tárolóban érkezik. Persze ez csak egy amolyan apróbb extra, de azért így is ad némi prémiumérzetet az egésznek. Nagy kár, hogy ez csak addig tart, amíg ki nem bontjuk a csomagot. Maga az egér egyszerű, matt fekete testet kapott, amivel nincs is gond, viszont a három extra gombja (kettő a bal oldalon, egy pedig a görgő alatt található) nagyon olcsó kinézetű vörös műanyagból készült, ezzel alaposan lerontva az összképet.

A LIX Plus másik különleges tulajdonsága a méhsejtes, avagy kilyuggatott kialakítás, aminek papíron az lenne a feladata, hogy drasztikusan lecsökkentse a termék súlyát, itt azonban valahogy nem érződik ez a jótékony hatás, főleg akkor, ha valóban egy könnyű egérről, mondjuk a Cooler Master MM710-ről váltunk át az SPC Gear megoldására. Mondjuk a LIX Plus így sem érződik olyan nagyon lomhának, de azért kezeljük fenntartásokkal a dobozon díszelgő „ultralight gaming mouse” feliratot.

spc-gear-teszt-07.jpg

Tűpontos mesterlövész

A LIX Plus kinézete és súlyozása nem a legtökéletesebb, azonban szerencsére az egér ettől függetlenül elég jól teszi a dolgát. Mi a teszt során elsősorban különféle FPS-ekkel tettük próbára az SPC Gear üdvöskéjét, hiszen mégiscsak ezek a címek igénylik a legprecízebb célzást, és igazából sehol sem csalódtunk a tapasztaltakban.

Legyen szó a Doom Eternal és a Titanfall 2 kegyetlen tempót diktáló összecsapásairól, vagy a CS:GO sokkal kiélezettebb, sokkal pontosabb célzást megkövetelő meccseiről, a LIX Plus mindenhol remekül teljesített. Ráadásul több lépcsőben állítható érzékenységének hála villámgyorsan testre is tudjuk szabni, ami szintén jól jöhet például a játékok közti váltásnál. Plusz a LIX Plus alján található RGB világítás esténként nagyon szépen beragyogja az egész szobát, ha esetleg lámpát is keresnénk a gamer perifériáink mellé.

spc-gear-teszt-06.jpg

Kicsi a bors, de erős

A LIX Plus mellett lehetőségünk volt a gyártó GK630 Tournament Kailh RGB billentyűzetét is letesztelni, mely szintén egy megfontolandó ajánlatnak mondható. Maga a klaviatúra egy kicsi, kompakt darab, ami alumínium házának köszönhetően könnyed, de ugyanakkor masszív is. Kedvező méreteinek hála kis helyen is elfér (a Patriot Viper V770-ről váltva például ég és föld a különbség), azonban fontos megjegyezni, hogy a mérnökök a numpadot és a média gombokat beáldozták a kompakt kialakítás oltárán.

Arról sem szabad továbbá megfeledkezni, hogy a billentyűk háttérvilágítása sem sikerült a legjobbra. Amíg csak az előre beállított mintázatok között váltogatunk, addig nem lesz semmi problémánk, azonban amint áttérünk a SPC Gear saját szoftverének a használatára, egyből jönnek majd a gondok. A program segítségével kikevert színek ugyanis jelentősen eltérnek attól, amit a billentyűzeten tapasztalhatunk, és bár így sem lehetetlen minden billentyűt pont olyan színűre beállítani, amilyenre szeretnénk, azért egy működő szoftvernek jobban örültünk volna.

spc-gear-teszt-09.jpg

Ropogjon az a géppuska

Ha viszont a LED-es világítás jelentette nehézségeken túl tudunk lépni, akkor azt fogjuk tapasztalni, hogy a GK630 egy több mint korrekt mechanikus billentyűzet. A Kailh kapcsolói remekül teszik a dolgukat, a nyomáspontjuk határozott, leütéskor pedig szépen és gyorsan reagálnak, így a billentyűzet abszolút alkalmas játékokra, akár a Resident Evil Village kampányát szeretnénk kipörgetni, akár a Hood: Outlaws & Legends PvPvE meccseinek ugornánk neki.

Emellett pedig a GK630 gépeléskor sem fog cserbenhagyni minket. Mi a teszt során számtalan hírt és jó pár cikket ezzel írtunk meg a PC Guru Online felületére, és igazából teljesen elégedettek voltunk az eredménnyel. Az SPC Gear billentyűzetén ugyanis kifejezetten jó élmény gépelni, nem fogunk félreütni, csak arra készüljünk fel, hogy a mechanikus billentyűzetekre jellemző erős, agresszív kattogást, lehet, nem fogják tolerálni a családtagjaink.

spc-gear-teszt-08.jpg

Visszautasíthatatlan ajánlat?

Mindent összevetve nem igazán lehet panaszunk az SPC Gear nálunk járt perifériáira. Igaz ugyan, hogy a LIX Plus extra gombjai kicsit olcsóan néznek ki, ahogy az egér méhsejtes kialakítása sem csökkenti igazán annak a súlyát, míg a GK630-nál a LED-es háttérvilágítás beállításaival lehetnek gondok, ezeket a hátrányokat azonban jól ellensúlyozza a két termék ára. A LIX Plus ugyanis 15 ezer forintért, a GK630 pedig 19 ezer forintért lehet a miénk, ennyiért pedig bőven megéri elgondolkodni mindkét periférián.