A gamer címkével ellátott hardverek körében hatalmas népszerűségnek örvend az agresszív, letört élekkel operáló dizájn és a karácsonyfákat megszégyenítő fénnyel működő LED világítás, a BenQ azonban gondolt egy merészet, és mindkét alapkelléket lehagyta az EX2780Q néven futó monitorjáról. Aggodalomra azonban semmi ok, a kijelző azért így is használható játékra, és akkor még visszafogottan fogalmaztunk.

benq-1-monitor-01.jpg

A klasszikus dizájn kedvelőinek

A BenQ EX2780Q egy egyszerű, fehér dobozban érkezik, melyen a termék képe mellett annak minden fontos tulajdonsága is megtalálható. A kijelző 27 colos, ami napjainkban teljesen átlagosnak mondható, ehhez pedig egy meglehetősen kicsi, téglalap alakú talp jár, így nem kell az egész íróasztalt beáldoznunk új szerzeményünknek. És bár a talp első pillantásra nem tűnik túl stabil konstrukciónak, a látszat itt erősen csal, az anyagminőségre ugyanis egy rossz szavunk sem lehet. Az EX2780Q szilárd, mint a szikla, egyedül annyi hátránya van a kialakításának, hogy a képernyő magassága nem állítható, ahogy vízszintes forgatására sincs lehetőségünk.

A monitor összeszerelése viszonylag egyszerű, egy ember is simán megoldja (csavarhúzóval azért készüljünk, kelleni fog), miután pedig összepattintottuk az EX2780Q-t, érdemes egy pillanatra megállni és megcsodálni. A BenQ üdvöskéje ugyanis egy nagyon letisztult, nagyon elegáns, kávamentes kialakítást kapott, LED világítás és egyéb felvágós megoldások nélkül, így a klasszikus dizájn kedvelőinek sem lehet ellene semmi kifogása. Továbbá azt is érdemes megjegyezni, hogy a monitor alján és hátán található hangszórók meglepően jól szólnak: bár egy minőségi fülest természetesen nem tudnak kiváltani, a maguk kategóriáján belül abszolút korrektnek mondhatóak.

benq-1-monitor-02.jpeg

Játékra építve

Az elegáns kinézet önmagában persze semmit sem érne, ha a BenQ EX2780Q nem lenne alkalmas játékra, ilyesmiről azonban szerencsére szó sincs. A 27 colos monitor egy QHD (2560 x 1440 pixel) felbontású, 16:9-es HDR 400-as IPS panelt kapott, mely nagyon jó fényerővel, szép színekkel és remek betekintési szögekkel érkezik. Az pedig csak plusz bónusz, hogy az EX2780Q a szemünket is védi, ami szintén hasznos lehet, ha munka vagy játék miatt sokat szoktunk egyhuzamban a gép előtt ülni. Az én szemem például határozottan kevésbé fáradt el nap végére a tesztelés során.

Ami pedig a gamer vonalat illeti, itt sem érheti szó a ház elejét. Mi a tesztelés során az Observer: System Reduxot, az Assassin’s Creed Valhallát és a Raji: An Ancient Epicet néztük meg alaposabban, és a maga nemében mindhárom cím gyönyörűen festett, ahogy a filmek és videók is jól mutattak a kijelzőn.

Azok azonban, akik kifejezetten kompetitív játékokhoz és e-sportoláshoz keresnek maguknak új monitort, könnyen lehet, hogy csalódni fognak az EX2780Q-ban. A kijelző 144 Hz-es képfrissítése és az 5 ms-os válaszideje ugyan egyáltalán nem mondható rossznak, de azért azt el kell ismerni, hogy mindkét tekintetben találhatók erősebb ajánlatok a piacon, még akár ebben az ársávban is.

benq1-monitor-03.jpeg

Egy jó ajánlat a nyugodtabb arcoknak

Épp ezért az EX2780Q-t elsősorban azoknak lehet ajánlani, akik inkább az egyjátékos, történetorientált (vagy esetleg nagyon erős és egyedi látványvilággal rendelkező) címekhez keresnek új monitort, nem pedig az e-sportolás lebeg a lelki szemeik előtt. De akár azoknak is megérheti ránézni a BenQ üdvöskéjére, akik egy olyan, visszafogottabb kijelzőt keresnek, ami a gamer termékek között is megállja a helyét.