pcguru-ajanlott2590x150.jpg

Az Xboxot sok minden miatt lehet szidni, a hozzá járó kontrollerbe azonban enyhén szólva is nehéz belekötni. A Microsoft már a korábbi konzolgenerációk esetében is nagyon jól eltalálta ezt az aspektusát a gépeknek, az Xbox Series X és Series S esetében pedig tovább finomított a jól bevált recepten, épp ezért a végeredményre már egy szavunk sem lehet. A PowerA Fusion Pro azonban bemutatta, hogy legyen akármilyen tökéletes egy koncepció, valamennyit mindig lehet még javítani rajta.

powera-fusion-03.jpg

Súlyos egy játékos

A PowerA Fusion Pro egy szétcsúsztatható kartondobozban érkezik, melyben a kontrolleren túl ott lapul egy töltőkábel, négy extra ravasz és két bónusz analógkar is. A csomagban mindezek mellett ráadásul helyet kapott egy roppant stílusos tároló doboz, aminek segítségével bárhová magunkkal vihetjük új szerzeményünket és annak minden extráját.

Első pillantásra a PowerA Fusion Pro eléggé hasonlít a hagyományos Xbox Series X kontrollerre, csak a D-Pad és az Xbox logó kialakítása, valamint a gombok körül húzódó fémdíszítés jelent némi különbséget. Ha azonban kézbe vesszük a kontrollert, egyből tapasztalni fogjuk, hogy vannak itt más eltérések is. Egyrészt a PowerA Fusion Pro jóval súlyosabb, mint a Microsoft perifériája, másrészt pedig kapott egy gumis bevonatot is, ami garantálja, hogy játék közben ne csúszkáljon a kezünk, cserébe viszont remekül gyűjti az ujjlenyomatokat és a port.

Emellett pedig azt is érdemes megemlíteni, hogy a PowerA Fusion Prót alaposan testre tudjuk szabni. A ravaszoknak például három érzékenységi fokozata is van, melyek között villámgyorsan válthatunk a hátoldalon elhelyezett kapcsolókkal, de emellett lehetőségünk van az analóg karok cseréjére is, ami szintén egy egyszerűbb műveletnek mondható. Plusz ugye a kontrollerhez jár további négy ravasz, melyeket a PowerA Fusion Pro hátuljára pattinthatunk fel, és  akár játék közben is kedvünk szerint beállíthatjuk, hogy milyen akcióra legyenek jók, ami azért egy komoly előny.

powera-fusion-01.jpg

Azt viszont mindenképp meg kell említenünk, hogy a PowerA Fusion Prónak se akkumulátora, se elemei nincsenek, így csakis vezetékes üzemmódban használható. A hozzá járó kábel cserébe viszont elég hosszú és strapabíró, ráadásul a csatlakozása is nagyon masszív, avagy attól sem kell félnünk, hogy játék közben kiesik a helyéről. Mégis, ha valaki mindenáron vezeték nélküli kontrollert akar venni magának, akkor itt sajnos nem találja meg a számításait.

Ezek az extrák pedig nemcsak papíron mutatnak jól, hanem a gyakorlatban is remekül muzsikálnak. Igaz, a súlyt kicsit szokni kell, ha előtte csak az alap Xbox kontrollert használtuk, de ezen a „nehézségen” hamar át lehet lendülni, onnantól kezdve pedig a PowerA Fusion Pro megvillantja a foga fehérjét. Mi a teszt során a Forza Horizon 4-től kezdve a Gears 5-ön át egészen a Resident Evil 7-ig minden zsánerben kipróbáltuk, és a kontroller sehol sem vallott szégyent.

Legyen szó akár pontos és precíz célzást igénylő túlélőhorrorokról, akár az analóg karokat próbára tevő száguldásról, a PowerA Fusion Pro minden környezetben megállta a helyét, programozható ravaszainak és állítható érzékenységének hála pedig tényleg mindig az adott cím igényeihez lehet alakítani a kontrollert, ami szintén hatalmas piros pont.

powera-fusion-02.jpg

Azt is meg lehet javítani, ami nem romlott el

Mindent összevetve a PowerA Fusion Pro számomra nagyon kellemes meglepetést jelentett, ugyanis egészen eddig meg voltam győződve róla, hogy az alap Xbox kontrollernél nem is kell több a konzolos játékhoz. A PowerA terméke azonban bemutatta, hogy igenis lehet javítani még egy kicsit a Microsoft formuláján, és bár a Fusion Pro azért így sem tökéletes (a kábeles kialakítás például sokakat elriaszthat, azt a gumis felületet pedig tényleg kész rémálom tisztán tartani), előnyei bőven kompenzálják a hátrányait.

Épp ezért, ha új kontrollert kerestek az Xboxotokhoz, erre, vagy a gyártó egyéb termékeire feltétlen vessetek egy pillantást, jó eséllyel nem fogjátok megbánni.