pcguru-ajanlott2590x150.jpg

 

Egy PC-t összerakni nem olyan nehéz feladat, de azért valljuk be: enyhén szólva is stresszes meló a sokszor több százezer forintot érő hardvereket kézzel összepasszítani, főleg úgy, hogy tudjuk, elég egy rossz mozdulat, és az egész mehet a kukába. Ha pedig valaki nem szeretne ilyen extrém sportokat űzni, akkor sincs semmi baj, hiszen a piacon kaphatóak előre összeszerelt gépek is. Ilyen például az Acer Nitro N50, mely első pillantásra még meglehetősen szerénynek tűnik, de a belsejét elnézve egyáltalán nincs oka a szégyenkezésre.

Kicsi a bors, de legalább nincs rajta LED

Az Acer Nitro N50 egy meglepően kicsi, kompakt házban érkezik, ami a szerényebb kialakítása miatt még akár visszafogottnak is mondható. Igaz, az elején megfigyelhető a gamer termékekre jellemző agresszív vonalvezetés (és a látványos piros szín is), azonban ezt leszámítva egy teljesen egyszerű, fekete gépet kapunk. Érdemes lehet megjegyezni, hogy még a napjainkban határtalan népszerűségnek örvendő plexi oldallap és a LED-es világítás is hiányzik, avagy ez a PC valóban elég puritán lett.

És ez egyáltalán nem is baj, hiszen sokan amúgy sem szeretik a játékra kihegyezett termékek felvágós stílusát, ők valószínűleg kifejezetten örülni fognak a Nitro N50 kicsit egyszerűbb kialakításának. Arról nem is beszélve, hogy az Acer üdvöskéje a méretei miatt bárhol kényelmesen elfér, nem feltétlen kell egy egész íróasztalt rááldozni. Van azonban ennek a kompakt méretnek egy hátránya is: ha a garancia lejárta után esetleg bővíteni akarnánk a gépet, meg kell majd fontolnunk, mit pakolunk bele, hiszen az RTX 3090-es például már jó eséllyel túl nagy egy ekkora házhoz.

acer-nitro-n50-01.jpg

És mi van belül?

Kinézetét tekintve tehát az Acer Nitro N50 egy szerényebb gépnek mondható, azonban ez a külső meglehetősen korrekt belsőt takar. A PC lelkét egy AMD Ryzen 7 3700X 8 magos és 16 szálas processzor jelenti, amihez egy 6GB-os GeForce RTX 2060 videokártya és 16 GB RAM társul, míg az adatok tárolásáról egy 512 GB-os SSD és egy 2 TB-os HDD gondoskodik. És bár ezek a specifikációk azért távol állnak napjaink csúcsgépeitől, egy korrekt középkategóriás élményt mindenképp hoznak.

Valószínűleg már a fenti felsorolásból is érződik, hogy az Acer Nitro N50 inkább 1080p-s játékra lett kitalálva, ezt pedig az általunk tapasztaltak is alátámasztják. A teszt során olyan címeket próbálgattunk a gépen, mint a GTA 5, a Call of Duty: Modern Warfare, a Call of Duty: Warzone, a Watch Dogs: Legion és az Assassin’s Creed Valhalla, ezeknél pedig FullHD felbontásban, magas grafikai beállítások mellett hiánytalanul meg is volt a 60 fps. Egyedül a legutolsó programnál rezgett egy kicsit a léc, itt a nagyobb tömegjeleneteknél, ostromoknál gyakran 30-40 fps-sel kellett beérnünk.

acer-nitro-n50-02.jpg

Aki viszont 4K-s játékban gondolkozik, méghozzá 60 fps mellett, az sajnos csalódni fog az Acer üdvöskéjében, ugyanis hiába mondható korrektnek a Nitro N50 hardvere, azért ehhez a felbontáshoz már komolyabb vas szükséges. Ami pedig a ray tracinget illeti, ezzel is érdemes csínján bánni. Mi a teszt során a Battlefield 5 és a Control segítségével próbáltuk ki a sugárkövetést, és bár egyik program sem bizonyult játszhatatlannak, azért bekapcsolt ray tracing mellett az fps mindkettőnél eléggé beesett.

Végezetül pedig muszáj még megemlíteni, hogy a gép hosszú távon bizony igen hangos, hiszen a kis helyre összezsúfolt hardvereket valahogy hűteni kell, főleg komolyabb terhelés mellett. Ami érdekes, hogy maga a gépház még többórányi játék után sem melegedett fel igazán, viszont a ventillátorok nagyon rákapcsoltak, ami azoknak lehet zavaró, akik egy csendesebb PC-t keresnek.

acer-nitro-n50-03.jpg

Korrekt ajánlat a középkategóriából

Mindent összevetve az Acer Nitro N50 nem váltja meg a világot, de 1080p-s játékra több mint alkalmas, és hardverét elnézve pár évig még jó eséllyel az is marad. Ha valaki 4K-s felbontás mellett szeretné nyúzni a legújabb címeket, az csalódni fog az Acer gépében, de ha kicsit visszafogottabbak az igényeink, akkor érdemes egy pillantást vetnünk a Nitro N50-re, főleg, ha valamilyen megfontolásból ódzkodunk a PC-k összeszerelésétől.