pcguru-ajanlott2590x150.jpg

A pandémia sokunk életét megváltoztatta – kinek nagyobb, kinek kisebb mértékben. Amit például szinte mindenki megérezhetett a saját bőrén, az az, hogy sokkal inkább előtérbe kerültek az otthoni hobbik. Ebben persze nincs semmi meglepő, hiszen mindenkinek fel kellett találnia magát olyan tekintetben, hogy mivel tölti ki a bezártsággal járó extra szabadidőt. Sokak számára a streamelés vagy a videózás lett ez az új kedvtelés: elvégre mikor gyártsunk saját tartalmat, ha nem most, jó esetben akár még barátainkat, ismerőseinket is szórakoztatva, vagy akár bevonva őket a buliba? Ha azonban ilyesmibe fogunk, akkor nem árt, ha megfelelő felszereléssel is rendelkezünk, hiszen lelkesedésünket és magabiztosságunkat határozottan megdobja, ha legalább a technika miatt nem kell aggódnunk. Az SPC Gear mikrofonfelhozatalának csúcsragadozója, az SM950 – mindenféle túlzás nélkül – hibátlanul megadja számunkra a szükséges hátteret.

Már maga a csomagolás is jókora igényességről árulkodik: a külső papírelemből előcsúsztatható doboz két réteg habszivacs között rejti az SM950 egyes építőelemeit. Ezek közül a legnagyobb és leginkább szembeötlő a rendkívül egyszerűen, különösebb zsonglőrködés nélkül összeszerelhető és rögzíthető kar, amely lényegében az első számú oka annak, hogy az SPC Gear mikrofonja végtelenül praktikusnak mondható. Az összesen három pontban állítható, emellett pedig a rögzítés tengelyében szabadon forgatható rendszer kellő rugalmasságot biztosít számunkra, így bárhogyan is legyen berendezve a kis gaming/streamer/videós sarkunk, lényegében garantálható, hogy biztosan találunk olyan pozíciót, amivel kényelmesen a szánk közelébe tudjuk igazgatni az SM950-est.

Aktuális tesztalanyunk „lelke” egy, az anyaghasználat tekintetében már első felkapásra is több mint meggyőző, kardioid karakterisztikájú mikrofon, ami a szakavatottaknak vélhetően magától értetődő, a témában kevésbé jártas olvasóinknak azonban bizonyára szükségeltetik némi extra magyarázat. Ez azt jelenti, hogy a mikrofon elsősorban a szemből érkező hangokra érzékeny, míg az oldalról, illetve különösen hátulról érkező jelekre jóval kevésbé. Hogy miért fontos ez? Azért, mert a beszédhang rögzítésére ez az optimális megoldás, mivel a szánk felől érkező hullámokat tökéletesen érzékeli, míg az egyéb zajokat (például a klaviatúra és az egér kattogását, vagy akár a hangszórónkból érkező zenét és hangokat) remekül kiszűri. Ha többszemélyes podcast adásokban gondolkodunk, akkor nem éppen ez a legjobb megoldás, ha viszont magunkban szeretnénk beszélni és rögzíteni, akkor pontosan ez az, amit keresünk.

Az SPC perifériája olyan szempontból is „kezdőbarát”, hogy különösebben nem kell szöszölnünk mindenféle beállításokkal: csak csatlakoztatjuk PC-nkhez, a kellemesen hosszú, több mint másfél méteres USB-kábel segítségével, aztán plug-and-play alapon már indulhat is a felvétel. Tiszta, erős, ugyanakkor kellemesen selymes, „rádiós” hangzás jellemzi az SM950-est, így ilyen tekintetben pontosan azt nyújtotta, amit vártunk tőle. Ráadásul nagy segítség, hogy a dobozban található egy popfilter is, amely segít kiszűrni az erősebb hangzók (főleg B és P) esetén felmerülő torzításokat, amivel még minőségibbé tehetjük felvételeinket. Az esetleges rezgések, vibrációk kiszűrését egy mikrofonkengyel is segíti, ha pedig valamiért gyorsan le szeretnénk némítani magunkat, akkor a mikrofon tetején található mute gomb megnyomásával egy szempillantás alatt megtehetjük ezt is – ilyenkor a jelzés kékről piros színre vált, így a vizuális visszacsatolás is megvan.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Miután hazánkban 30 ezer forint felett kezdődik az SM950 ára, ezért komoly elvárásokkal kezdtem el az SPC kütyüjének próbálgatását, végül azonban nem kellett csalódnom. Ha a hangunkkal akarunk dolgozni, és szeretnénk megadni ennek a módját, akkor ez egy rendkívül profi, árban viszont még bőven elérhető megoldás, amire mindenképpen megéri befektetni vagy váltani, ha hallgatóink és nézőink számára a legjobb hangminőséggel szeretnénk kedveskedni.