Napjainkban már egyetlen valamirevaló gamer gép sem lehet teljes mechanikus billentyűzet nélkül. És bár a játékra kihegyezett perifériákkal kapcsolatban relatív gyakran felmerülő kritika, hogy nem is olyan hasznosak, mint amilyennek a gyártójuk próbálja beállítani őket, azért azt el kell ismerni, hogy ezek a klaviatúrák akkor is jól tudnak jönni, ha nem egész nap a legfrissebb és legfelkapottabb címekkel nyomjuk. Jó példa erre a Patriot Viper V770, mely több mint ideális a játékhoz, azonban akkor is jól járunk vele, ha „csak” rengeteget szoktunk gépelni.

patriot-viper-v770-01.jpg

Felemás dizájn

Őszintén megmondom, a mai napig nem tudom, mennyire tetszik a Patriot Viper V770 kinézete. Első pillantásra nincs itt semmi gond: a billentyűzet alapjáraton a felsőkategóriát erősíti, és ennek megfelelően egy igen masszív és jól összeszerelt darab, aminek alumíniumból készült a váza. Ez eddig több mint korrekt, azonban a tervezők valamiért az egész klaviatúrát megszórták fekete műanyag elemekkel, és ettől a megoldástól kifejezetten olcsó lett az összhatása, legalábbis szerintem.

Ha viszont a kinézet okozta első sokkon túltettük magunkat, akkor látni fogjuk, hogy a Patriot Viper V770 valójában tömve van hasznos funkciókkal. Találunk rajta például egy USB és egy Jack bemenetet, valamint öt extra makro gombot is, és akkor a tetején található médiavezérlő kapcsolókról, és az egyik remek műanyag elemből előpattintható telefontartóról még nem is beszéltünk. A billentyűzethez jár továbbá egy mágneses csuklótámasz is, ami roppant kényelmes, csak sajnos a mágnesei nem a legerősebbek, így hajlamos elcsúszkálni a helyéről.

Érdemes lehet továbbá szót ejteni a gamer termékekre jellemző LED világításról, mely természetesen a Patriot Viper V770-ből sem maradhatott ki. Ezt a gyártó driverével akár gombonként is testre szabhatjuk, de ha nem akarunk ennyit pepecselni a tökéletes kombináció beállításával, akkor a klaviatúra tetején található nyolc gomb segítségével két pillanat alatt állíthatunk a LED-ek mintázatán és fényerején.

patriot-viper-v770-0300000.png

Egy mechanikus billentyűzet, ami nem kattog?

Kinézetre tehát elég felemásnak mondható a Patriot Viper V770 (bár persze az szubjektív, hogy kit mennyire zavarnak a műanyag elemek), ha azonban elkezdünk gépelni vagy játszani, egyből megfeledkezünk erről. A billentyűzetbe a Kailh piros kapcsolói kerültek, a klaviatúra pedig ennek megfelelően viszonylag csendesen üzemel, az egyes billentyűk lineárisan, jól érezhető aktuációs pont nélkül járnak.

A végeredmény magáért beszél: onnantól kezdve, hogy megszoktuk a billentyűzet kiosztását (a bal szélen sorakozó makro gombok azért meg tudják viccelni az embert), nagyon könnyen és gyorsan lehet vele gépelni, akár hosszabb szövegeket is, ráadásul a Patriot Viper V770 csuklótámasszal és anélkül is meglehetősen kényelmes, még akkor is, ha kisebb megszakításokkal egész nap használnánk. Egyedül az angol kiosztás lehet ezen a téren zavaró, de tapasztalataim szerint pár nap után azért ezt is meg lehet szokni.

patriot-viper-v770-02.jpg

Felemás vipera a felsőházból

Mindent összevetve a Patriot Viper V770 egy kellemes billentyűzetnek mondható, azonban így sem lehet mindenkinek ajánlani. Egyrészt a műanyag elemeknek köszönhetően a kinézete egy kicsit olcsóra sikeredett, másrészt pedig, bár a Kailh kapcsolói is szépen teszik a dolgukat, azért csak adja magát a gondolat, hogy egy ilyen drága klaviatúrában jobban mutatna a Cherry MX megoldása.

De ha valaki ezeken túl tudja magát tenni, úgy mindenképp érdemes egy pillantást vetnie a Patriot Viper V770-re, hiszen gépelésre vagy játékra abszolút alkalmas. Igaz, az ára elsőre kicsit borsosnak érződhet (hazánkban olyan 40 ezer forint környékén kapható), de ha egy kényelmes, nem túl hangos és hasznos apróságokkal is bőven ellátott klaviatúrát keresünk magunknak, érdemes lehet a Patriot Viper V770 megvételén is elgondolkozni.